StoryEditorOCM
NogometPROLJETNI DETOKS

Šibenik na mini-pripremama u Biogradu uoči dolaska Gorice, u sastav se vraća čvrsti Kolumbijac

Piše Ivo Mikuličin
31. ožujka 2022. - 17:42

Je li na Šubićevcu sazrelo vrijeme da se poslije niza, mahom neugodnih "trica", ostvari i jedna pozitivna, ohrabrujuća!? To je pitanje itekako aktualno prije gostovanja probuđene i čvrste Gorice na šibenskom travnjaku.

U zadnja tri kola "narančasti" su doživjeli tri neugodna poraza (Dinamo, Lokomotiva, Osijek). Na kormilu Šibenika izmijenila su se tri trenera (Ferdo Milin, Marko Kartelo, Dean Računica). Od početka proljetnog dijela prvoligaške utrke vodstvo kluba suspendiralo je tri igrača (Ivica Batarelo, Antonio Jakoliš, Stipe Bačelić-Grgić). Istodobno, na Šubićevac su sletjela tri zvučna pojačanja (Eros Grezda, Luka Šimunović, Jorge Franco Alviz Burgui). Poslije niza neugodnih "trica", kao melem na otvorenu ranu došla bi ona "prava" trica ili pobjeda nad Goricom. Kao najbolji dokaz oporavka uzdrmane momčadi ili maksimalni mogući poticaj za mirniji nastavak prvoligaške utrke.

Povratak otpisanih

Predsjednica Šibenika Marina Jurić povukla je, nema sumnje, dobar potez kad je "narančastima" osigurala mini pripreme u kratkoj prvoligaškoj stanci. Poslije nemalih natjecateljskih i inih bura, nogometaši Šibenika preselili su se u mir susjednog Biograda.

– Ne pamtim kad je u svojoj povijesti klub imao mini pripreme u tako kratkoj ligaškoj pauzi. Taj je potez očit dokaz kako klupsko vodstvo čini gotovo sve ne bi li vratilo toliko potreban mir među šibenskim prvotimcima – komentirao nam je 85-godišnji nogometni veteran Šime Šupe, čija je vjernost Šubićevcu duža od šest desetljeća.

Kako su izgledali biogradski dani šibenskog prvoligaša? Na to pitanje potražili smo odgovor od trenera Deana Računice.

– Već sam i sam sebi dosadio s izjavama kako nemam ništa, ama baš ništa prigovoriti svojim igračima, kad je riječ o pristupu radu, treninzima. Vježbanje u Biogradu nije se nimalo razlikovalo od te neosporne istine. Mislim da su nam mini pripreme dobro došle u svakom smislu. Da se momčad regenerira, da se međusobno bolje upoznamo. Pa ja sam tu tek tri tjedna! Konačno, itekako je vrijedno saznanje da su neki rekonvalescenti, koji su dugo izbivali iz momčadi, spremni da se u punoj snazi vrate na travnjak, pa i, ako hoćete, u početni sastav – izjavio nam je Računica.

image

Računica - loš start nije ga obeshrabrio

Tom Dubravec/Cropix

Da trener Šibenika nije samo frazirao, otkrila je prijateljska utakmica Šibenik – Dugopolje (2:1), u kojoj su šansu dobili i Kolumbijac Juan Camilo Mesa i "vječna" Dinamova nada, nadareni Edin Julardžija.

Mesa kao starter

Spomenuto prijateljsko nadmetanje sugerira kako je gotovo sigurno da bi čvrsti Kolumbijac Mesa mogao biti starter na utakmici s Goricom. No pitanje je – na kojoj poziciji? Točnije, suprotno prijašnjim utakmicama, Računica je s Dugopoljem iskušavao varijantu s dva umjesto s tri stopera, što znači da je pitanje hoće li Mesa zaigrati kao stoper ili pretkorektor (čitaj: zadnji vezni).

Nešto je manja dvojba hoće li desni bok pokriti iskusni Šimunović ili nadareni Francuz Klopp. U međuvremenu se, doznajemo iz pouzdanih izvora, javio još jedan problem – neugodna ozljeda koju već duže vremena gotovo šutke vuče juniorski reprezentativac Niko Rak. Taj problem otvara mogućnost da na njegovoj poziciji zaigra čvrsti, defenzivno orijentirani Denis Skorup ili netko od mladih, posuđenih igrača iz Maksimira, Edin Julardžija ili Ivica Vidović. Ovaj potonji je, ako niste znali, podrijetlom iz Bugojna, pa neminovno budi lijepa sjećanja na dane kad su Šubićevcu itekako vjerno služili Bugojanci Ermin Zec i Mehmed Alispahić, koji trenutačno nosi dres trećeligaša iz Vodica.

Ne vjerujemo da će se trener Računica i članovi njegova stručnog stožera naljutiti ako glasno nagađamo o tome u kojem bi sastavu "narančasti" trebali krenuti u teški boj s Goricom. Dojam je jedino da nema dvojbe oko udarne napadačke trojke Grezda – Delić – Marin, a da će ostala pitanja, taktička i igračka, Računica rješavati gotovo do zadnjeg trena.

Logične nam se čine dvije varijante početnog sastava. Prva, koja ne govori o promjeni sustava: Rogić, Šimunović, Perić, Bilić – Klopp, Skorup, Ćurić, Kvesić – Grezda, Delić, Marin.

Druga varijanta govori o povratku na igru s dva stopera, gdje bi početni sastav vjerojatno izgledao ovako: Rogić, Šimunović, Perić, Bilić, Kvesić – Skorup, Ćurić, Rak (Julardžija) – Grezda, Delić, Marin.

I bod bi vrijedio

Nije lako utišati skeptičke šibenske komentare u stilu: "Nije dobro, pa da je Božić, a mi smo uoči Uskrsa!"

Usporedno s konsolidacijom momčadi, na Šubićevcu je nužan i proces poboljšanja percepcije kluba, koja, ruku na srce, u zadnje vrijeme nije najblistavija. Kao da je od svih komisija, službenih i neslužbenih, koje se tiču šibenskog prvoligaša, u posljednje vrijeme najagilnija antipropagandna komisija. Malo je nevinih u rašomonu što je ovog proljeća nemalo uzdrmao klub, koji će u prosincu proslaviti 90. rođendan, ali…

Čemu služe laži, neprovjerene informacije, špekulacije i drugi potezi, koji nimalo ne pomažu šibenskom prvoligašu, ali itekako hrane crv sumnje koji se nepotrebno uvukao na Šubićevac!? Zato vrijedi poslušati i glas razuma, karakterističan za one koji bezrezervno vole šibenski nogomet i kad je najteže, a koji nisu očajavali ni kad su "narančasti" (nepravednim odlukama) završili u Trećoj ligi, ni ne tako davnog prosinca, kad je, zbog nemale besparice i dugova, klub mogla praktički napustiti cijela prva momčad. U takve nepokolebljive Šibenčane valja bez razmišljanja ubrojiti i dvojicu starih sportskih zanesenjaka, 81-godišnjeg Milana Jakšića Bimba i 93-godišnjeg zadarskog Šibenčanina doktora Tomislava Vrčića.

– I bod protiv Gorice dobro bi došao. Vratio bi mir u momčad i na tribine, te definitivno odagnao sve crne slutnje – unisono su nam zborili Bimbo i šjor Tome.

Stiže gazda Marino

Na Šubićevcu bi se u prvim danima travnja trebao pojaviti i stvarni vlasnik kluba Marino Jurić, uspješni američki biznismen koji je razvio gospodarsku djelatnost ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, nego i u susjednom Meksiku.

Neslužbeno, klupski bi gazda trebao definitivno riješiti sve dvojbe oko statusa trojice suspendiranih igrača (Jakoliš, Batarelo, Bačelić-Grgić) ili odrediti njihovu sudbinu. U šibenskim nogometnim kuloarima sve se češće čuje zagovaranje financijskih kazni tom tercetu.

28. travanj 2024 12:27