StoryEditorOCM
NogometU TEŠKOJ MISIJI

Šibenik kreće u lov na nemoguće, a akcija spašavanja počinje na mjestu gdje su slavili samo jednom u 30 godina

Piše Davor Trutin/SN
9. svibnja 2023. - 08:02

Tri kola prije svršetka prvenstva prednost Gorice nad Šibenikom iznosi dva boda. Turopoljci su eventualnom pobjedom nad Belupom mogli pobjeći na +4 i praktički stići na korak do ostanka. Ovako, remijem su ipak ponudili milimetar šanse i kakve-takve nade Šibenčanima, koji bi u tri preostala kola trebali prirediti pravi pothvat, da ne kažemo senzaciju i pobjedama nad Dinamom, Osijekom i Hajdukom u zadnjem kolu uz posrtaje Gorice osigurati prvoligaški spas. Turopoljci takvu prednost sigurno neće biti u stanju prokockati, uz povoljniji raspored i sve drugo.

Šibenik se sada priprema za gostovanje na Maksimiru, tamo im “igra” samo pobjeda. Nigdje drugdje nego na stadionu na kojem su slavili jednom u prethodnih 30 godina HNL-a. Ali, obzirom da je Dinamo već proslavio naslov, i da je trener Bišćan najavio pružanje prilike mladima, možda se Šibenik i okoristi time.

Slično će ih vjerojatno čekati i u posljednjem kolu na Poljudu protiv umornog, rasterećenog Hajduka, i to tri dana nakon što ćemo saznati pobjednika finala Kupa na riječkoj Rujevici. A između stoji Osijek, probuđeni Tomasov sastav, koji se jedini iz tog terceta ima boriti za nešto, za bodove koji im donose Europu. Za dramatiku bi najbolje bilo da se bitka za ostanak rješava u posljednjih 90 minuta, kada Gorica gostuje kod Dinama, u istim okolnostima kao Narančasti, a Šibenik gostuje na Poljudu. No, za momčad iz Krešimirovog grada i rješavanje pitanja ostanka u zadnjem kolu iz ove perspektive izgleda pomalo nestvarno. Ali, ajmo pričekati rasplet u sljedeća dva kola...

Za razliku od seniora, juniorska momčad sa Šubićevca na dobrom je putu očuvanja prvoligaškog statusa. Nakon četiri remija protiv Rijeke, Slavena Belupa, Osijeka i Gorice, momci trenera Mile Petkovića pobijedili su u posljednjem kolu vršnjake Dugopolja 3:1 i sada bježe predzadnjoj Cibaliji pet, a posljednjem Inkeru čak devet bodova. Četiri kola su do kraja u natjecanju Prve NL juniora, u kojima mladi Narančasti gostuju u Puli i kod Rudeša, a dočekuju Lokomotivu i Cibaliju u zadnjem kolu. Kadete i pionire Šibenika, pak, vjerojatno čekaju kvalifikacije za Prvu ligu. Novi vlasnik kluba Željko Karajica je uz ostanak prve momčadi u eliti kao najvažniji cilj istaknuo omladinsku školu, koju kao i prvu momčad na ljeto očito čeka veliki remont.

26. travanj 2024 09:36