StoryEditorOCM
NogometŠubićevac, 18 sati

Šibenik dočekuje Goricu: Rosasa čeka teška zadaća protiv svog prethodnika Rendulića - malog ‘taktičkog manijaka‘

Piše Ivo Mikuličin
1. listopada 2021. - 14:32

Utakmica s Osijekom prošlog vikenda i prvi domaći poraz ove sezone djelovala je i kao opomena stručnom stožeru Šibenika. Ne samo zbog konačnog poraza od 0:2, čime se bilanca nadmetanja sa Slavoncima u zadnje dvije sezone, pogoršala na gotovo katastrofalnu gol-razliku od 0:15. Poraz je upozoravajući i u smislu rasporeda utakmica Narančastih u drugoj etapi prvoligaške utrke.

U prvoj je momčad trenera Rosasa osvojila deset bodova ili tri više nego lani u istom razdoblju, igrajući čak 6 utakmica u gostima. O samo naoko dobrom rasporedu govori podatak da će u idućih 5 kola Šibenčani biti pet puta domaćin, a triput - put pod noge. No, na Šubićevac stižu momčadi, kvaliteta kojih je, ako izuzmemo Slaven Belupo, vrlo slična osječkoj: Gorica, Hajduk, Rijeka i Dinamo, dok Narančasti gostuju kod suparnika, kojima, zasad, najviše gori pod nogama(Hrvatski dragovoljac, Istra), te itekako osvježenoj Lokomotivi.

Šibenik je oštečen

Utakmica s Osijekom je, stoga, opomena ne samo u rezultatskom, već i taktičkom smislu. Jednostavno, rečeno, Rosas mora razmisliti o defenzivnim „specijalkama“, koje zatvaraju koridore prema Rogiću, pa i toliko spominjanoj, ali nikad doživljenoj formaciji s tri stopera. To više što je mladi Doni Grdić u dva ovosezonska nastupa(Istra, Međimurje) pokazao da se na njega može ozbiljno računati. U Čakovcu se smjelošću i prodorima iskazao i Adam Benić, pa zašto odbaciti dupliranje „bočnih“ na desnoj strani, čime bi se olakšalo posao iskusnom Antoniju Jakolišu, koji ne stigne dati svoj doprinos u ofenzivi. Ofenzivi, koja je zaštitni znak Šubićevca, ali koja traži i povremene taktičke slastice u defenzivnom smislu.

Ni nekoliko dana poslije utakmice ne možemo se oteti dojmu da je Šibenik grubo oštećen prošle subote. Drugi žuti karton osječkom napadaču Topčagiću bio je gotovo neizbježan. Osječki igrač je pokosio Ćurića, a da pritom nije ni taknuo lopta. A to je u praksi značilo da gosti gotovo sat vremena budu s igračem manje. No, jednako je neizbježan dojam da Ante Čuljak, zagrebački sudac hercegovačkih korijena, loše stoji s organima ispod pasa, kad valja hrabro donijeti odluku protiv momčadi "velike četvorke“.

Problem postaje to veći, kad se zna kako mu je na toj utakmici kontrolor suđenja bio sudački šef, kontroverzni Bruno Marić, koji se u relativno sličnoj situaciji na utakmici Šibenik – Hrvatski dragovoljac (6:2) razvikao na sav glas „kako su gosti grubo oštećeni, jer je Sahiti krajem prvog poluvremena trebao dobiti žuti karton“.

- Protiv nas se olako donose stroge odluke, ali ne i kad je riječ o našim suparnicima iz vrha hrvatskog nogometa – otelo se iz srca šibenskom treneru Mariju Rosasu.

Ciljao je pritom i na kaznene udarce u Osijeku, te protiv Lokomotive na šibenskom travnjaku. Povijest je, kad je Šibenik u pitanju, ponavlja na gori način u odnosu na prošlu sezonu. Lani je sviran jedan, a ove sezone nijedan penal u prvih 10 kola.

Zaboraviti proliveno mlijeko

Šibenčani, međutim, ne smiju biti okupirani prolivenim mlijekom ili prvim ovosezonskim porazom na Šubićevcu. U susret jednako važnoj utakmici s Goricom valja zaboraviti na suca Čuljka, kontrolora Marića, nekažnjenog Topčagića i slične neugodne detalje dvoboja s Osijekom.

Gorica je suparnik, koji gaji sličan nogomet kao Osijek. Imponira čvrstinom u duelima i snagom kolektiva. Tko u to ne vjeruje neka pogleda snimku nedavnog susreta Osijek – Gorica (3:2), kad je domaćin tek „na mišiće“, da ne kažemo na silu došao do pobjede u zadnjim trenucima. Uostalom, slična osječkoj je i lanjska bilanca nadmetanja s momčadi iz Velike Gorice.

Da ne govorimo tome kako će Narančasti ove sezone još jednom morati u bitku sa „svojima“. Ciljamo, dakako, na trenera Krunoslava Rendulića, koji kućom na Srimi dodatno svjedoči o zaljubljenosti u šibenski kraj, ali koji, zašto kriti, nosi u sebi tragove gorčine, zbog otkaza, što ga je prošle sezone dobio na Šubićevcu.

Uostalom, poslije prve utakmice Gorica – Šibenik nadareni je stručnjak iste večeri požurio na Srimu, te na Jadriji popio jutarnju kavicu sa svojim šibenskim (nogometnim) prijateljima, aktualnim Rosasovim pomoćnicima Ivicom Matasom i Joškom Belamarićem. Kao da je i na taj način htio još jednom pokazati da voli Šibenik, u kojemu je ostvario i dio igračke karijere, ali i da gušta u pobjedi nad svojim bivšim klubom.

image
Krunoslav Rendulić
Damir Krajač/Cropix

Taktički manijak

Ne vrijedi previše pomalo otrcana nogometna fraza da Rendulić dobro pozna svoju bivšu momčad. Aktualni šibenski sastav bitno je promijenjen u odnosu na prošlu sezonu.

No, trener Gorice je mali taktički manijak, koji u pripremi utakmice, zna i dva-tri puta dnevno pregledavati snimke susreta svog idućeg suparnika ili tražiti mu slabosti. Zato i Marija Rosasa čeka slična, nimalo laka zadaća. S nadom da će i navijači biti jednako motivirani kao i protiv Osijeka. Nisu bodrenjem napuštali svoju šibensku momčad čak i poslije vodstva gostiju od 2:0. Bili su na glasan način za Narančaste do kraja susreta, pa i po završetku utakmice.

Unatoč porazu tražili su od šibenskih nogometaša da se približe zapadnim tribinama, te da im pljeskom odaju priznanje za mušku i poštenu borbu tijekom svih 90 minuta. Ratnički pristup, što je ostao bez rezultatskog odjeka protiv Osijeka, ali će se jamačno isplatiti već sutra ili prekosutra kod jednako jakog suparnika iz gornjeg dijela prvoligaške ljestvice.

'Žutica' u Gorici
Šibenčanima će biti nešto lakše protiv Gorice, jer je njihov najbolji strijelac Kristijan Lovrić u dvoboju s Rijekom zaradio treći ovosezonski žuti karton, pa ga neće biti u sastavu na Šubićevcu. U goričkom sastavu neće biti ni opasnog Delfija, koji je isključen protiv Riječana. Zbog žutih kartona izostat će Doka i Pršir, ali u momčad se vraćaju Jovičić, Krizmanić i Kalik, koji nisu bili u sastavu protiv Rijeke. U svemu je bitan izraz „nešto lakše“, jer u sastavu Krunoslava Rendulića su tek nešto manje opasni napadači Matar i Mitrović, a kad krene totalna ofenziva onda se u prve, ofenzivne redove ubacuju i mladići Babec i Marijanović.

24. travanj 2024 15:54