StoryEditorOCM
Nogometpromjene na šubićevcu

Šibenik dobio novog vlasnika, a stiže i nova predsjednica: sve optimističnije su vijesti i oko budućnosti Marina Jakoliša

Piše Ivo Mikuličin
20. siječnja 2022. - 08:19

Dobre vijesti stižu u posljednje vrijeme sa Šubićevca, kad je riječ o (financijskoj) stabilizaciji kluba. Nešto bolje od onih s prijateljskih utakmica Narančastih na pripremama u istarskom Medulinu. Tvrtka MJ International Sport d.o.o. (čitaj: američki Primoštenac Marino Jurić i suradnici) sa sjedištem u Zagrebu postala je novi većinski vlasnik šibenskog prvoligaša, isplaćena je još jedna plaća za prošlu godinu, blizu je konačan dogovor s FIFA-om oko dugovanja prema kolumbijskim klubovima, temeljena na naknadama za razvoj igrača. Ukratko, više je nego dovoljno povoda za razgovor sa Stipom Grubišićem, odvjetnikom, koji zastupa interese novog vlasnika.

- Službena informacija o tome da smo postali većinski vlasnici bit objavljena sredinom tjedna. Najkasnije do četvrtka. Ako Vas zanimaju „gole“ brojke, postoci, onda je Tvrtka MJ postala većinski vlasnik šibenskog nogometnog prvoligaša s 51 posto – počeo je naš razgovor odvjetnik Grubišić dva dana prije zaključenja ovog broja u Šibenskog lista.

Stabilizacija kluba

Osim odlučnosti da se stabilizira financijska situacija u klubu, u razgovoru s Grubišićem bila je i više nego jasna njegova namjera da bude obziran prema dosadašnjim vlasnicima, Kolumbijcima. Dobrim dijelom i zbog toga što „jesenski“ predsjednik uprave Eduardo Zapata i dalje stanuje na gornjem katu Šubićevca.

image
 Stipe Grubišić
Nikša Stipaničev/Cropix

Grubišić je odbacio naše provokacije u stilu „Da su primoštenski Amerikanci i Kolumbijci sad u odnosu kao MOL i INA“, a još više šibensku ćakulu da je Zapata u novim (financijskim) odnosima snaga „tek čuvar plaže u zimskom periodu“!?

- Nemojte odnos s Kolumbijcima uspoređivati s odnosom MOL-a i INA-e, jer to u startu ima loš prizvuk. Jasno je da će naš stav kao većinskog vlasnika biti presudan, kad je riječ o budućim važnim odlukama o klupskim interesima. Međutim, dogovoreno je da sve što se bude događalo u bliskoj budućnosti bude refleks već obećane suradnje. Da perspektiva kluba bude iznad interesa oba partnera, a pogotovu ispred mogućih pojedinačnih interesa, golog profita pojedinaca, u čemu Šubićevac, što kriti, u bliskoj prošlosti ima neka loša iskustva – otkrio je naš sugovornik bit promjene u menadžmentu i poslovanju šibenskog prvoligaša.

Ugodni pregovori

Stipe Grubišić nas je na jasan način uvjerio kako su pregovori s Kolumbijcima o promjeni većinskog vlasnika tekli lakše nego što se očekivalo. Bez nepotrebnog kontreštavanja, muljanja i lažnih obećanja.

- Nije bilo ni ozbiljne prepreke da se pregovori kompliciraju u neželjenom smjeru. Iz prostog razloga što su i više nego jasne bile i kolumbijske, a i naše želje. I što je još važnije mogućnosti, koje su na našoj strani. U zagrebačkim razgovorima pao je zapravo brz dogovor – ne želi odvjetnik Stipe dolijevanje ulja na stare (šibensko-kolumbijske) vatre.

Gotovo je sigurno da će Šubićevac ponovno imati predsjednicu! Na mjestu predsjednika uprave Kolumbijca Eduarda Zapatu bi trebala zamijeniti 27-godišnja Marina Jurić, sestra američkog biznismena primoštenskih korijena Marina Jurić. Osoba od vlasnikova(čitaj: bratova) punog povjerenja.

- Marina će na Šubićevac stići vrlo brzo. Sa ciljem da se dovrši, bez lažne skromnosti, dobro započet stabilizacijski proces u klubu. Upravo smo uplatili plaću za studeni svim igračima, trenerima i radnoj zajednici. Nema dvojbe da će još jednu preostalu plaću nogometaši i klupski djelatnici imati na svojim žiro-računima do kraja siječnja. U kontaktu smo sa svim klubovima, kojima dugujemo naknadu za razvoj igrača. Nekima će novac biti isplaćen u cijelosti, a ostalima, u dogovoru s FIFA-om, u ratama – širi naš sugovornik toliko potreban optimizam na Šubićevcu.

Rješavanje financijskog duga glede potraživanja preko FIFA-e znači će u praksi otvaranje mogućnosti da se Narančasti barem malo pojačaju za proljeće.

- U tom smislu očekujemo prijedloge trenera Ferda Milina. U prvom su, dakako, planu mladi Francuz Klopp, te hajdukovac Skorup i dinamovac Vidović. Zašto potenciram ulogu Milina? Imam informaciju da su ga prvotimci Šibenika dobro primili, da mu vjeruju. Da se na pripremama radi ozbiljno u više nego dobroj atmosferi. Slažem se s vama da se Ferdo Milin u svom prvom obraćanju šibenskoj javnosti predstavio manirom sportskog direktora, koji na sve gleda dugoročno. Tu je, dakako, i Hrvoje Kulušić, no nije nam strana ni zamisao da na tehničko-stručnom planu angažiramo još jednog iskusnog nogometnog djelatnika. Nekoga, tko bi razmišljao puno dalje od dalmatinske regije, tražio interes Šibenika i na međunarodnim usporednicama – (ne)posredno najavljuje Stipe Grubišić još jedno (veliko) nogometno ime na Šubićevcu.

Skaut služba

Trener Milin je u svom prvom medijskom nastupu najavio i utemeljenje toliko potrebne službe za skautiranje. Odmah se počelo baratati s imenima u tom smislu. Posebice se često spominje veteran Nikica Cukrov.

- To je, neovisno o mojim simpatijama, prema Cukrovu na razini nagađanja. U klubu tako nešto nitko nije službeno spomenuo. Za osnivanje skaut-službe imamo i dobru osnovu u činjenici da na Šubićevac rado stižu mladi nogometaši iz Šibensko-kninske, već i iz Zadarske županije - podsjeća naš sugovornik.

Novi, većinski vlasnik ne krije nezadovoljstvo glede zatečenog stanja u pogledu suradnje sa sponzorima na Šubićevcu. Bolje rečeno, zamrle marketinške djelatnosti.

- Katkad je vrijedna spomena i donacija od tisuću kuna. A ni toga nije bilo dovoljno. No, mi smo već krenuli u pregovore s velikim, moćnim kompanijama, koje će, nadam se, donijeti dobrobit ne samo klubu, već i gradu. U tom smislu nas je itekako ohrabrio razgovor s gradonačelnikom Željkom Burićem, točnije njegova vizija budućeg djelovanja kluba. Da se preskoče sportske granice, te potraže i sponzori, koji bi našli poslovni interes u Šibeniku – otkrio nam je Stipe Grubišić temeljne postavke iz nedavnog razgovora s gradonačelnikom Burićem.

Bolje od očekivanog

Naš sugovornik se nije iznenadio, kad smo mu kazali kako su Šibenčani nestrpljivi da upoznaju novu predsjednicu Marinu Jurić, a još nestrpljiviji da im se predstavi Marino Jurić, primoštenski biznismen na američkoj adresi. Točnije, na Floridi.

- Prema mojim saznanjima Marino bi trebao stići najkasnije do kraja veljače. Došao bi on u Šibenik i ćaćin Primošten još ranije da nije upao angažman na Šubićevcu. On ga nije, očito, planirao. Sve se dogodilo „preko noći“. Možda zbog toga sve ispadne i bolje nego što očekujemo – intrigantno je najavio naš sugovornik.

image
 Marin Jakoliš
Matija Djanješić/Cropix

Bilo je, dakako, gotovo nemoguće završiti razgovor bez spomena glavne šibenske nogometne zvijezde Marina Jakoliša. Igrača, kojega su mnogi već „vidjeli“ (opet) u Hajduku ili dalekoj Južnoj Koreji, a koji je otputovao na pripreme nogometaša Šibenika u istarskom Medulinu.

- Ne, nije ćakula da Marino Jurić s Marinom Jakolišem kontaktira izravno! Nadareni nogometaš se iz prve silno čudio činjenici da mu se vlasnik kluba obraća putem mobitela. Riječ je o zgodnoj kombinaciji poslovnosti i lokal-patriotizma. Marino Jurić bih htio da Jakoliš brani boje Šibenik, te da sutra Šubićevac, a ne netko drugi ili treći zaradi na njegovu transferu – završio je Stipe Grubišić.

22. travanj 2024 13:32