StoryEditorOCM
Nogometarijan ademi

Šibenčanin je najtrofejniji igrač u povijesti Dinama, evo kada napušta Maksimir; Od njegovog transfera koristi će imati i matični klub

Piše Tomislav Juranović, Šibenski.hr
1. ožujka 2023. - 11:34

Nije floskula, ali navijač sam "modrih" od rođenja. Svi to u Šibeniku znaju, kazao je sada već davnog, 16. lipnja 2010., u plavom salonu. Rečenica je to kojom barataju svi kada za nekoga potpišu, ali za ovoga igrača ona je bila stvarna, da stvarnija ne može biti.

U sljedećih gotovo 13 godina trudio se to dokazati. Fajterskim igrama, ali i karakterom, dosegao je ulogu kapetana, i to (po)najboljeg u novijoj povijesti zagrebačkog kluba, a uz Dinamov dres stekao je i titulu najtrofejnijeg klupskog igrača u povijesti (21 titula), ali i status legende za života. Sada, kako stvari stoje, stoji na izlaznim vratima. Da, prema zasad potvrđenim informacijama, Arijan Ademi, o njemu je riječ, uskoro, za najviše tri tjedna, trebao bi zaključiti svoju plavu eru, i nadomak 32. rođendana otići u Kinu, koja ga mami lukrativnim ugovorom, navodno više od četiri milijuna eura na ime trogodišnjeg ugovora...

Dinamo na pragu titule

Ime kluba nije još potvrđeno, neki govore da je riječ o Beijing Gouanu, pekinškom velikanu koji je sezonu okončao na sedmom mjestu, bivšem klubu Slavena Bilića, ali i postojećem Marka Dabre, koji je trenutačno na posudbi u Rigi. No u igri su još neki tamošnji prvoligaši, željni da do 7. travnja, dokad je otvoren prijelazni rok na Istoku, dovedu Dinamovu ikonu. Za koliko? Ademijeva vrijednost na Transfermarktu iznosi četiri milijuna eura, no u slučaju transfera, ona će za Dinamo više biti simbolične naravi. Transfer bi se trebao zbiti prije reprezentativne stanke 20. ožujka.

Iako je znao pogledavati prema inozemstvu, usput skupljajući godine, Ademi bi na kraju uvijek izabrao Dinamo. Volio je biti među svojima, osjećaj lojalnosti bio mu je bitniji, a i strane želje znale su se poklapati s krivim terminima, u kojima niti klub nije bio voljan tek tako pustiti prvog među jednakima, što je Ademi uvažavao.

Ipak, ove zime, Ademi je prelomio i odlučio si ostvariti želju za novim iskustvima. Vabili su ga Valencia, Adana, Saudijska Arabija, Stuttgart..., no i ovaj put klub je kazao "ne", iako Aki sada i nije bio toliko spreman benevolentno prihvatiti takvu odluku. Na terenu je, doduše, davao sve, neoborivi je dokaz i ovaj derbi, no s obzirom na spuštenu rampu, odlučio je čekati ljeto. Ali, Kinezi su očito imali drugačije planove, a i "modri" su ostvarili dovoljnu prednost u prvenstvu, koja Čačiću omogućuje da bez Ademija počne slagati momčad za sljedeću sezonu i novi napad na LP.

Još pet utakmica

- Arijan spada u red najvećih "plavih" svih vremena. Ono što je igrački dao Dinamu, od broja nastupa, trofeja, europskih utakmica, govori samo za sebe, no Arijan usto ima i one druge, za dinamovca važne, kvalitete. Kada je dolazio u Dinamo, u moje vrijeme, već tada je pokazivao da će biti jako dobar igrač, fajter i lider. Očekivanja je i premašio. Kao igrač, kao kapetan i kao osoba, Ademi je "taj" - rekao je o njemu prije godinu dana Velimir Zajec, u času kada je zabijao ključne pogotke u jednom od stresnijih pohoda na naslov prvaka.

Tada smo ga prozvali "gospodin Dinamo". Godinu i derbi potom, taj je nadimak samo potvrdio. Upravo stoga razgovor o dobu nakon njega koje dolazi, prilično je teško. Ademi je bio general i terijer, važan igrački, ali još više ljudski, kao lider i pokretač. Pozicijski, njegov se odlazak može pokriti, ali statusno, to će biti teško, jer iza sebe ostavit će ogroman krater.

image

 Arijan Ademi

Ronald Goršić/Cropix

Na njegovo mjesto u momčadi prirodno bi bilo da stane Robert Ljubičić, i da tamo razmaše mogućnosti sputane na lijevom beku, gdje se kao rješenje nameće Mauro Perković, talentirani došljak iz Istre 1961, po vokaciji stoper, ali dovoljno svestran da može zaigrati na Dinamovoj neuralgičnoj poziciji. Sigurno i Bulat ima ambicija na mjestu veznjaka, kao i Bočkaj za napad na mjesto startera, ali dojam je da bi upravo s Ljubičićem i Perkovićem trener "modrih" mogao posložiti figure do kraja sezone.

Dok iz maksimirskih ureda ne sukne "plavi dim", Ademi će i dalje predvoditi na terenu. No, ako se sve odvije na način koji je danas doista izvjestan, 31-godišnji spiritus movens ove momčadi ispred sebe ima još najviše pet utakmica u plavom dresu - Lokomotiva, Osijek, Šibenik, Istra 1961 i Rijeka. Posljednjih pet. Nakon više od 350 odigranih.

Život u plavom nakon njegova odlaska teško je zamisliti, no vrijeme neizbježno teče i jedna se era približila svome kraju. Otišao je Oršić, odlazi, evo, Ademi, a na ljeto u nove izazove kane i Livaković, možda i Petković.

Ademijeve brojke u Dinamu

- 4 milijuna eura vrijednost je Ademija na TM-u, međutim Dinamo neće zaraditi taj novac. Odšteta bi trebala biti simbolična

- 356 službenih utakmica odigrao je Arijan Ademi za Dinamo, čemu je pridodao i 41 pogodak te 30 asistencija

- 21 trofej osvojio je Arijan Ademi s Dinamom, čime je najtrofejniji klupski igrač u povijesti. 11 naslova prvaka, 6 Kupova, 4 Superkupa

Naplatit će se i Šibenik

Godinama su se na Ademijevom matičnom Šubićevcu nadali kako će napraviti unosan inozemni transfer, kako bi i Narančasti ‘omastili brkove‘ zbog naknade za razvoj koja im pripada. Puno puta su se na Šubićevcu grdno razočarali, jer kad god bi se ukazala neka prilika za odlazak, Arči bi uvijek ostajao vjeran Maksimiru. No, očito je sazrelo vrijeme za okretanje nove stranice u karijeri. Tako će i Šibenik napokon dobiti nešto novca od Ademijevog transfera u Kinu.

19. travanj 2024 07:42