StoryEditorOCM
Nogometspektakularan derbi

Show Livaje na Šubićevcu- pogodak i dvije asistencije: Šibenik stigao na korak do senzacionalnog preokreta

Piše Krešimir Gulin
1. travnja 2023. - 21:06

Šibenik nije uspio nastaviti pozitivan niz protiv najboljih hrvatskih momčadi. Nakon pobjede nad Dinamom i remija s Osijekom, Narančasti su se nadali bodovnom utršku i u dalmatinskom derbiju s Hajdukom. Međutim, želje im je raspršio Marko Livaja koji je po tko zna koji put pokazao koliko znači Hajduku. Premda je zaigrao nakon neugodne ozljede i sa samo jednim treningom opet je bio čovjek odluke. Pogodak i dvije asistencije učinak je Livaje na Šubićevcu.

Kada se očekivalo da će se na veliki odmor otići bez golova ukazao se- Marko Livaja i zabio svoj 18. pogodak u sezoni. Odličan posao odradio je i Benhraou koji je petom proigrao Livaju u prostor. Najbolji igrač Hajduka izbjegao je zaleđe, pobjegao obrani Šibenika, zaobišao i vratara Rogića te poentirao iz gotovo mrtvog kuta.

Zanimljivo, akciji iz koje je zabio Hajduk prethodio je previd sudaca. Naime, netom prije te akcije na suprotnoj strani trebao je biti dosuđen korner za Šibenik. Međutim, suci su dosudili gol aut za Hajduk, a onda je krenula akcija za vodstvo Splićana.

Inače, gol Hajduka došao je u trenutku kada se Šibenik sasvim stabilizirao na terenu. Naime, veći dio prvog poluvremena Spličani su bili bolja ekipa.

Prijetili su Pukštas, Krovinović, Livaja... međutim u pravilu je Rogić izlazio kao pobjednik iz tih dvoboja. Šibenik se uglavnom orjentirao na obranu te čekao prigodu iz kontranapada. U početku susreta oni su bili rijetki, no kako je vrijeme odmicalo Narančasti su bili sve opasniji, ali su ostali bez konkretne završnice.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

U drugom poluvremenu, Hajduk je vrlo brzo došao do povećanja prednosti. Opet je u glavnoj ulozi bio Livaja. Sada se izvukao na desnu stranu, centrirao za Mlakara koji je izmigoljio pažnji nonšalantne obrane Šibenika i iz blizine svladao nemoćnog Rogića. Tako da je u 53. minuti već bilo 2:0 za Hajduk.

Taj pogodak kao da je ‘presjekao‘ Šibenčane. Samo šest minuta kasnije činilo se da je Hajduk i definitivno riješio pitanje pobjednika. Grubo je pogriješio Čanađija na sredini terena, a Livaja je nastavio svoj show, ovaj put asistencijom za mladog Pukštasa koji sa 6-7 metara ‘rasparao‘ mrežu Rogića.

Tračak nade Šibeniku donio je Ivan Dolček, još jednim fantastičnim potezom ove sezone. Hajdukovac na posudbi na Šubićevcu je majstorski prevario Fossatija i onda s ruba kaznenog prostora ‘lošijom‘ desnom nogom skinuo paučinu iz Lučićevih rašlji.

Umirio je Hajduk utakmicu i izgledalo je kako će mirno privesti posao kraju. No, ‘zakuhalo‘ se u 90. minuti. Svoj prvijenac u dresu Šibenika postigao je Kvržić. Branić je reagirao u maniri pravog napadača i s ruba kaznenog prostora pogodio Lučićevu ‘malu mrežu‘.

Tražili su Šibenčani kazneni udarac u petoj minuti sudačke nadoknade nakon starta Lovrencsicsa na Mesu, međutim niti Pajač niti VAR se nisu oglasili, pa je Hajduk mogao početi slaviti.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenik- Hajduk 2:3 (0:1)

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Gledatelja 2718. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina). Pomoćnici: Ivan Mihalj (Velika Gorica) i Vedran Đurak (Sv. Ivan Zelina). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Dario Kolarević (Zagreb). Strijelci: 0:1 Livaja (45.), 0:2 Mlakar (53.), 0:3 Pukštas (59.), 1:3 Dolček (64.), 2:3 Kvržić (90.). Najbolji igrač: Marko Livaja (Hajduk).

Šibenik (4-4-2): Rogić- Kvržić, Perić, Matić, Mina (od 68. Mesa)- Arai. Đorić (od 60. Soldo), Đira (od 82. Pozo), Čanađija (od 60. Čop)- Špeljak (od 60. Radonjić), Dolček.

Hajduk (4-2-3-1): Lučić - Mikanović (od 56. Lovrencsics), Ferro, Vušković, Melnjak - Fossati (od 81. Awaziem), Krovinović - Pukštas, Benrahou, Mlakar - Livaja (od 73. Kalinić).

02. svibanj 2024 12:50