StoryEditorOCM
NogometSporni HNL trenuci

Šef sudaca priznao: Šibenik je teško oštećen, igrač Osijeka je trebao dobiti crveni karton

Piše Robert Šola/SN
28. rujna 2021. - 13:55

Protekli HNL vikend izazvao je puno komentara i rasprava po pitanju suđenja. Stoga smo zamolili predsjednika Sudačke komisije Brunu Marića da nam objasni pojedine odluke. Krenuli smo sa spornim penalom na Marku Livaji u susretu između Hajduka i Rijeke. Sudac je bio Ivan Bebek, koji nije svirao 11-erac za domaće.

- Stav Komisije za suce od prvog dana kako sam stao na njezino čelo je da ne želimo svirati lagane kaznene udarce. Za mene je sporni trenutak na Poljudu bio baš takav. Kontakt je postojao, ali ne možemo pričati o dovoljno čvrstom penalu. Sudac Bebek bio je u jako dobrom položaju, što mu daje puni kredibilitet u toj odluci. K tome, Bebek je naš najiskusniji sudac. Bilo je i u prijašnjim utakmicama galama zbog tih labavih 11-eraca, ali naš stav je čvrst. Ne možemo analizu raditi na temelju veće ili manje galame. Neke stvari se predimenzioniraju, neke stvari koje se rade sucima neprihvatljive. Međutim, kad se dogodi pogreška suca, nju ćemo jasno i potvrditi - zaključio je Marić pa odmah nastavio:

- Kasnije smo na Poljudu imali spornu situaciju kod gola Hajduka. Bila je to teška odluka, na prvu se činilo kao da je Livaja bio u zaleđu, ali VAR je pokazao da zaleđa nema, da su igrači bili u istoj liniji. Tu je bila riječ o milimetrima.

Recimo, sudac je u Šibeniku propustio dati isključujući žuti karton napadaču Osijeka Topčagiću?

- Istina, riječ je o pogrešci, bio je to start za žuti karton. Sudac je to nažalost krivo procijenio ili krivo vidio, ali tu se VAR ne uključuje. Isto tako, na toj smo utakmici vidjeli i važnost VAR-a. Gol za Osijek bio je čist, iako je uživo izgledalo ka da postoji zaleđe, koje je pomoćni sudac i pokazao. VAR ga je ispravio.

U Koprivnici smo na utakmici Slaven Belupo - Dinamo također imali tri sporna 11-erca?

- U svim situacijama sudac je imao isti kriterij, držao se naputka da se ne sviraju labavi penali. Ponovit ću, to je stav Komisije i toga se svi zajedno moramo držati, mi mislimo da je to dobro za nogomet i za sve aktere. Vidjet ćemo na kraju sezone što nam je to donijelo, te koliko ćemo biti dosljedni u takvim stavovima. Suci su također pod velikim pritiskom kod takvih odluka, ali oni znaj uda smo čvrsto iza njih i da nema odstupanja. Ne možeš svirati 11-erac zato što postoje nekakvi elementi prekršaja. Prekršaj mora biti čvrst i vidljiv većini aktera.

U Gorici smo imali 11-erac za Goricu u srazu protiv Rijeke, koji nije sviran iako se VAR uključio?

- Bila je to vrlo zahtjevna utakmica za suđenje, pregršt teških odluka za suca. Smatramo da je sudac Zebec trebao dosuditi taj kazneni udarac, bio je dovoljno čvrst. Da, sudac je pogriješio.

Zebec i Bebek ne sude sljedeće kolo?

- Ne sude zato što kroz tjedan imaju europske utakmice, pa se tek u petak vraćaju Hrvatsku. Dakle, nije ni bio plan da oni sude za vikend. Suce nećemo kažnjavati tako da ne sude, jer to nema smisla, to smo već jasno rekli. Sankcije će postojati za one koji sude loše u kontinuitetu, a toga kod nas u ovoj sezoni još nije bilo.

Zašto stanke kod provjere prije svega zaleđa traju i po pet minuta? Vani se takve stvari razmatraju bitno brže?

- U Šibeniku i na Poljudu su u pitanju bila milimetarska zaleđa, pa suci vole nekoliko puta provjeriti svoju odluku. Vjerojatno i zbog pritiska te straha od pogreške. Suci moraju više vjerovati sebi i taj će se proces skratiti.

U eter je izašla tvrdnja da suci imaju kamere koje mi gledatelji ne vidimo?

- To je netočno, to ne postoji, to bi bilo i suprotno pravilima igre, te protokolu VAR-a. UEFA na svojim utakmicama ima pet kamera na jednom zaleđu, mi imamo jednu. Dobro bi nam došla još koja, na tome se radi. Imamo i problem infrastrukture, jer kamere su previše nisko na nekim stadionima. No, tu rješenja nema.

Zaključak?

- Moramo ukupno biti zadovoljni sa suđenjem. Ovo je kolo bilo jako zahtjevno, dogodili su se neki propusti, te se nadamo da ih u budućnosti neće biti. S druge strane, neke su stvari previše napuhane, što opet nije dobro za nikoga.

20. travanj 2024 04:41