StoryEditorOCM
Nogometuporniji će pobijediti

Rusi u euforiji: 'Prolazimo Hrvatsku, odgovara nam njihov stil igre'

6. srpnja 2018. - 11:27

Dok se Hrvatska odlučila susret generacije, ogled četvrtfinala SP-a dočekati u Sočiju, u gradu u kojem se u subotu utakmica igra umjesto dotadašnjeg kampa u okolici St. Petersburga, Rusi su se na kraju ipak odlučili ostati u svom dosadašnjem kampu u sportskom centru Novogorsk, u okolici Moskve.

Kako domaćini bilježe sve senzacionalnije rezultate, tako je i interes medija, pogotovo domaćih, nadišao sva očekivanja. U mixed zoni nakon treninga ispred mladog veznjaka moskovskog CSKA Aleksandera Golovina (22), nove zvijezde ruskog nogometa, bio je mikrofon do mikrofona, diktafon do diktafona. I more pitanja. Euforija baca i Ruse lijevo-desno. Što se vidi i po pitanjima.

Koliko daleko može Rusija?
- I prije smo mislili da je sve moguće, i prije početka turnira nadali smo se da možemo i do finala – kazao je Golovin s kojim u sastavu Rusi na ovom prvenstvu samo slave. Odigrao je tri susreta, protiv Saudijske Arabije, Egipta i Španjolske i u sva tri na kraju je Rusija slavila. Nije igrao protiv Urugvaja u susretu u kojem su domaćini upisali jedini poraz.

Protiv Španjolske Rusija je odigrala poprilično defenzivno. Kako ćete se postaviti u ogledu protiv Hrvatske?
- Znali smo da su Španjolci majstori u kontroli lopte i posjedu, možda su u tome i najbolji na svijetu. Zato smo se za takvu igru posebno pripremali. Hrvati ipak igraju nešto drugačije, pa ćemo se i mi morati drugačije postaviti – kazao je Golovin koji je na prvenstvu na sebe skrenuo pažnju velikih europskih klubova.

Kakav je dojam dosad ostavila Hrvatska?
- Gledao sam većinu utakmica Hrvatske na SP-u, i u grupnoj fazi, ali tek ćemo ih sada detaljno proučiti.

Smatrate li da je Hrvatska slabija, odnosno lakši protivnik od Španjolske? 
- Nisam to rekao. Ako se Hrvati manje oslanjaju na veliki posjed lopte, to ne znači da su slabija momčad od Španjolaca. Jednostavno imaju drugačiji stil igre. Ne oslanjaju se potpuno na posjed lopte i kontrolu vezne linije. Hrvati igraju na rezultat, a osobno mi je draže igrati protiv takvih momčadi – smatra Golovin, mladić rodom iz Kaltana, malog sibirskog grada.

Hrvatska se pak tradicionalno više muči s momčadima koje “ne žele igrati”, koje se poput Rusije postave u blok, nego protiv otvorenije Španjolske?
- S time se dijelom mogu složiti. Međutim, mi smo pokazali više karaktera i želje za pobjedom od Španjolaca koji su se dijelom opustili, valjda su mislili lako ćemo. Mislim da će nam po tom pitanju želje i motiva Hrvati ravnopravno parirati. A onaj tko pokaže više tvrdoglavosti, upornosti će pobijediti – uvjeren je Golovin.

Veznjak i krilni napadač CSKA zabio je gol i imao dvije asistencije u 5:0 pobjedi protiv Saudijske Arabije. Protiv Španjolske je u osmini finala zabio u raspucavanju s bijele točke i to na način da je dao suigračima dodatnu motivaciju u nastavku tog ruleta. Poslao je loptu hladnokrvno i snažno po sredini vrata. 

- Kada smo određivali pucače shvatio sam da sam već vrlo, vrlo umoran. I zašto bih onda kalkulirao, tražio neka lukava rješenja, a noge mi otkazuju poslušnost. Odlučio sam raspaliti svom snagom po sredini vrata vjerujući da će španjolski vratar izabrati jednu stranu. Imao sam dijelom i sreće – priznao je Golovin te dodao.
- Gotovo je jednako stresno izvoditi penal i gledati suigrače kako to rade.

Jeste li se uspjeli odmoriti u proteklih nekoliko dana, osvježiti se za četvrtfinale?
- Tek su prošla tri dana od susreta, uspjet ćemo se odmoriti. Do sedmog srpnja bit ćemo maksimalno spremni – poručio je Golovin...

04. svibanj 2024 13:41