StoryEditorOCM
Nogometnovi trener

Računica na Šubićevcu nakon 30 godina: ‘I meni je ovo iznenađenje, Šibenik nije bio u mojim planovima. Sada momčad treba vratititi u normalu‘

Piše Krešimir Gulin
7. ožujka 2022. - 16:39

Dean Računica novi je trener Šibenika! Tako se ovaj 52- godišnji Šibenčanin vraća u matični klub sa Šubićevca nakon 30 godina. Naime, baš se ovih dana prisjećamo prve utakmice Narančastih u HNL- u Rijeci, u koju se putovalo noću bez svjetala na autobusu zbog ratne opasnosti. U tom autobusu i na toj povijesnoj utakmici bio je i Računica u društvu Pauka, Petkovića, Muriqija, Vukovića, Ninića,...

Doduše, čim je zimus većinski vlasnik HNK Šibenika postao Marino Jurić pojavila se spekulacija da se Računicu vrati u klub u ulozi skauta, jednako kao i neke druge legende poput Nikice Cukrova. Međutim, prilično neočekivano Računicu je dopala uloga šefa stručnog štaba, već četvrtog u samo šest proljetnih kola. Ili, ako hoćete drugog, računamo li da su Kartelo i Matas bili samo privremena rješenja nakon smjene Ferde Milina:

- Iskreno, moji planovi su bili drugačiji od ovih da preuzmem Šibenik. Budući da sam već četiri godine u stručnom stožeru Slavena Bilića mislio sam odmarati do šestog mjeseca i zato je ovaj angažman za mene neka vrsta iznenađenja. Naime, od petka navečer i tijekom subote trajali su pozivi i razgovori s predsjednicom Šibenika Marinom Jurić i na koncu sam pristao. Dogovor je da vodim Šibenik do kraja sezone... Samo, kako je krenulo možda će se na Šubićevcu svaka tri kola mijenjati trener. Šalu na stranu, treba napraviti sve da se momčad što prije vrati u normalu, koja je vladala tijekom jeseni. Što će biti nakon sezone, teško je govoriti u ovom trenutku - kazao je Računica.

Premda je dugo bio izvan Šubićevca i nije imao pravih informacija o stanju u klubu, pratio je nekoliko zadnjih utakmica:

- Uživo sam gledao Hajduka i Istru, a ostale proljetne utakmice na TV-u. Poraz protiv HD-a bio je okidač za sve promjene koje su dogodile. Ekipa je tada klonula, da bi protiv Istre odigrala najboljih 45 minuta na proljeće. Potom su se opet dogodile neke neželjene situacije i smjena mog prethodnika Kartela. Prave razloge suspenzije Bačelića- Grgića i Jakoliša ne znam, predsjednica Jurić me je samo upoznala da su suspendirani. Čujte, da je situacija u klubu bolja sigurno ne bih bio ovdje. Ponavljam, moj zadatak je što prije vratiti ekipu u normalnu kolotečinu i to već od utakmice s Lokomotivom u petak - rekao je novi trener Šibenika.

Zanimljvo, ovo je prvi put da je Šibenik kontaktirao Računicu:

- Je, prvi poziv i moj prvi posao u matičnom klubu. Imam iskustva samostalnog vođenja ekipa u Drugoj i Trećoj ligi. Ovo je za mene ogroman iskorak i to me dodatno zaintrigiralo - veli nekadašnji plemeniti veznjak.

Hoće li i njegov Šibenik biti atraktivan za gledanje, barem donekle onako kako je Računica bio atraktivan kao igrač:

- Mogu ja imati najbolju viziju na svijetu, pokušati igrati kao Guardiola, ali svaki trener se mora prilagoditi kvaliteti koju imaš u momčadi - odgovorio je Računica.

Njegov prvi suradnik u Šibeniku bit će Sinjanin Mirko Hrgović:

- On je čovjek od mog punog povjerenja, znam ga već 20 godina. Također, godinama smo skupa u stožeru Slavena Bilića. Ostatak stručnog stožera ostaje na okupu i tu nećemo ništa mijenjati- završio je Računica.

Inače, na press konferenciji na kojoj je predstavljen Dean Računica nisu se pojavili ni predsjednica Marina Jurić niti sportski direktor Hrvoje Kulušić kako bi pojasnili razloge smjene Marka Kartela i suspenzije Bačelića- Grgića i Jakoliša.

27. travanj 2024 18:43