StoryEditor
NogometHNL SE VRAĆA

Prvoligaški nogomet opet na pozornici! Polufinale kupa, pa nastavak lige početkom lipnja, a Šibenčani izravno ulaze u prvu ligu?

Piše Davorin Olivari
6. svibnja 2020. - 08:51
ilustracijaNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prvoligaški nogomet se vraća na pozornicu! Jedva smo čekali, bez obzira što će se gledati putem TV ekrana, s obzirom na to da će se do konca prvenstva igrati bez gledatelja. No, bolje išta nego ništa. Naznake da bi se 30. svibnja mogla nastaviti natjecanja na otvorenom, bez prisutnosti gledatelja i uz posebne mjere koje Nacionalni stožer treba raspisati i tijekom ovog tjedna uobličiti u službene preporuke, naišao je na odobravanje u Kući hrvatskog nogometa.

- Pozdravljamo tu odluku, a, naravno, morat će se voditi računa o pridržavanju svih propisanih mjera - kazao nam je prvi dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović.

Izvršni odbor HNS-a će potvrditi odluke koje su već zgotovljene kao radni materijal.

- Polufinalne utakmice Kupa igrat će se 30. svibnja, za 6. lipnja je predviđen nastavak HNL-a. Finale Kupa igrat će se 1. kolovoza. Druga liga i sve ostale niže lige neće se igrati, kao ni utakmice mlađih uzrasta. Kad se radi o ženskom HNL-u i futsalu, koji su također prva kategorija koja bi se mogla igrati, odluke će se donijeti naknadno.

Dakle, ovom odlukom pada u vodu ona moguća priča o povećanju HNL-a na 12 klubova koja je bila u optjecaju kad se razmatralo da se HNL ne bi mogao nastaviti. Dakle, ostaje Liga 10 koju tako zdušno zagovara predsjednik Davor Šuker. Jer da se HNL prekinuo, bilo bi jedino logično i normalno da se liga proširi, jer bilo bi skroz nepošteno bilo koji klub gurnuti u Drugu ligu. Ne samo to, tada bi moglo doći i do sudskih tužbi, pa se zato u HNS-u razmišljalo o proširenju HNL-a na 12 klubova, te o promjeni Pravilnika o sustavu natjecanja koji bi važio godinu dana. Da se HNL prekinuo, Liga 12 bi se po toj ideji igrala samo godinu dana, a nakon toga bi se opet donijela nova odluka po kojoj bi dva kluba ispadala iz HNL-a, a treći bi igrao kvalifikacije. Dakle, o tome se promišljalo, no jučerašnji dan je te ideje definitivno ugasio.

- Kad se radi o kvalifikacijama za ulazak u Prvu HNL, kasnije ćemo odrediti termin igranja tih utakmica. S obzirom na to da se Druga liga više neće igrati, Šibenik ulazi izravno, a drugoplasirani klub u ovom slučaju Orijent igrao bi kvalifikacije s devetoplasiranim u Prvoj HNL. Sljedeće sezone će se utvrditi novi sustav natjecanja u kojem više neće biti kvalifikacija, posljednji u Prvoj HNL će ispasti, a prvak Druge lige će biti promoviran u prvoligaša. Naravno, to govorim pod uvjetom da svi dobiju licence. Kad se radi o Trećim ligama, igrat će se na ovaj način. Ukoliko pet klubova dobije licencu za Drugu ligu, izvući će se jedan par koji će odigrati pretkolo, pa će ostati četiri kluba koji će igrati utakmice na neutralnim terenu, dva pobjednika ući će u Drugu ligu.

Kad se radi o testiranjima igrača na koronavirus prije nastavka prvenstva, Vučemilović kaže:

- Za to još nema adekvatnih podataka, sve će se to napraviti onako kako kaže Nacionalni stožer. Možda neće biti potrebna testiranja, možda će se samo mjeriti temperatura igrača. Međutim, kažem, to se još ništa definitivno ne zna, o tome definitivnu odluku donosi Nacionalni stožer. Ali najvažnije u cijeloj priči jest da se HNL odigra do kraja - zaključio je Vučemilović.

Dakle, kao što vidite još se uvijek čekaju, kad se radi o svim detaljima oko nastavka HNL-a, odluke Nacionalnog stožera. Ipak, bitno jest da će se od početka lipnja nastaviti uzbudljiva borba u HNL-u za pozicije u Europi, te za ostanak u ligi, a također je bitno da ćemo saznati i tko će odnijeti Rabuzinovo Sunce. Priča HNL imat će na koncu sretan kraj.

31. srpanj 2021 23:39