StoryEditor
NogometDRAMATIČAN APEL DRUGOLIGAŠA

‘Prekinite sezonu, igrači se bore za kruh!‘ Cirkularno pismo je poslano HNS-u, u njemu je opisana svrha druge lige: ‘I mi smo na aparatima...‘

Piše Sportske novosti
29. travnja 2020. - 17:36
Drugoligaši se zalažu za prekid sezoneilustracija/Nikša Stipaničev/Cropix

Dramatičan apel Hrvatskom nogometnom savezu uputili su drugoligaši. Sve momčadi koje se ove sezone natječu u 2. HNL osim drugih ekipa Dinama, Hajduka i Osijeka koje su njihov prijedlog podržale verbalno zatražile su prekid sezone.

Prijedlog je HNS-u upućen kao cirkularno pismo, a prenosimo ga u cijelosti:

- Ovim putem Vam se obraćamo vezano za novonastalu situaciju uzrokovanu virusom Covid-19 koja je potakla neizvjesnost oko odigravanja nastavka prvenstva II HNL te otvorila nekolicinu pitanja koja ovim dopisom predlažemo staviti na raspravu.

Iako su intencije da se Druga liga smatra profesionalnom ligom, nažalost u stvarnosti je slika drugačija.

Trenutna situacija je iznimno teška kad je u pitanju opstanak i stabilnost drugoligaških klubova.

Međutim, kao prvo i prije svega ostaloga naglašavamo zaštitu zdravlja igrača.

Kako zaštititi zdravlje igrača, a da pritom ne mislimo isključivo na mogućnost zaraze Corona virusom, uzevši u obzir da jednaku, ako ne i veću prijetnju zdravlju drugoligaških igrača predstavlja ritam utakmica kroz ljetne mjesece u kojima je potrebna maksimalna skrb koju, naravno, vodstvo klubova nije u sposobnosti financijski, a i zbog uvjeta na samim stadionima pružiti zbog novonastale situacije?

Naš generalni stav je da ponovno okupljanje i treniranje igrača nije moguće te da nije u skladu sa zaštitom njihovog fizičkog i psihičkog zdravlja koji im želimo pružiti, kako u regularnim uvjetima tako i u ovim izvanrednim.

Kao drugo, osvrnuli bismo se na veliki problem, a to je ekonomski aspekt za slučaj nastavka igranja prvenstvenih utakmica.

Sport kao takav osjeća velike posljedice već na samom početku gospodarskog urušavanja na razini RH, o čemu ne bismo trebali duljiti.

Dovoljno je istaknuti kako su klubovima, koji u najvećoj mjeri financijski ovise o proračunima lokalnih zajednica, uskraćene financijske potpore koje su nužne za samo poslovanje klubova.

Uzgred rečeno, sponzorstvo kao takvo već na samom početku krize i njene involviranosti u klubove više ne postoji te se samim time ne može računati niti na taj vid potpore koja je nekolicinu klubova ipak držala »na nogama«.

Pojedini klubovi imaju solidan broj gledatelja na svojim utakmicama i od istih ostvaruju prihode i smatramo da igranje pred praznim tribinama u drugoligaškim okvirima stvarno nema nikakav smisao.

Rezultat svega toga može biti potpuno ekonomsko uništavanje klubova koje je donekle uspijevalo opstajati prije krize uzrokovane Covid-19 epidemijom te nemogućnost financijskog opstanka za većinu igrača.

Većina igrača II. HNL (uz pojedine iznimke) nemaju zasnovane ugovore s klubovima za koje igraju, čime strepe za svoju budućnost u ovom kriznom vremenu.

Uspoređujući se s klubovima i igračima I. HNL-a, kojima je egzistencija osigurana - negdje u većoj, negdje u manjoj mjeri definitivno nije jednaka polazišna točka nastaviti natjecanje.

Igrači II. HNL su vođeni brigom i borbom za kruh.

Apsolutno smo svjesni situacije koja djeluje na globalnoj razini i pohvalno je da je Hrvatski nogometni savez donirao sredstva bolnicama, no drugoligaški klubovi su također „na aparatima“ te ukoliko smatrate da je nastavak natjecanja sezone 2019./2020. neophodan, udijelite financijsku pomoć klubovima kako bi se osigurala stabilnost kroz jedan određeni period u budućnosti do stabilizacije ekonomske situacije.

Pomoć nam je sad više nego ikad potrebna, bilo natjecanje nastavljeno ili prekinuto.

Ovim putem predlažemo slijedeće: iskoristiti nadolazeći period na način da ne obvezujemo II. HNL na nastavak natjecanja nego na pripreme klubova te vrijeme pripreme igrača za predstojeću sezonu 2020./2021.

Mnoštvo je otvorenih pitanja, u kojima, na žalost sport gubi svoj smisao i postaje teret i obveza pri čemu ne pruža nadmetanje i entuzijazam - ono što bi u svojim korjenima trebao pružati.

Kao zaključak napominjemo kako bi bilo izvrsno kad bi se na ovaj prijedlog gledalo kao na priliku da svi skupa shvatimo značenje Druge hrvatske nogometne lige kao, koja filtrira brojne igrače koji postaju okosnica hrvatskog i svjetskog nogometa.

Ona nije svrha samoj sebi, ona je nasušno potrebna za hrvatski nogomet.

Mi ćemo poštovati svaku odluku Hrvatskog nogometnog saveza, ali Vas isto tako molimo da razmotrite sve okolnosti i uvažite ovaj prijedlog teda okupite sve predstavnike klubova II HNL da zajedno iznesemo svoja razmišljanja.

item - id = 1018774
related id = 0 -> 1129741
related id = 1 -> 1129314
24. rujan 2021 16:53