StoryEditorOCM
NogometNogomet

Povjerenstvo Gradskog vijeća uzelo 'time out': o prodaji nogometnog kluba Indijcima nova rasprava idući tjedan

18. srpnja 2019. - 18:20

Gotovo dva sata je u srijedu poslijepodne vijećalo Povjerenstvo šibenskog Gradskog vijeća sastavljeno sa svrhom da procijeni udovoljava li ponuda indijskog investitora za kupnju oko 95 posto dionica HNK Šibenika koje u vlasništvu ima Grad Šibenik uvjetima javnog poziva. Na koncu, nogometnim riječnikom kazano, trebalo im je 90 minuta i skoro dva produžetka da donesu odluku kako će odgoditi odluku. Na prvu, čini se kako je riječ o klasičnom odugovlačenju kakvom su skloni hrvatski političari i administracija.

Međutim, dojma smo da su u ovom slučaju članovi Povjerenstva donijeli mudru odluku, jer do sada nisu raspolagali s puno relevatnih informacijama o planovima potencijalno novog vlasnika drugoligaša sa Šubićevca. O tome svjedoči i podatak da su se oko ove odluke ujedinili i vladajući i oporba, HDZ i SDP... Dakle, u slučaju šibenskog nogometa već je na djelu velika koalicija. Zanimljivo, izdvojeno mišljenje imala je tek predsjednica Povjerenstva Ljubica Kardum (HSU), koja se založila za ponavljanje Javnog poziva.

Dostavite pitanja

U konačnici, kako doznajemo od sudionika sastanka, donesena je odluka da do nedjelje navečer svi članovi Povjerenstva njegovoj predsjednici Ljubici Kardum dostave pitanje koja ih muče u svezi možebitnog preuzimanja "narančastih" od strane Indijaca. Ta pitanja će biti dostavljena predstavnicima indijskog poslovnog čovjeka Punkaja Gupte, koji želi kupiti HNK Šibenik, i oni će u roku od dva- tri dana na njih odgovoriti. A pitanja je mnogo. Od onih čisto sportskih, primjerice o ambicijama HNK Šibenik do onih financijskih, vezanih za ulaganja. Primjerice, u zraku visi i pitanje tko će pokriti kredit od 5,8 milijuna kuna za koji je Grad Šibenik jamčio nogometnom klubu? Ili, koji će biti uvjeti korištenja infrastrukture na Šubićevcu? Tko će plaćati troškove komunalija? Kakva je sudbina Omladinskog pogona? Samo je to dio pitanja koja muče članove Povjerenstva, ali i šibensku javnost.

Aljkava priprema

Međutim, valja napomenuti da nisu indijski investitori, odnosno njihovi šibenski predstavnici okupljeni u tvrtku imena Paramount Grupa, krivi što još nema odgovora na ta pitanja. Jer, Indijci su zadovojili zakonsku formu koju im je diktirao javni poziv. Zato puno više odgovornosti snose ljudi u šibenskoj gradskoj upravi koji su aljkavo pripremili javni poziv, budući da je u njemu bilo podosta nelogičnosti. Jedna od njih je da novi vlasnik mora barem pet godina zadržati postojeći status u rangu natjecanja u kojem se klub zatekne u trenutku preuzimanja, što bi značilo da se ne smije izboriti plasman u 1. HNL!?

Zbog svega toga, osam od devet članova Povjerenstva bilo je za to da se uzme svojevrsni "time out" do konačne odluke. To znači da će do iduće sjednice Povjerenstva koja je predviđena za srijedu ili četvrtak predstavnici indijskog investitora dostaviti svoj poslovni i sportski plan vezan za HNK Šibenik. Tek tada bi Povjerenstvo na osnovu relevantnih činjenica moglo donijeti odluku o ponudi Indijaca i preusmjeriti je na Gradsko vijeće koje donosi konačnu odluku o prodaji nogometnog kluba. Prema našim informacijama šibensko Gradsko vijeće odluku o prodaji većinskog paketa dionica HNK Šibenika Indijcima moglo bi imati na stolu do 10. kolovoza.

18. travanj 2024 07:26