StoryEditorOCM
Nogometnezadovoljstvo

Politika se opasno uplela u sport: dok Danska prijeti napuštanjem SP-a, druga nogometna velesila namjerava tužiti FIFA-u

Piše Robert Šola/SN
24. studenog 2022. - 11:59

Politika se opasno uplela u sport, što nikako nije bilo dobro. Zbog politike smo 1980. u Moskvi i 1984. u Los Angelesu gledali "okrnjene" olimpijske igre. Međutim, održale su se. I SP u Kataru je počeo, te će sigurno i završiti, bez obzira na sve pritiske.

Engleska, Danska, Nizozemska, Francuska, Švicarska, Wales i Belgija planirale su da kapetani njihovih reprezentacija nose posebne trake oko ruke - One Love. FIFA se oštro usprotivila takvim postupcima i zaprijetila savezima da će kapetani dobiti kaznu - žuti karton odmah nakon zvižduka za početak. Kao rezultat toga, niti jedna momčad na Svjetskom prvenstvu u Kataru nije izašla s povezom - i ne skriva nezadovoljstvo - pišu Sportske novosti.

Kako prenosi The Athletic, zbog FIFA-ine zabrane izražavanja svog stava, Danski nogometni savez namjerava pokrenuti pitanje istupanja UEFA-e iz FIFA-e. Danci žele dijalog sa svih 55 članica UEFA-e. I usput prijete da će napustiti SP, iako su već odigrali jednu utakmicu. No, u to malo tko vjeruje.

Danska reprezentacija je od 2015. jedan od glavnih boraca protiv kršenja prava migranata u Kataru. Danski nogometni savez objavio je da će za svaki pogodak na svim službenim turnirima pod svojim okriljem (od dječje i ženske lige do danskog prvenstva) donirati 10 kruna (oko devet kuna) sindikatu građevinara i drvoprerađivača. Pripremila je i crnu uniformu žalosti - inspirirana je prosvjedima protiv kršenja ljudskih prava u Kataru.

Stoga se Danska među prvima uključila u kampanju One Love i tako oštro reagirala na FIFA-ine zabrane izražavanja stava.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser došla je na utakmicu Njemačke i Japana s trakom One Love oko ramena. Njemačka namjerava tužiti FIFA-u, igrači su rukama prekrili usta i nos prosvjedujući prije utakmice s Japanom.

"Moć koju ima traka za glavu One Love prenijet će se na druge momčadi u zapadnoj Europi. Mislim da je dobro što nismo sami i možemo dati zajedničku izjavu. Mnogo je zemalja uključeno u to, a komunikacija je bila na dobroj razini", rekao je njemački kapetan Oliver Neuer prije turnira.

Njemački nogometni savez kasnije je pojasnio da osuđuje odluku FIFA-e.

image
AFP

"Željeli smo upotrijebiti našu kapetansku traku kako bismo podržali vrijednosti koje podržavamo u njemačkoj reprezentaciji: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno s drugim narodima htjeli smo da se naš glas čuje. To nije bila politička izjava - o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka tako važna. Uskratiti nam vrpcu isto je kao i uskratiti nam glas. Ostajemo pri svom stavu", stoji u priopćenju organizacije.

Prema Bildu, njemačka strana namjerava tužiti FIFA-u CAS-u. Unija razmatra mogućnost podnošenja "privremene mjere" - odluke o takvim sporovima donosi poseban odjel CAS-a u roku od 48 sati. Njemačka reprezentacija očekuje da će u slučaju pobjede na sudu Neueru biti omogućen ulazak u utakmicu drugog kola grupne faze protiv Španjolske s trakom One Love na ramenu.

Nije stvar ograničena samo na zabranu nošenja vrpci - FIFA momčadi tjera i na promjenu dresova. Belgijska reprezentacija morala je odustati od opreme za trening koja ima narančastu, žutu, ružičastu i plavu boju. Zna se da je razlog zabrane presvijetla paleta majice. Ona izravno ne upućuje na One Love, no FIFA je inzistirala da Belgijanci živciraju šarenim majicama domaćina turnira.

Također, Belgija je morala promijeniti gostujući dres na kojem je stajao natpis "Ljubav". FIFA je to bez objašnjenja zahtijevala dva dana prije početka turnira. Pritom, natpis ni na koji način nije povezan s akcijom One Love protiv diskriminacije i općenito se odnosi na festival elektronske glazbe koji se održava u belgijskom gradu Baumu. FIFA-u ta objašnjenja nisu uvjerila.

Na kraju je Belgija pristala na uvjete. U utakmicama grupne faze, reprezentacija će igrati u svojoj domaćoj opremi bez oznaka. A na gostujućoj garnituri bit će nalijepljene naljepnice na sporni natpis.

Čini se da se FIFA jednostavno boji bilo kakvih slika koje bi mogle izgledati kao da podržavaju LGBT. Tako je došlo i do najveće točke apsurda. Brazilski novinar Victor Pereira priveden je u Kataru zbog zastave koju su vidjeli kao sličnu LGBT zastavi duginih boja. Iako je to bio samo grb države Pernambuco s trobojnom dugom.

Nadali smo se da ćemo u Kataru gledati samo sjajan nogomet. I nogomet je doista sjajan za gledanje, ali borbe izvan terena očito neće prestati...

19. travanj 2024 06:34