StoryEditorOCM
NogometTONI ŠPANJA

Plemeniti veznjak vratio se na Šubićevac nakon posudbe: Ovo je najjači Šibenik u zadnjih nekoliko godina, naš cilj je prva liga! Ništa drugo nam 'ne igra'

30. srpnja 2019. - 17:58

Nerijetko se u sportu igrači iz "unutarnjih rezervi" pokažu kao najveća pojačanja. U stručnom stožeru nogometaša Šibenika nadaju se da će tako biti i s Tonijem Španjom. Naime, plemeniti veznjak prošlu sezonu je proveo na posudbi u trećeligašu Primorcu iz Biograda, da bi ovog ljeta ponovno bio priključen prvoj momčadi "narančastih". Novi trener Šibenika Krunoslav Rendulić je bez ustezanja kazao da mu nije jasno kako igrač Španjine kvalitete nije lani igrao za Šibenik. Javna je tajna da razlog leži u činjenici što nije kliknulo između vodičkog nogometaša i Borimira Perkovića, bivšeg trenera drugoligaša sa Šubićevca.

- To je istina, od početka nije dobro funkcionirao odnos između mene i trenera Perkovića. Jednostavno, osjećao sam se kao da nisam dobrodošao. Kako je vrijeme odmicalo, odnos je bio sve gori i gori. Iskreno, i ja sam kasnije izgubio strpljenje. Jednostavno, bilo je tu svega i hvala Bogu da je sve završilo. Zaista, ne bih više htio govoriti o prošloj sezoni, već mi je cilj gledati prema naprijed. Međutim, htio bih kazati kako mi nije bilo ispod časti otići u Primorac iz Biograda, u niži rang natjecanja. Ljudi su me lijepo prihvatili, dali mi prigodu, a ja sam sve okrenuo na pozitivu. Uživao sam u nogometu koliko sam mogao, tako da mi je na koncu to bilo lijepo iskustvo - počeo je naš razgovor Španja, novi-stari igrač Šibenika.

Trener Rendulić je kazao da vas poznaje dok ste igrali u Gorici i da će biti zadovoljan budete li u Šibeniku na toj razini. Međutim, naš je dojam da ste vi najbolji nogomet u karijeri igrali baš na Šubićevcu u jesen 2015. godine, pod trenerskom palicom Mirka Labrovića, koji vas je vratio u nogometni život. Može li Rendulić biti novi Labrović?

- Ha, ja se nadam da hoće. To što me trener poznaje iz Gorice ima i dobre i loše strane. Odnosno, to znači da ću morati potvrditi kvalitetu koju sam pokazivao u Gorici, ali i biti dodatni motiv koji će me tjerati naprijed. Drago mi je što trener stoji iza mene i vjeruje mi. Na meni je da opravdam to povjerenje. Mislim da do sada pokazanim trener može biti zadovoljan sa mnom. Što se mene tiče, ja sam zadovoljan svime do sada od povratka na Šubićevac - govori veznjak "narančastih".
 

Iza vas je više od 20 dana priprema i tri pripremne utakmice. Kakav je vaš prvi dojam o ovogodišnjem Šibeniku?
- Znate da se na početku priprema obično uvijek govori kako je sve dobro... Međutim, ovog ljeta mi se čini kako to ne zvuči kao fraza. Doista, Šibenik ima širok kadar, vrlo jaku klupu. Iskustvo, ali i mlade i potentne igrače. Mislim da je ovo u zadnjih nekoliko godina najjači Šibenik, barem u ono vrijeme otkako sam ja na Šubićevcu. Bez krzmanja mogu kazati da je jedino što se može očekivati od nas ove sezone je borba za prvo mjesto. Za mene ne bi bilo nikakvo iznenađenje da u novoj sezoni napokon uđemo u 1. HNL - optimist je Španja.

Spominjali ste širinu igračke "ruže". Ona je posebno izražena na vašoj poziciji, gdje Rendulić može računati na nekoliko tehnički potkovanih veznjaka (Kukec, Celić, Bulat, Ćurić...)...

- To je točno, ali neka zdrave konkurencije. Bit će prilike za sve nas. Treba raditi pošteno, a onda će trener izabrati onoga koji bude najspremniji. Sve igrače iz vezne linije poznajem od ranije, jedini novak je Ćurić iz Solina. Moram pohvaliti tog momka, oduševio me je u dosadašnjem dijelu priprema. Nisam ga znao, ali doista ima kvalitetu i trebao bi biti pojačanje - veli Vodičanin u redovima Šibenčana.

Spremni za Hajduk 2

Ovog ljeta je na Šubićevac stiglo još nekoliko novih igrača. Kako ih ocjenjujete?
- Mladi desni branič Pajić je bio ozlijeđen i prvi put je zaigrao u Glavicama protiv Dugopolja. Iako nije fit, dobro je odradio posao. Njegov kolega s lijeve strane - Pranić, također je novak i prava je šteta što se ozlijedio. Tehnički je jako dobar i što je još važnije dobar je momak. Mladi Vidović također posjeduje određene kvalitete. Agilan je, brz, dobrog udarca i driblinga. Na koncu, s nama trenira i napadač Juričić. Jak je i čvrst, a ne treba podcijeniti njegovih 14 golova u 3. HNL - jug prošle sezone. To je liga u kojoj se nije lako nazabijati - analizirao je Španja nove suigrače.

U dosadašnje tri pripremne utakmice, dvaput ste remizirali (Croatia i Dugopolje) te jednom pobijedili (Primorac):
- Znate, u pripremnom periodu i ne treba toliko gledati rezultat. Važno je dobro trenirati, premda zasad ni rezultatski ne stojimo loše. Najbitnije je prvo kolo, 17. kolovoza, kada na Šubićevac stiže Hajduk 2. Tada počinje ono pravo, ili bitka za bodove - podvlači veznjak Šibenika.
 

Visoke ambicije ne skrivate?
- Naravno, ja imam 26-27 godina i ovo mi je jedan od zadnjih vlakova da sa Šibenikom uđem u 1. HNL i ponovno osjetim čar igranja u najvišem nogometnom razredu u Hrvatskoj. Jednostavno, ništa me drugo ne bi zadovoljilo u predstojećoj sezoni - jasan je Španja.

Publika je ogledalo svega

Lani je Šibeniku malo falilo da izbori 1. HNL. Šibenska publika u trenucima kada su kola krenula nizbrdo nerijetko je zazivala upravo - vas...
- Sve sam pratio. I kada nisam bio na stadionu, bio sam negdje u blizini. Osjećaj mi je bio glup, jer ništa nisam mogao pomoći. Mogao sam samo čekati kad će mi se otvoriti prigoda. Sada se to dogodilo i na meni je da zgrabim prigodu - govori Vodičanin.
 

Osim rezultatskog neuspjeha, Šibenčane je minulog proljeća boljelo i kada bi pogledali na poluprazne tribine Šubićevca:
- Publiku je teško prevariti, oni su vidjeli da tu nešto ne štima. Publika je ogledalo svega u klubu, bez navijača vam ništa ne vrijedi. Nadam se da ćemo ih ove sezone svojim igrama natjerati da dođu na Šubićevac i da sretni odlaze nakon utakmica. Ne trebam vam naglašavati koji je gušt igrati pred punim tribinama. Vjerujem kako ćemo od početka prvenstva stvoriti dobru atmosferu oko kluba i privoliti navijače da nas guraju naprijed - zaključio je Španja.

06. svibanj 2024 16:44