StoryEditor
Nogometsve se zna

Otkriven prodavatelj bronce iz '98.: autentičnost medalje potvrdio najveći svjetski ekspert

Piše JL
22. studenog 2018. - 09:29

Brončanu medalju iz Francuske 1998., jednu od njih trideset koliko ih je Fifa dodijelila hrvatskim nogometašima, a koju je njemačka aukcijska kuća Agon SportsWorld ponudila na platformi The Saleroom, nitko od hrvatskih igrača ili dužnosnika nije stavio na aukciju.

Potvrdio je to za Jutarnji list Armand Klüschen iz Agon SportsWorlda koji ističe da je autentičnost predmeta potvrdio najveći svjetski ekspert za pitanja Fifinih memorabilija Wolfgang Fuhr te da ponuđač predmeta 377 nije nitko od “vatrenih”.

- Ono što možemo potvrditi je to da ga prodaje osoba koja je jedan od vodećih svjetskih kolekcionara na tom području, a kupio ga je prije 10 godina od jednog Fifinog dužnosnika - kaže Klüschen iz aukcijske kuće koja godišnje organizira četiri takve aukcije, pretežno s memorabilijama s velikih nogometnih natjecanja (Fifinih i Uefinih) i Olimpijskih igara.

Podsjetimo, nitko od 22 nogometna igrača koji su je primili, niti tadašnji izbornik Ćiro Blažević, kao ni bilo tko iz tadašnjeg stožera, ne želi priznati da je spreman odreći se vrijedne uspomene. Ono što trenutačno cijeloj priči daje novi ton je sljedeće:

- Predmet nije iz kolekcije onih 30 koje je dobio HNS, predmet je iz kontingenta 10 dodatnih medalja. Te 1998. proizvedeno ih je ukupno 40, dakle 10 više i njih Fifa u pravilu dodjeljuje predstavnicima nacionalnih saveza i nekim svojim dužnosnicima, objašnjava Armand Klüschen koji je ponudio “paralelu” sa SP-om u Rusiji:

- HNS je ovog ljeta u Rusiji dobio uobičajenih 30 srebrnih medalja, no, naručio je i 20 dodatnih ‘za osobne potrebe i slobodnu dodjelu’ pa ih je ukupno 50...

Izdvojeno

13. srpanj 2020 16:39