StoryEditorOCM
NogometGLAVA U BALUNU

Ogroman gaf uprave Šibenika: na Šubićevcu propustili dostojanstveno proslaviti veliku klupsku obljetnicu

Piše Ivo Mikuličin
24. prosinca 2023. - 11:41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šibenski savez sportova nastavlja simpatičnu tradiciju da proglašenje gradskih sportskih laureata bude (ne)izravno dio “Adventure”. Sportska fešta će početi u četvrtak, 21. prosinca točno u podne, kao u filmskom evergreenu (Gary Cooper, Grace Kelly), u donjem dijelu đardina.

Neslužbeno doznajemo da će najboljom momčadi bit proglašeni vaterpolisti Solarisa, koji su to, nema sumnje, zaslužili nemalim dometima u domaćem (finalni turnir Kupa Hrvatske) i regionalnom natjecanju (ostanak u ligi, koja okuplja najbolje klubove u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj), pa i na međunarodnoj sceni, gdje su se probili među 16 najboljih u LEN kupu, prikazavši pritom i privlačne igre, posebice u zadnjim jesenskim utakmicama, kad su se muški suprotstavili jakim europskim suparnicima.

“Solaris” će najavljenom nagradom uspješno obilježiti i 70 godina organiziranog loptanja u vodi, iako će se promocija knjige “Sunčanom stranom Crnice”, pa i službena proslava spomenute obljetnice održati tek u siječnju.

Subjektivni razlozi

Stotu obljetnicu u Šibenskom kazalištu obilježili su i veslači šibenske Krke, koje, ako niste znali, s vaterpolom veže, nažalost, pokojni veslački reprezentativac Ante Guberina koji je istodobno bio i vratar juniorske momčadi “Mornara”, kako se u doba dok se loptalo u uvali Paklena zvao prvi šibenski vaterpolski klub.

Dostojan suparnik

Istodobno, nogometaši Šibenika su, kako bi rekli naši istočni susjedi, “promašili ceo fudbal” – izostala je proslava 90. obljetnice kluba sa Šubićevca. Ako bismo tražili objektivne razloge glede neodržane nogometne fešte, onda ih nije teško naći u učestalim promjenama vlasnika kluba, pa i ispadanju “narančastih” iz društva najboljih. No, uvjereni smo da su prevladali subjektivni razlozi. Preciznije, Šibenčani, koji (profesionalno) sjede u lijepo uređenim prostorijama na Šubićevcu ili participiraju u službenim tijelima HNK Šibenik, nisu se baš pretrgli da uvjere nove vlasnike o potrebi dostojanstvenog obilježavanja jubileja jedne od najstarijih hrvatskih nogometnih tvrđava.

Suprotno proslavi 80. obljetnice kluba, kad su na feštu u Šibensko kazalište prispjeli i izbornici Igor Štimac i Slaven Bilić, koji nikad nije krio istinu da je put prema nogometnim visinama počeo upravo na šibenskom travnjaku.

Nije lako ni zaboraviti Igorov prigodni govor šibenskim sportskim prijateljima.

– Mi, igrači Hajduka, stizali smo uvijek s poštovanjem na utakmice u Šibenik. Prijateljske i službene, svejedno. Znali smo da nas na Šubićevcu čeka dostojan suparnik i klub koji je oduvijek odisao neskrivenim domoljubljem – kazao je, među inim, Štimac. Vjerujemo da će se vaterpolska fešta (promocija), planirana za siječanj, održati u sličnoj atmosferi. Točnije, da će hrvatski vaterpolski bardi stići u Šibenik.

Uostalom, u spomenutoj knjizi “Sunčanom stranom Crnice” svojim su se prigodnim izjavama oglasili Ratko Rudić, Milivoj Bebić, Goran Sukno, Mislav Bezmalinović… Konačno, za siječanj je, također s malim zakašnjenjem, planirana i proslava 50. obljetnice slavne Šibenke.

Ne, nimalo ne krijemo našu želju da se na svečanoj sjednici pojavi legendarni Beograđanin Zoran Slavnić Moka, koji je, podsjetit ćemo, zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, održanim 1980. godine u Moskvi, osvojio kao član Šibenke. Uostalom, kako zaboraviti njegovu rečenicu na oproštaju s Baldekinom:

– Šibenik će zauvijek ostati moj grad!

02. svibanj 2024 22:05