StoryEditorOCM
Nogomet‘stara vijest‘

Odlazi li Modrić iz reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva? Ovo je pozadina cijele priče

Piše Dražen Antolić/SN
25. listopada 2022. - 07:46

Ovoga časa nije nam poznato hoće li Svjetsko prvenstvo u Kataru biti posljednje natjecanje Luke Modrića s Vatrenima, ali fascinantno je kako se poput požara gotovo svim hrvatskim portalima u ponedjeljak navečer proširila priča da je prelomio, odlučio, kako su došle loše vijesti i sve u tom stilu, a da se ništa, baš ništa novog nije dogodilo - pišu Sportske novosti.

Dakle, možda će Modrić doista reći da se u Kataru oprašta, a možda i neće, no dokumentarac koji je izvor "bombe" zapravo je već "pojelo" vrijeme i postao je stara vijest jer sniman je tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ujesen 2021. godine i nakon njih. FIFA-ina ekipa je u serijalu o kapetanima pratila lidere šest nacionalnih, posjetila ih kod kuće i bila s njima na utakmicama. To je sada objavila u najavi skorašnjeg Mundijala. U prvoj epizodi u središtu pozornosti su Luka Modrić te dvojica koji se nisu kvalificirali - Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon) i Andre Blake (Jamajka). U drugoj Thiago Silva (Brazil), Brian Kaltak (Vanuatu) i Hassan Maatouk (Libanon), a ukupno je čak osam epizoda.

Budući da Modrić zbog ozljede u rujnu 2021. nije igrao, stigli su mu doma u Madrid te između ostaloga kamerom pratili kako zajedno s djecom gleda utakmicu Rusija - Hrvatska 1. rujna 2021. godine. Tim dijelom priloga dominira glas Saše Lugonjića, komentatora Nove TV koji je govoreći o ozljedi zbog koje Modrić nije u Moskvi kazao:

- Jasno je koliko je njegov izostanak udarac za Hrvatsku, ali rekao je i Dalić u najavi ove utakmice da će Hrvatska u dogledno vrijeme ostati bez Luke.

image
Ronald Goršić/Cropix

Na to ide Modrićeva rečenica za koju je teško reći kad je točno izgovorena, je li tada ili u drugoj prigodi jer čuje se samo glas:

- Svjestan sam da sam u nekim godinama i da je to vjerojatno moje zadnje natjecanje s hrvatskom reprezentacijom.

No, potom se mnogo toga dogodilo, Hrvatska se plasirala na SP pa na Final Four Lige nacija, Modrić je davao intervjue i držao presice na kojima je ponavljao da ništa još nije odlučio, da će tek vidjeti dokad će predvoditi Vatrene. Sve to nakon što je snimljen taj dokumentarac...

U srpnju 2022. je tako u intervjuu za Sportske novosti kazao:

- Ne znam što će biti. Mislio sam da će Euro 2020. biti moja posljednja etapa, ali onda se zbog pandemije sve odužilo, pomaknut je turnir godinu dana kasnije i ostao sam i dalje tu. Tako si ni sada neću postavljati nikakve limite, još manje stvarati si pritisak. Ne samo da želim uživati dok mogu u dresu reprezentacije, nego želim biti i najbolji što mogu.

U rujnu kad je doktor Zoran Bahtijarević najavio da će igrati do Eura 2024. godine, odgovorio je:

- Doktor je bio jako emotivan u svom govoru. Nećemo mu ništa zamjeriti. Nisam donio nikakvu definitivnu odluku. Ima trenutno još puno važnijih stvar, ove dvije preostale utakmice u Ligi nacija i pokušaj da se plasiramo na završni turnir, Svjetsko prvenstvo u Kataru, a onda ćemo vidjeti kako to ide. Shodno tome ću donijeti odluku sa sebi najbližim ljudima, s izbornikom, sa Savezom. Sada ne razmišljam tako daleko...

image
Ronald Goršić/Cropix

Međutim, medijski je ispalo da je jedna ranija misao o "vjerojatno zadnjem natjecanju" objava oproštaja. ESPN kojeg su mnogi navodili kao izvor na Twitteru je stavio - Modrićevo zadnje Svjetsko prvenstvo! Da, moglo bi mu biti zadnje Svjetsko prvenstvo jer kad se bude igralo sljedeće imat će gotovo 41 godinu. To zvuči logično. Opet, do novog skoro su četiri godine, a u međuvremenu još se puno toga igra....

Glavna činjenica je da Modrić nikakvu odluku nije objavio. Je li je možda sam za sebe donio i kakva je, ili nije kao što je bilo na snazi prije mjesec dana kad je tako rekao, znat ćemo kad se oglasi. Iako, zašto bi se uoči World Cupa s time zamarao. Ima vremena nakon njega o svemu razmisliti. Hrvatsku čeka Final Four Lige nacija u lipnju 2023. godine, a pokazao je u skupini koliko mu je bilo stalo do plasmana. Kao što je rekao i da mu je jedini preostali sportski san trofej s Hrvatskom, a to je šansa. OK, ako u Kataru osvoji Svjetsko prvenstvo i taj cilj će ispuniti pa bi se zaista mogao oprostiti...

Tijekom tog dokumentarca, u kojem su poznati kadrovi i iz njegova djetinjstva, a u kojem govori i njegov najveći prijatelj iz mladosti i kum Marko Oštrić, izjave daju i Vedran Ćorluka, Mate Rimac... Kamerom su ga, osim u Madridu pratili na Cipru te u Splitu na odlučujućoj utakmici s Rusijom.

Vidjeli smo kako razgovara sa sinom i kćerima koji ga pitaju tko je kapetan kad on ne igra... Perišić je točan odgovor. Ali tko zna kad...

image
Damir Krajač/Cropix

Vedran Ćorluka priča kako je Luka bio tužan što nije bio svjetski prvak u Rusiji i ističe:

- Ne sumnjam da će opet htjeti biti u finalu i to će zahtijevati od svih igrača. Ako on vjeruje, naravno da mi svi moramo vjerovati u isto.

Potom Luka zaključuje:

- Ljudi mi već dosta govore zašto igraš za reprezentaciju, fokusiraj se na klub, pogotovo nakon tog Svjetskog prvenstava, ali ostao sam u reprezentaciji zato što je to za mene nešto posebno. Nema boljeg osjećaja za mene nego igrati i predstavljati svoju zemlju. Uvijek govorim da bih volio igrati za reprezentaciju dok me god treba i dok ja mislim da mogu pomoći. Moj odlazak iz reprezentacije će biti dosta težak i emotivan za mene, ali jednostavno to je prirodni tijek. Igranje za Hrvatsku je za na svetinja, to je neopisiva ljubav.

Na web stranici FIFA-e dobro je pogledati serijal jer pokazuje i insajderske kadrove iz tabora Vatrenih, pogotovo u šestoj epizodi, Dalića i Modrića kako razgovaraju u automobilu kad su išli na splitsku presicu dan prije utakmice s Rusijom gdje Dalić govori da je Ivanušec strašno pao s čime se Luka složio, pa Modrićev dijalog s Livakovićem "u četiri oka" kojeg hrabri da je golmančina iako mu otvoreno kaže da ostavlja dojam kako se boji pogreške zbog čega je zaključak da unosi neisigurnost u ekipu te se mora prestati bojati jer svi griješe... Sve to nakon odluke sa s Rusijom brani Ivo Grbić. Eto, i to se bitno promijenilo, tijekom 2022. Dinamov golman vratio je jedinicu te kao takav ide u Katar.

20. travanj 2024 14:49