StoryEditorOCM
NogometDAMIR ČANADI

Novi trener Šibenika uoči otvaranja sezone: ‘Već sam odredio sastav za Rijeku, moj sin nije povlašten‘

Piše Ivo Mikuličin
15. srpnja 2022. - 08:24

Iako je rođen u Beču, te je najveći dio života proveo u Austriji, trener Šibenika Damir Čanadi govori jasnim hrvatskim jezikom. Kao najbolji znak da poštuje svoje korijene iz Pakraca. Još uvijek se, međutim, služi austrijskim brojem mobitela, pa se slatko nasmijao, kad smo mu kazali kako nas time nemalo podsjeća na Nenada Bjelicu, koji, također, tijekom dvije sezone u Dinamu nije mijenjao austrijski mobitel.

– Bjelica i ja smo prijatelji. Kad nisam imao trenerski angažman svratio sam jednom i na njegove pripreme u Rovinju, dok je vodio Dinamo. Bjelica me i uputio u problematiku hrvatskog prvoligaškog nogometa. Znate u Austriji se, što kriti, ne govori previše o hrvatskim klubovima. Više sam puta s Bjelicom izmijenio mišljenje i tijekom priprema. Tako ćemo vjerojatno nastaviti i tijekom sezone. Naravno, svatko sa svojim brigama. On s osječkim, ja s našim, šibenskim – otvorio je naš razgovor Damir Čanadi.

Ništa pojedinačno

Austrijski Hrvat je već pet tjedana pod šibenskom zastavom, pa je neizbježno bilo pitanje je li mu situacija na Šubićevcu puno jasnija nego na početku priprema!? Koliki su stvarni dometi pojedinih igrača i momčadi.

– Nemojte me pitati pojedinačno za igrače. Moj je običaj govoriti isključivo o kolektivu, momčadi. Ne poznajem dovoljno Prvu hrvatsku ligu, pa mi je teško odgovoriti na pitanje je li mi situacija puno jasnija, koliki su naši dometi u sezoni, koja počinje ovog vikenda. Znam da je dolazak 13-14 igrača značio nemalu transfuziju u igračkom kadru. Jednako sam siguran da smo pripreme odradili na najbolji način. A je li to dovoljno za peto, osmo ili deveto mjesto doznat ćemo tijekom prvoligaške utrke. Siguran sam, međutim, da ćemo u idućoj sezoni imati puno više ciljeve – pomalo je zakopčan Čanadi.

Zaintrigirala ga je informacija da je svoj put na Šubićevcu počeo veliki Tomislav Ivić, no i pomalo zbunio Ivićev stav iz tog doba "kako je teško izabrati boljeg među igračima, koji su jedan drugom do uha".

– Silno sam cijenio Ivića, ali on je to izjavio u nekom drugom nogometnom vremenu. U doba, kad je bilo još uvijek dovoljno romantike na travnjaku. U vrijeme, kad nije bio toliki utjecaj novca i, što kriti, nogometnih menadžera. Nadam se da smo s pristiglim igračima ostvarili toliko potrebnu širinu i raznovrsnost igračkog kadra. A time i fleksibilnost u odabiru sustava igre. Ovisno o suparniku igrat ćemo u formaciji 3-5-2 ili 4-3-3. Nije isključena ni mogućnost treće taktičke varijante – tajnovit je Čanadi, kad je riječ o šibenskom sustavu igre u novoj sezoni.

Od zadnje naše ćakule itekako je zapamtio podatak da je Šibenik u prošloj sezoni primio 75 pogodaka ili više od 2 po utakmici. I drži kako su u "betoniranju" obrane ohrabrujuće bile pripremne utakmice.

– U pripremnim utakmicama primili smo 5 golova, ali nijedan jedini iz igre. Mahom iz prekida. Stalno spominjemo potrebu za još jednim stoperom, ali ja držim da tih prošlosezonskih i zabrinjavajućih 75 golova nije samo problem stopera, zadnje linije. Da je u obrambenim zadaćama u prošlom prvenstvu zakazala i vezna linija. U tom smislu već smo načinili neke pozitivne pomake. U zadnjoj liniji nam nedostaje još jedan igrač. I po koji centimetar visine našim stoperima – najavljuje trener Šibenika novo lice vezne linije.

Sin bez povlastica

Među onima, koji kandidiraju za mjesto u šibenskoj veznoj liniji je i Čanadijev sin Marcel. Novom treneru nije bila baš po volji usporedba s ne tako davnim sezonama, kad je narančasti dres nosio nadareni Marko Bulat, dok mu je istodobno otac Joso bio predsjednik uprave kluba.

– O rodbinskim vezama ne razmišljam dok traje trening i sastavljam momčad. Ja sam na Šubićevcu profesionalni trener, a moj sin jedan od nogometnih profesionalaca. Ne pada mi ni na kraj pameti da mu dadem neki povlašteni tretman u odnosu na druge igrače, koji kandidiraju za udarni sastav – naglo se uozbiljio naš sugovornik.

image
Niksa Stipanicev/Hanza Media

Htjeli ne htjeli, morali smo se još jednom vratiti na pitanje definitivnog rješenja šibenske zadnje linije. Pitanje, koje je dodatno potencirano činjenicom da stasiti Sinjanin Mislav Matić, kao bjegunac iz Ukrajine stječe pravo nastupa tek u četvrtom kolu, a da Luka Šimunović neočekivano odlazi na posudbu u Bjelorusiju (ili Rusiju!?). Čanadi nije, međutim, zadovoljio našu radoznalost kako će izgledati zadnja linija i početni sastav u prvoligaškoj premijeri, kad na Šubićevac stiže Rijeka.

– Ja sam već odredio sastav koji će igrati protiv Rijeke. Mogu samo reći da me na poziciji lijevog stopera ugodno iznenadio Kolumbijac David Mina. Ima puno nogometnih kvaliteta i dobar je momak. Slično mislim i o drugom Kolumbijcu Mesi. A što se tiče vezne linije, puno igrača konkurira za taj osjetljiv dio momčadi: Salomon, Ćurić, Rak, Marasović, Čanadi… Sad je prizdravio i Vidović. Svaki od njih ima neku posebno izraženu kvaliteta. Dakako, iskreno žalim što zbog ozljede ramena na utakmici s Rijekom ne može konkurirati Ivan Delić. On je pravi strijelac – (ne)izravno je naš sugovornik otkrio sastav, koji će početi utakmicu s Riječanima.

Zamjena za Mitrovića

Stručni stožer Šibenika nije bez potrebnih informacija, kad je riječ o riječkoj momčadi. Lako je uočljiv respekt prema momčadi, koja je u prošloj sezoni bila finalist Kupa, te gotovo do završnice ustrajala u borbi za naslov prvaka Hrvatske.

– Gledali smo tijekom priprema u Sloveniji Riječane u prijateljskoj utakmici s Bravom. Oni imaju u svojoj momčadi puno poznatija imena od naših i nešto širi izbor igrača. Kažete da će igrati bez ozlijeđenog Mitrovića!? Ne vjerujem da nemaju pravu zamjenu za tog bivšeg reprezentativca. No, i kad igraš protiv najjačih treba vjerovati u uspjeh. Mi ćemo ne samo protiv Riječana već i na svakoj prvoligaškoj utakmici jurišati na tri boda. I kratkoročno, i dugoročno moramo stvarati pobjednički mentalitet. To je bitan dio toliko spominjane stabilizacije kluba i momčadi. Utakmica s Rijekom je i prva velika prilika da nam pomognu naši navijači, o kojima sam čuo puno dobrih stvari. Pitate me koliko trenutačno vrijedi naša, šibenska momčad!? Odgovor na to pitanje nije nimalo lak. Precizan odgovor na to pitanje ne znaju ni prvotimci Šibenika. No, iskreno vjerujem da će momčad narasti tijekom prvoligaške utrke, otvoriti velike perspektive kluba i momčadi – završio je Čanadi.

25. travanj 2024 09:13