StoryEditorOCM
Nogometcarevićevo novo ruho

Novi trener Šibenika otkrio što ga je privuklo na Šubićevac: ‘Nije točno da nećemo imati ozbiljnih konkurenata‘

Piše Ivo Mikuličin
29. lipnja 2023. - 11:53

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šibenska nogometna sapunica je, ipak, okončana. Danima se čekalo “bijeli dim” ili objava imena novog trenera na Šubićevu. Posljednja dva-tri tjedna bili smo obasipani brojnim pitanjima, (dez)informacijama i kontradiktornim mišljenjima. U stilu “stiže Marko Lozo i sa sobom dovodi trojicu nadarenih igrača” ili “za to nema velikih izgleda, ali tko vam jamči da u sedlu neće ostati Damir Čanadi!?”.

Nema odmora

Neslužbenom, ali potvrđenom izjavom jednog od prijatelja, simpatičnog Španjolca Marija Rosasa “Ako je tako ozbiljan projekt, ne vidim razloga da se ne vratim na Šubićevac”, dodana je još jedna opcija. A onda je postalo jasno kako je ostala samo dvojba: Davor Mladina ili Mario Carević. Točnije, nekadašnji prvotimac Šibenika i dojučerašnji trener novog prvoligaša “Rudeša” ili bivši mladi reprezentativac Hrvatske, koji se u zadnje vrijeme pojavljivao s ozbiljnim stručnim komentarima na televizijskim ekranima.

– Mladina je sigurno novi trener. Vidjeli smo ga kako ispija kavu u Dalmare centru – šapnuo nam je jedan od žestokih Funcuta.

Nismo htjeli “kontrirati”, iako smo već raspolagali sa službenom klupskom informacijom kako je s Carevićem sve dogovoreno, ali se čeka “stavljanje na papir” ili, konačni, obostrani potpis ugovora, što bi govorilo o vjernosti mladog stručnjaka Šubićevcu.

Nema odmora dok traje obnova! Na tu staru socijalističku parolu podsjetio nas je prvi službeni dan Marija Careviće, bivše nade splitskog i hrvatskog nogometa na Šubićevcu. Od njegovih brojnih sastanaka s članovima klupskog vodstva, te ne baš lakog posla oko potrage za pojačanjima jedva smo našli vremena za kratki razgovor ili, praktički, nekoliko Carevićevih izjava.

– Na Šubićevac su me privukli dugoročni projekt, te neskrivene ambicije vlasnika kluba Željka Karajice. Pretpostavljam da su sportski direktor Hrvoje Kulušić, Karajica i ostali članovi klupskog vodstva bili barem jednako zadovoljni mojim planom rada. Kad je riječ o ambicijama da se već iduće godine vratimo u društvo najboljih, ne slažem se s onim izvorima, koji tvrde “kako Šibenik neće imati ozbiljnih konkurenata u borbi za prvoligaški povratak, točnije da Vukovar i vinkovačka Cibalia nemaju dovoljan proračun za viši rang”. Moje informacije su nešto drugačije, pogotovu kad je riječ o Vukovarcima – kazivao nam je Carević.

image

Na šibenskim tribinama s Kulušićima i Vukojevićem

Nikša Stipaničev/Cropix

Što kriti da smo s novim kormilarom Šibenika na istoj valnoj dužini, kad je riječ o suparnicima u borbi za prvo mjesto. Dapače, nije nam ni na kraj pameti podcijeniti konkurenciju, u koju će “narančasti” zakoračiti drugog vikenda u kolovozu.

Na to nas tjeraju i podaci iz prošlosti, kad je Šibenik u drugoligaškim nadmetanjima imao solidniju momčad od sadašnje, za koju Funcuti (i ostali šibenski prijatelji nogometa) vjeruju da će se u idućim danima (ili tjednima!?) na vrijeme popuniti.

Kako, primjerice, zaboraviti blijedo lice žestokog navijača (i bivšeg predsjednika) Šibenika doktora Marka Konjevode poslije “majstorice” za prvoligaški ostanak u sezoni 2001./2002., kad je Vukovar do zadnje sekunde prijetio preokretom na Šubićevcu u šokantnoj utakmici, koja je završila 4:3 za domaćina!?

Vinkovačka Cibalia je “narančastima” zagorčala život u posljednjoj utakmici drugoligaške utrke 14 godina poslije, kad Šibenik nije došao do pobjede iako je utakmicu završio s dva igrača više. Do takve prilike Vinkovčani ne bi ni stigli da kolo prije Sesvete nisu “uzele skalp narančastima”. O tome koliko je Šibenčanima uvijek bilo neugodno Dugopolje da i ne govorimo. Ili riječki Orijent, koji je dvaput pobijedio šibensku momčad u sezoni kad je izboren prvoligaški povratak. Pamtimo i neugodne poraze u Bijelom Brdu (1:2) i Zmijavcima (0:2).

Bez srca i karaktera

A sve su to suparnici, koji “narančaste” čekaju u novoj sezoni. Bolje rečeno, u pitanju je konkurencija, koju se ne smije ni u snu podcijeniti. Uz generalnu ocjenu da je službeno prvoligaška, a stvarno drugoligaška konkurencija zaista kvalitetna. O tome najizravnije svjedoči podatak da je novi, ambiciozni prvoligaš Rudeš na konačnoj ljestvici Vukovarcima u prošloj sezoni pobjegao za samo jedan bod.

Stara je istina da boj ne bije svijetlo oružje, već, prije svega, srce u junaka. A srca (i karaktera) je itekako manjkalo “narančastima” u završnici prošle prvenstvene sezone. Sad im, čini nam se, više manjka kvalitetnih rješenja za početnu postavu nego srca i kompaktnosti.

Ako bi izostala najavljena pojačanja na Šubićevcu, onda bi šibenska momčad novu sezonu počela s prilično šarenim sastavom: Đaković, Grdić (Damjanić), Perić, Mina –​ Pavičić, Đira (Šupe), Torres, Bačelić-Grgić, Bolanča – Delić (Škugor), Sekulić.

Zagrade iza imena Đire i Delića su neminovne, zbog toga što su obojica u fazi rekonvalescencije.

– Momčad moramo, stoga, ubrzano kompletirati. Ne samo početni sastav, već stvoriti i udarni kadar od 18-20 igrača, bez čega se ne može u ljuti boj za prvoligaški povratak – drži novi trener Mario Carević.

Varate se, ako mislite da se u tom smislu na Šubićevcu miruje. S temeljnim mišljenjem sportskog direktora Hrvoja Kulušića “kako ne treba previše žuriti, pa kupiti mačka u vreći”. Neslužbeno, šibenski ligaš je u ozbiljnim pregovorima sa 7-8 potencijalnih pojačanja.

Vrlo indikativan je i stav novoizabranog predsjednika Nadzornog odbora Frane Malenice, koji ne kani imati “faraonske ovlasti”, kakve je na toj funkciji svojedobno prisvojio Joso Bulat, ali koji, kako kaže, želi na sve načine pomoći klubu i svome prijatelju Željku Karajici.

Gorko iskustvo

– Kod klubova poput Šibenika “vječna” je dvojba što je bolje, posegnuti za nekom starom nogometnom pticom-selicom ili prihvatiti posudbe nadarenih igrača iz najvećih hrvatskih nogometnih klubova. Naše gorko iskustvo iz prošle sezone, kad se šuškalo i o tome da se dio prvotimaca znao kladiti i protiv vlastitog kluba govori kako su mladi, posuđeni igrači željni afirmacije jamačno manji problem. Njihova nazočnost nije nikad značila nemir ili nered u svlačionici – glasan i jasan je Malenica.

Samo nas je (ne)izravno podsjetio na famoznu utakmicu Šibenik – Gorica (0:4), kad je domaćinu trebao samo bod za prvoligaški ostanak, a primljena su 3 gola u prvih 17 minuta. Toliko šibenskoj momčadi kod ozbiljnog pristupa u tako malo vremena ne bi zabio ni novi europski prvak Manchester City!

07. rujan 2024 04:58