StoryEditorOCM
NogometSASTANAK S NOVINARIMA

Novi (su)vlasnici na Šubićevcu otkrili prve poteze: evo kolika su dugovanja, kakva je sudbina Jakoliša, Raka, trenera Rosasa...

Piše Krešimir Gulin
28. prosinca 2021. - 13:35

Odvjetnik Stipe Grubišić, pravni zastupnik poslovnog čovjeka Marina Jurića, koji je ušao partnerski odnos s kolumbijskim suvlasnicima HNK Šibenika održao je u utorak sastanak s novinarima. Otkrio je prve poteze koje Jurić kani povući vezano za sudbinu prvoligaša sa Šubićevca:

- Marino Jurić je porijeklom iz Primoštena i intimno je vezan za šibenski kraj. Premda živi u Miamiju, barem dva mjeseca godišnje boravi u Hrvatskoj. Primarni cilj je stabilizirati klub. Ubuduće se ne smiju događati situacije kao prije nekoliko tjedana da klub dođe na rub stečaja. Naša namjera je da Šibenik bude samoodrživ, a ne da se spašava privatnim financijskim injekcijama. U tom smislu želimo jačati omladinsku školu, ali i formirati pravu skautsku službu. Držimo kako Šibenik ima potencijala svake godine stvoriti i prodati dobrog igrača i od toga živjeti - kazao je Grubišić, koji radi u Zagrebu, ali ima šibenske korijene. Otac mu je iz Bilica, a majka iz Pirovca.

image

 
Nikša Stipaničev/Cropix

Inače, Grubišiću angažman oko nogometnog kluba nije prvi na šibenskom području.Osim što je već pet godina zastupnik gospodina Marina Jurića, radio je i na privatizaciji TLM-a od strane slovenskog Impola. Pokazao se to vrlo dobar posao...

Prema njegovim riječima, o konkretnom budućem angažmanu gospodina Marina Jurića u HNK Šibeniku je još prerano govoriti. odnosno, hoće li postati suvlasnik, većinski vlasnik...

- Akvizicija je u tijeku i o pojedinostima ne mogu govoriti jer se radi o poslovnoj tajni, ali vjerujem kako će biti gotova do konca siječnja - rekao je Grubišić.

No, do tada je pred upravom Šibenika jako puno posla. Podsjetimo, kapitalom Marina Jurića isplaćene su zaostale plaće za rujan i listopad. Očekuje se da do sredine siječnja budu riješena sva dugovanja. Jedno od njih je i ono prema FIFA-i, za naknade za razvoj za silne kolumbijske nogometaše koje su dosadašnji čelnici Šibenika dovodili na Šubićevac:

- Radi se o oko 250 tisuća eura. To nam je jedan od najopasnijih mačeva nad glavom. To pitanje moramo riješiti do 18. siječnja, ili do početka prijelazno roka, jer će nam u suprotnom ruke biti vezane - otkrio je odvjetnik Grubišić.

image
Marin Jakoliš
Nikša Stipaničev/Cropix

Osim financija, treba se baviti i sportskom politikom. Trenutačno pitanje broj jedan je sudbina Marina Jakoliša?

- U razgovorima smo s Hajdukom i vjerujem kako ćemo do konca tjedna imati rješenje te situacije. Radimo sve da ga zadržimo, osobno se nadam da Marin neće otići iz Šibenika - istaknuo je Grubišić.

Dojam je kako je do Turnira Četiri kafića Jakoliš bio 99 posto igrač Šibenika, da bi se nakon nedjelje i njegovog sjajnog nastupa na blagdan sv. Stjepana puno toga promijenilo. U konačnici, dosta toga će se pitati i Jakoliševog agenta Tonćija Martića.

Međutim, ne treba između kluba i Jakoliša stavljati znak jednakosti. Na Šubićevcu je još puno nepoznanica oko stručnog i igračkog kadra. Jedno od njih je i sudbina trenera Maria Rosasa. Osluškujući kako se trenutačno diše na Šubićevcu izgleda kako se Španjolac neće pojaviti na početku priprema za proljetni dio sezone početkom nove godine.

Iako je Rosas napravio solidan rezultat i premda je pod njegovim vodstvom Šibenik igrao primamljivo, a i 'kliknuo' je s igračima, doznaje se kako je prepreka povratku njegova poprilično lukrativna plaća.

image
Mario Rosas











 
Vlado Kos/Cropix

Inače, novi partneri ne kriju svoju tezu kako su neki troškovi na Šubićevcu nerealno visoki:

- Sigurno da ćemo ići u smjeru smanjivanja prihoda nekim igračima. Što se naše sportske politike tiče, nastojat ćemo barem da Šibenik ostane na ovoj razini, ako se već ne može ojačati-jasan je Grubišić.

Konkretno, Grubišić tvrdi kako za sada ne dolazi u obzir prodaja mladog reprezentativca Nike Raka. Nešto više o igračkoj križaljci kazao je Hrvoje Kulušić, sportski direktor:

- Niti za jednog našeg igrača nije stigla neka službena ponuda, Da, puno se govorilo o prodaji Maria Ćurića. Postoje samo neki neslužbeni kontakti, ali ništa konkretno. Dobra je vijest da Dinamo nije kontaktirao Antonia Marina, glede mogućeg povlačenja s posudbe. S druge strane, pokušat ćemo se riješiti nekih igrača koji nisu adekvatno odgovorili na naše zahtjeve. Također, pokušat ćemo dovesti jednog ili dvojicu igrača da zaoštrimo konkurenciju, jer nama je većim dijelom sezone širina igračkog kadra bila problem - rekao je Kulušić.

image

 
Nikša Stipaničev/Cropix

Na koncu, Grubišić je komentirao i neke teze po kojima uz Marina Jurića stoje i neki 'jaki' zagrebački menadžeri:

- Ta konstatacija je zasmetala i mene i gospodina Jurića. Svjesni smo činjenice da je danas u profesionalnom nogometu nemoguće zaobići menadžere. Ali, ako gospodin Jurić postane većinski suvlasnik HNK Šibenika onda budite sigurni da menadežri neće voditi politiku kluba- zaključio je Grubišić.

21. travanj 2024 11:18