StoryEditorOCM
Nogometčeka se bijeli dim

Marino Jurić, novi gazda Šibenika, otkrio kada stiže novi trener te kakvi su planovi s preuređenjem Šubićevca

Piše Ivo Mikuličin
2. lipnja 2022. - 10:47

Informacija da je Hrvatski nogometni savez u žalbenom postupku izdao prvoligaške licencije zagrebačkoj Lokomotivi i Šibeniku neumitno nas je asocirala na jedinu službenu europsku sezonu "narančastih", kad je šibenska momčad prije 12 godina, zbog nedostatka europske licencije, bila prisiljena na "domaćinstva" u Dugopolju i Splitu. Istodobno, "narančasti" su igrali na Malti na igralištu, koje nije izgledalo ništa bolje od starog travnjaka Metalca u Crnici.

- Nismo nimalo sumnjali u pozitivni ishod naše žalbe. Dapače, uvjereni smo kako više nikad nećemo doći u situaciju da licenciju nećemo dobiti već u prvom krugu - komentirao je gazda kluba Marino Jurić.

Čudni kriteriji

Bilo je, dakako, i drugih komentara. Primjerice, kako to da je Šubićevac imao sve uvjete za lanjsko finale Kupa Hrvatske (Rijeka – Lokomotiva), a da sad nije od prve dobio prvoligašku licenciju!? No, u svemu ne treba biti pretjerano sitničav. Točnije, bolje je da čelnici (i komisija) HNS-a treniraju strogoću nego dopuštaju incidente i druge neprihvatljive stvari, koje nam je tužno spominjati, a kamoli o njima razglabati. Umjesto toga rado bismo citirali nedavnu izjavu uvaženog neuropsihijatra Ante Bagarića, koji smjelo tvrdi da mi Hrvati uporno potičemo međusobne sukobe, palimo umjesto da gasimo vatre. Uz napomenu da nije cijeli problem u političarima nego od svog dijela krivnje ne možemo pobjeći ni mi, novinari.

Slično je, nema sumnje, bilo i u početnoj kampanji za novog trenera na Šubićevcu. S pomalo samokritičnim stavom da bi bilo kudikamo bolje da nismo ni spominjali neka imena, kojima zapravo treba biti čast da budu na kormilu Šibenika. Starog hrvatskog kluba, koji je u svom trajanju rodio dvanaest reprezentativaca, a koji će u prosincu proslaviti 90. rođendan. S napomenom da će se već u programu proslave Dana grada (čitaj: fešte svetog Mihovila) naći promocija knjige "Lipo stoji narančasta boja". Sa spomenom na šjor Stoju Miletu, Slavka Lušticu, Peru Nadovezu, Krasnodara Roru, Nikicu Cukrova, Gordona Schindelfelda, Duju Ćaletu Cara, Zorana Slavicu i druge, koji su proslavili ne samo Šubićevac, već i Lijepu našu.

Naša sjećanja na sezonu 2009./2010., kad su "narančasti" pod vodstvom osječkog Hercegovca Branka Karačića, ne samo zabilježili prve europske pobjede, već pobijedili i Hajduka i Dinama, te u Kupu Hrvatske jednostavno pregazili Rijeku (3:0) i Osijeka (4:0) razgalila su i dušu emotivnom Marinu Juriću.

- Vjerujem da će se ta vremena vratiti na Šubićevac. Službene europske utakmice su naš dugoročni cilj. Ime novog trenera i igračkih pojačanja bit će poznati do početka priprema. Ne, neće obitelj Jurić odlučivati o tim imenima. Za to je zadužen naš novi sportski direktor, čije ime ne spominjemo iz službenih, formalnih razloga, a koji je itekako zasukao rukave.

Naši navijači ne trebaju brinuti oko imena novog šibenskog kormilara. Nemojte me činiti da spominjem trenere, koji su u igri, ali riječ je o zaista provjerenim stručnjacima. Iz Hrvatske, ali i uglednih europskih zemalja, kad je riječ o nogometu - kazivao nam je Jurić.

Burićeva potpora

Većinski vlasnik HNK Šibenik još jednom je potencirao preuređenje ne baš privlačnog stadiona na Šubićevcu u privlačnu "nogometnu bombonjeru".

- Raduje nas, to ću ponoviti, velika potpora gradonačelnika dr. Željka Burića. Već smo krenuli u konzultacije oko konačnog izgleda Šubićevca. Obasuti smo zanimljivim prijedlozima. Spomenut ću samo zamisao da željena sjeverna tribina ima dva lica. Jedno, koje će gledati prema glavnom travnjaku, a drugo prema pomoćnom terenu. Da utakmice naših mlađih sastava, ne trebamo, kao dosad, gledati kroz žičanu ogradu. Vjerujem da ćemo tim zahvatima silno obradovati Funcute i ostale prijatelje kluba, ali, ruku na srce, najlakše ćemo im se dodvoriti, ako zaredamo pobjedama u novoj sezoni - još jednom se oglasio Marino Jurić.

Jurićev spomen malih tribina za pomoćno igralište podsjetio nas je na važnu subotnju utakmicu juniora Šibenika. Narančaste nade su, zahvaljujući nesretnom porazu od 0:1 protiv Orijenta u Rijeci, dospjele na nezavidno 15. mjesto, koje vodi u kvalifikacije za prvoligaški ostanak. Korak naprijed na ligaškoj ljestvici mogu napraviti jedino ako u zadnjem ligaškom susretu na svom travnjaku pobijede zagrebačke Sesvete. Bilo bi, nema sumnje, dobro, kad bi juniore Šibenika u tom susretu pojačao prvotimac Ivica Vidović.

Za razliku od dijela šibenskih nogometnih skeptika u vodstvu kluba su optimisti: - Uvjereni smo da će naši juniori i dogodine igrati u prvoligaškom društvu.

Kolo prije kraja Šibenčani imaju 27 bodova, a Orijent bod više, pa je jasno da kalkulacija nema. Iz Prve juniorske lige već je ispao posljednjeplasirani Bjelovar. Još nije riješena ni borba za naslov juniorskog prvaka Hrvatske. Hajduk ima dva boda više od Dinama, pa bi mu za titulu bio dovoljan samo remi na gostovanju u Dugopolju, dok modre nade igraju upravo protiv Orijenta na Krimeji.

17. ožujak 2023 07:42