StoryEditorOCM
NogometMARINA JURIĆ

Nova predsjednica na Šubićevcu po prvi put progovorila o preuzimanju Šibenika i stanju u klubu : ‘Sve se dogodilo slučajno, a dočekali su nas ogromni dugovi...‘

Piše Ivo Mikuličin
3. veljače 2022. - 10:33

„Marin je majko lipo ime“. Taj refren stare dalmatinske pjesme neprestano je minule jeseni padao na pamet šibenskim prijateljima nogometa. Zbog dvojice nadarenih igrača, Antonija Marina i Marina Jakoliša. Nije, po imenu i igri, daleko od toga bio ni kapetan Mario Ćurić. Jakolišev odlazak potisnuo je spomenutu narodnu pjesmu ili sredinom siječnja na Šubićevcu je postao aktualan talijanski evergrin „Marina“ pomalo zaboravljenog Rocca Granate.

Ne slučajno. Šibenski prvoligaš dobio je novu predsjednicu Marinu Jurić. Kad je u novinama i na portalima objavljena fotografija nisu bili rijetki koji su pomislili da je riječ tek o zaštitnom znaku obitelji Jurić, novih vlasnika kluba. No, čekalo nas je višestruko iznenađenje. Nova predsjednica je od prvog dana „duboko zaorala brazdu“ na Šubićevcu. Ne miče se cijeli dan iz kancelarije. Da je živ Oliver Dragojević vjerojatno bi posegnuo za rečenicom „mala je vridna i pametna, a jema je ča i vidit“!

Silno motivirana

U to su se uvjerili i oni, koji su Marinu Jurić na utakmici Šibenik – Hajduk vidjeli u društvu Lukše Jakobušića. Na utakmici, koju je bilo teško preskočiti na početku razgovora.

- Igrali smo odlično u prvom poluvremenu, a onda su se dogodila ta dva nesretna kaznena udarca. Valjda ćemo biti bolje sreće u idućim prvoligaškim nadmetanjima – počela je Marina.

No, kratko se zadržala na „golom“ nogometu. Za tren je razgovor krenuo prema temeljnim problemima Šubićevca. Prema poslu, koji joj je postao gotovo opsesija.

- Imam jako puno zadaća u ovoj, početnoj fazi, gdje nam se potrefilo da moramo donijeti jako puno odluka u malo vremena. Radimo analizu postojećeg stanja, donosimo strateške odluke za budućnost kluba, nalazimo se u prijelaznom roku…Zato sam zauzeta cijeli dan. No, priznajem da me posao silno motivira, da mi daje neki poseban adrenalin kako bi žešće gurala naprijed – reagirala je Marina službeno, zanemarujući spomenute muške komplimente.

Naša ljubazna sugovornica ima i jasan odgovor na to što je zapravo njezina brata Marina, američkog Hrvata i cijelu obitelj intrigiralo da uloži nemali kapital u šibenskog prvoligaša?

- Ne morate mi vjerovati, ali investicija u Šubićevac se dogodila iznenada, gotovo slučajno. Presudili su emotivni motivi. Naša obitelj pripada šibenskom kraju, posebice Primoštenu. Stoga smo svi, ne samo silno uzbuđeni, već i dodatno motivirani da ostvarimo pozitivne promjene u šibenskom prvoligašu – objasnila nam je predsjednica.

image
Marina Jurić
Privanti album

Manjinski partner

Marina se samo dobroćudno nasmijala, kad smo je, priznajemo, provocirali tezom „da su sad Kolumbijci u više nego podređenom položaju. Da je od njih, kako (polu)ozbiljno govore navijači, najzaposleniji klupski fotograf!?“ No, odgovorila je službeno, profesionalno.

- Ne bih to tako komentirala. Oni su još uvijek naš manjinski partner. Prema svima u klubu, pa i Kolumbijcima, ponijet ćemo se korektno i profesionalno – glasio je kratki i jasni odgovor.

Već tjednima se na Šubićevcu šuška kako je novi, većinski vlasnik zatekao ne samo velike dugove, već i neprihvatljive, ali, nažalost, već realizirane ugovore.

- Ne bježim od te istine. Zatekli smo nagomilane dugove. Svaki dan, kako se govori u žargonu, iskaču financijski kosturi iz ormara. Zatekli smo i niz neprihvatljivih ugovora, koje mi,da smo u to vrijeme bili u klubu, jamačno ne bismo potpisali – precizno je locirala Marina probleme Šubićevca.

Jurići su isplatili zaostale plaće igračima, trenerima i radnoj zajednici, sanirali dug prema FIFA-i. Dosad uloženo broji se u stotinama tisuća eura. Kao jasan znak da novi vlasnik želi stvoriti stabilnog šibenskog prvoligaša.

- Priča o zaostalim plaćama je bila šlager – tema na Šubićevcu, no problem smo, hvala bogu, riješili. Uspjeli smo i uplatama deblokirati dug prema FIFA-i, jer je to bilo bitno za funkcioniranje kluba. A riječ je o nemalim iznosima. Sve radimo sa željom da Šibenik bude konkurentan i respektabilan klub u okvirima Prve HNL. Dugoročno bismo željeli da se na Šubićevcu igraju i službene europske utakmice – otkriva naša sugovornica visoke ambicije novog vlasnika HNK Šibenik.

Na Šubićevcu je novo lice i zadarski trener Ferdo Milin. Kao da je novi vlasnik gotovo u cijelosti prihvatio njegov program orijentacije na domaće mlade igrače?

- Nema dvojbe oko toga da će naša orijentacija biti na Šibensku školu nogometa i dalmatinski bazen, koji vrvi talentima. Ferdo Milin je provjereni stručnjak, itekako sposoban da provede zacrtanu politiku. No, neće biti usamljen u svom radu. Dovest ćemo još neke respektabilne trenere. Sa željom da stvorimo jednu od najjačih nogometnih škola u Hrvatskoj – ne krije Marina potporu novom treneru Milinu.

Pitanje za struku

Ispod medijskog radara prošla je informacija da je nova predsjednica Šibenika bila je i na pripremama momčadi u Medulinu! No, držala se diskretno ili smjestila se u drugom hotelu, odvojeno od trenera i igrača.

- Nije to bilo toliko diskretno. Željela sam izbliza upoznati stručni stožer i igrače. Zašto sam odsjela u drugom hotelu, o svom trošku. U tom trenutku nisam imala nikakvu službenu funkciju u klubu, pa nisam imala ni pravo boraviti na trošak HNK Šibenik. U sportskom dioničarskom društvu se mora poštovati pravilnik – objasnila nam je nova predsjednica svoj boravak u Istri.

Javna je tajna da su Marina i njezin brat Marino uporno nagovarali Marina Jakoliša da ostane na Šubićevcu. Ne samo plaćenom odštetom Hajduku, već nemalom plaćom, većom od one, koje je imao u Poljudu. No, kao da Jakolišev bijeg nije shvaćen tragično.

- Ako govorimo strogo poslovno, Jakoliš nije bio naš već Hajdukov igrač. U pravu ste, kad tvrdite da smo mu dali više nego dobru ponudu, ali on je izabrao francuski Angers. Svejedno, želim mu sportsku sreću u novom klubu – sportski je reagirala Marina.

Navijače Šibenika silno okupira pitanje hoće li se Jakolišev odlazak pokušati nadoknaditi novim „kapitalcem“. I na tu je temu naša sugovornica bila spremna.

- To je, ipak, pitanje za „čistu“ struku. Imamo dobru momčad i bez Jakoliša. Jasno nam je kakva su pojačanja potrebna. Ona se moraju posve uklapati u dugoročnu strategiju – uzvratila je Marina.

A onda nam se činilo da jednu šarmantnu mladu ženu ne smijemo više zamarati nogometnim pitanjima. Da je sazrelo vrijeme i za ona ležernija. Nova predsjednica Šibenika nije, međutim, bježala ni od gotovo intimnih pitanja. Poput dojma da je izuzetno sretna što se vratila u šibenski zavičaj. U ćaćin i materin Primošten…

- Jako sam sretna. Iskreno volim Šibenik. Ne samo moj Primošten. Uživam u trenucima kad je naša cijela obitelj na okupu. Zato jedva čekam da stigne brat Marino iz Floride. A do toga neće proći dugo vremena. Evo njega najkasnije do ožujka – raznježila se Marina.

Za kraj smo ostavili pitanje, na koje naša sugovornica i nije morala nužno odgovoriti. Pitanje, koje jamačno zanima šibenske šarmere. U stilu „jeste li slobodna u slobodnoj Hrvatskoj?“

- Nemojte se ljutiti, ali privatni život držim daleko od javnosti. No, kako ću biti slobodna, kad cijeli dan mislim na klub. Ha, ha… - odgovorila je pomalo šeretski Marina, ostavljajući mlađim čitateljima prostora za razmišljanje.

image
Nova predsjednica Nogometnog kluba Sibenik, Marina Jurić
Privatni Album

'Visoki' domjenak
Da ambicije novog vlasnika HNK Šibenik lete visoko predsjednica Marina Jurić je htjela pokazati i na simboličan način. Organizirala je domjenak za radnu zajednicu, stručni stožer i nogometaše na najgornjem katu visokog vodičkog hotela „Olympia Sky“. Na guštanje u švedskom stolu i dobrom vinu stigli su i neki više nego poznati gosti. Poput Hajdukovih veterana Ivice Šurjaka i Tonča Gabrića, Deana Računice i Nikice Cukrova, koji su nosili i šibenski i splitski dres. Sa suprugom je stigao i vaterpolski izbornik Ivica Tucak.

'Korona' je čuva
Marina Jurić je jedna od rijetkih osoba u Hrvatskoj, koja želi napredak korone. Riječ je, dakako, o igri riječi, jer je nova predsjednica kluba i vlasnica tvrtke „Gold – Vacation – Slub“, koja distribuira pivo „Korona“!
Naša sugovornica je i dio menadžmenta američke tvrtke „Palm Beach Corporate“. Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s temama „Poslovna ekonomija“ i „Smjer trgovina“.

Govori odlično engleski i španjolski i, to priznaje, tek nešto slabije talijanski. Damama nije pristojno otkrivati godine, ali nova se predsjednica HNK Šibenik neće naljutiti, ako konstatiramo da ima manje od 30 godina.

26. travanj 2024 11:54