StoryEditorOCM
NogometNA GILJOTINI

Neslavni rekord (ni)je u opasnosti: klub sa Šubićevca u 40-ak dana vodila čak trojica trenera!

Piše Ivo Mikuličin
12. ožujka 2022. - 09:15

Rekordi su tu da se obaraju. Tako znaju govoriti atletski stručnjaci. No, kad je riječ o rekordu u promjeni trenera u jednoj sezoni malo je izgleda da se na Šubićevcu ovog proljeća obori rekord iz prvoligaške sezone 1999./2000. godine, kad su od početka jesenske do kraja proljetne utrke na klupi narančastih prodefilirala čak petorica nogometnih kormilara: Imoćanin Stanko Mršić, domaći treneri Anđelko Godinić i Željko Maretić, (zaboravljeni) Zadranin Goran Vidov i Splićanin Vjekoslav Lokica.

Doduše, ako bismo kao kriterij koristili podatak da su se na šibenskom travnjaku, uz kratkotrajnog "vatrogasca" Ivicu Matasa, u zadnjih četrdesetak dana izmijenila čak tri trenera Ferdo Milin, Marko Kartelo i Dean Računica, onda šanse da se obori spomenuti (i neslavni) šibenski rekord i nisu tako male!

Uz teško slomljivo uvjerenje kako trenerske parade na Šubićevcu ne bi bilo ni slučajno da je poslije promjene vlasnika u narančastim redovima zadržan uspješni španjolski trener Mario Rosas. Nisu, doduše, zanemarive objektivne prepreke toj zamisli (čitaj: nedostatak prvoligaške licencije i visoka plaća), no stara je istina da su "objektivne prepreke" najčešće izlika za subjektivne promašaje. Puno je vjerojatnije kako je obitelj Jurić, kao novi vlasnik šibenskog prvoligaša, imala krive šaptače glede Rosasa.

Okrenuti se budućnosti

No, na Šubićevcu nema previše koristi u zagledavanju u (blisku) prošlost, valja se okrenuti budućnosti, koja zbog financijske stabilizacije, igračkog kadra i planova većinskih vlasnika nema crne obrise. Ipak, možda je iznenadna smjena Marka Kartela prije usmjerenja pogleda prema idućim ligaškim kolima i sezonama zaslužila kratko objašnjenje, koje, kad ga svedemo na gole činjenice, i ne zvuči toliko nelogično, kako je u prvi mah pomalo katastrofično primljeno u javnosti.

– Uvjereni da su se spomenuta dva igrača nemalo ogriješili o klupsku disciplinu, mi smo odlučili suspendirati prvotimce Stipu Bačelića Grgića i Antonija Jakoliša, te zamolili trenera Marka Kartela da im to prenese ili da im kaže kako nisu na listi putnika za Zagreb. Kartelo je uzvratio kako nema snage to kazati spomenutoj dvojici igrača, pa smo se, vođeni logikom, da trener mora imati snage i za teže, radikalnije poteze od takvih, odlučili za njegovu smjenu – objašnjavala nam je još prije utakmice s Dinamom predsjednica Marina Jurić, koja je otputovala u Zagreb još u četvrtak.

image
Predsjednica Šibenika Marina Jurić
Nikša Stipaničev/Cropix

Objašnjenje, kako rekosmo, zvuči logično, ali kao da su u cijeloj problematici izostali kompromis i diplomacija. Prokušane metode, koje bi jamačno spriječile ne baš simpatične komentare na račun Šubićevca.

Ne možemo izbjeći ni žaljenje zbog činjenice da je riječ o dvojici domaćih, šibenskih igrača. Da su mnogi, pa i predsjednica Marina, suprotno (ne)očekivanoj odluci, vidjeli, primjerice, Stipu Bačelića-Grgića kao igračkog "časnika za vezu" s klupskim vodstvom, pa i sutra na nekoj poziciji u klupskom menadžmentu ili stručnom stožeru.

Prosinečki dolazi samo u prosincu!?
Šibenskim nogometnim kuloarima minulog se vikenda zakotrljala ćakula kako će Marka Kartela zamijeniti proslavljeni "vatreni", Robert Prosinečki Žuti. No, odmah je u suprotnom smjeru krenula "klasična" šibenska zajebancija: "Žuti" nikad ne pristaje na novi angažman u ožujku. Prosinečki u novi klub stiže jedino u prosincu!
Predsjednica HNK-a Šibenik Marina Jurić nije zanijekala informaciju da je s Prosinečkim bila na ugodnoj zagrebačkoj večeri minulog četvrtka.

Traje suspenzija
Predsjednica Šibenika Marina Jurić obavila je razgovor u četiri oka s obojicom suspendiranih igrača, Antonijom Jakolišem i Stipom Bačelićem-Grgićem, no odluka o suspenziji nije promijenjena.
– Ne želim im, dakako, zatvoriti vrata kluba, ali suspenzija još traje. Neka malo razmisle o svojim postupcima – još jednom se oglasila predsjednica.

Funcuti kasnili
Skupina Funcuta, koja je stigla u Zagreb, nemalo je kasnila na utakmicu Dinamo – Šibenik. Razlog je epidemiološke, a ne navijačke ili (ne)sportske prirode. Organizatori utakmice inzistirali su na brzom testiranju šibenskih navijača.

Šimunović čeka 'papire'
Iako je potpisao višegodišnji ugovor sa Šibenikom još uvijek je neizvjesno hoće li 24-godišnji stoper Luka Šimunović nastupiti već u petak na utakmici s Lokomotivom. Bivši igrač Zagreba još čeka "papire" iz Kazahstana, gdje je nastupao za "Astanu", ali trenira redovito na Šubićevcu. Valja podsjetiti da je Šimunović stigao u Šibenik kao slobodan igrač, jer u protivnom ne bi imao mogućnost registracije za narančaste.

Bez Skorupa
Šibenik će u petak nastupiti bez zadnjeg veznog igrača Denisa Skorupa, koji je na Šubićevac stigao kao posuđeni nogometaš splitskog Hajduka, a koji je u Maksimiru dobio treći žuti karton. Na toj poziciji će ga gotovo sigurno zamijeniti mladi Niko Rak, koji je "žuticu" prebolio minulog vikenda. U Zagrebu Rak nije igrao zbog tri akumulirana žuta kartona.

26. travanj 2024 02:02