StoryEditorOCM
Nogometkrunoslav rendulić

Nekadašnji uspješni trener Narančastih prognozira ishod finala Kupa: ‘Pobjeda Šibenika bila bi čudo neviđeno‘

Piše Ivan Renić/Slobodna Dalmacija
17. svibnja 2023. - 07:15

Zadnji, ali ne i manje bitan dio našeg hajdučkog đira Mostarom je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić. Ponovimo gradivo, riječ je lijevom beku iz Hajdukove šampionske 2001. godine. Osvojili su Bijeli tada prvenstvo.

- Prelijep je to osjećaj bio. U Splitu možeš sve kad si prvak, ha-ha. Ako si drugi, to više nije nešto...

U to vrijeme u napadu je bio sadašnji trener Hajduka Ivan Leko.

Jeste li u kontaktu?

- Pa, i nismo baš posebno...

S kim jeste?

- S Mišom, Đolongom... Nedavno sam u Zagrebu sreo i Sabljića i Vukovića.

Što vam se čini od Lekinog Hajduka?

- Došao je s idejom koja nije prošla. Na kraju je od toga morao odustati i prilagoditi se momčadi. To je bio dobar korak. Ima tu puno mladih, potentnih igrača. Trebaju se sad presložiti kako bi napali naslov prvaka u sljedećoj sezoni.

Još jedna zanimljivost iz Rendulićeve hajdučke povijesti: umjesto njega u igru je često ulazio mladi Mario Carević.

- Da, Car i Srna su tada ulazili u prvu momčad. Vidjelo se odmah da će biti vrhunski igrači.

Po čemu ih pamtite?

- Carević je bio nogometno kvalitetniji, ali Srna je imao ono što ga je dovelo do visina. Radio je od jutra do sutra. U svaki trening je ulazio s 300 posto. Car je bio onako, fleksibilniji, ha-ha.

Vraćamo se u prezent, Rendulić je na klupi Zrinjskom izborio titulu!

- Dobio sam igrače koji su mnogo toga prošli. Već su osvajali naslove, tako da im to nije bilo nepoznato. Ovog proljeća je ipak trebalo odraditi posao. Bili smo prvi, ali sa samo tri boda viška. A sada smo na 20 bodova prednosti.

Koji je onda vaš potpis, što se mijenjalo?

- Svaki trener donosi nešto svoje. Nekim igračima smo malo modificirali pozicije, ali trebalo je uglavnom održati postojeće stanje. Ekipa me prihvatila, a to je najvažnije.

Kako vam je u Mostaru, kakav je život?

- Nemam pojma.

Kako to?

- Ma, nisam ja neki tip od izlazaka. Uglavnom ćete me naći tu u klubu.

Nova titula je tu. Kakve su reakcije u gradu?

- Pa i nije bilo neke euforije. To se sad kao podrazumijeva. Ali atmosfera je dobra.

Možete i do duple krune. Što očekujete u finalu Kupa?

- Mi napadamo Kup, a Velež ga brani. Vjerujemo da ćemo osvojiti.

Zrinjski je u narednoj sezoni europskih kvalifikacija trebao biti nositelj. No, planove su im poremetili Bjelorusi. Tamošnji Šahtar Soligorsk kažnjen je oduzimanjem bodova i sada se nekoliko stvari mora poklopiti u korist Plemića.

- Budemo li nositelji, imat ćemo lakši ždrijeb. Ali to sve treba shvatiti uvjetno jer u skupini nenositelja je i Rakow, prvak Poljske. A oni nisu "mutava" ekipa...

image
Nikola Vilić/Cropix

Gdje je HNL u odnosu na Premijer ligu Bosne i Hercegovine?

- Jasno je da je hrvatska liga za klasu bolja. Ovdje su, doduše, drugačija i pravila. U sastavu moraš imati dva igrača do 21 godine, a u Hrvatskoj ne moraš. Infrastruktura je bolja kod nas, ali i ovdje se polako popravlja, rade se hibridni tereni.

I mi smo stadion pod Bijelim brijegom zategli "golog". Nije bilo travnjaka, naručen je i stiže, pa će Plemići uskoro zaigrati na novoj travi.

Pitamo i trenera: koji bi Zrinjski bio u HNL-u?

- U top pet, nema sumnje.

Nemanja Bilbija glavni je igrač i najbolji strijelac kluba, ali i čitave lige. I to ne samo u ovoj sezoni, već i u povijesti.

- On je neupitni autoritet cijele lige. Koliko je samo golova zabio... To izaziva poštovanje.

Ima li nogomet u BiH svog Marka Livaju? Tko je najveća zvijezda?

- Teško je ikoga izdvojiti. Mi kao klub smo najveća zvijezda!

Tomislav Kiš, Mario Tičinović i trener Rendulić. Hajdučki je to trio u Zrinjskom. Svaki je u svoje vrijeme igrao za Bijele.

Osjeća li se hajdučka povezanost?

- Ma ništa, ja ih zbog toga samo dodatno maltretiram, ha-ha.

- Šalu na stranu, mi smo prije svega profesionalci. Nema tu nekog sentimenta. Svi radimo svoj posao, bitno je da sve funkcionira.

Nastavljamo oko Hajduka. I njima je na rasporedu finale, u Rijeci kontra Šibenika. "Dotaknuo" je Rendulić i Narančaste, itekako.

Vaša prognoza?

- Hajduk je puno bolji. Šibenikova pobjeda bila bi neviđeno čudo.

Rendulić je u Zrinjski donio trofej. Titula u prvenstvu je u džepu, pred njima je i finale Kupa.

Kakvi su planovi? Pod ugovorom ste još...

- Što znači ugovor u profesionalnom nogometu!? Svaki dan je nova borba, od utakmice do utakmice. Pa, ja sam to doživio u Šibeniku. Imao sam rezultat i sve... Pa koga to zanima?

Kako se rasplela "šibenska balada"?

- Meni je to bilo smiješno. Ako nije dovoljno uvesti klub iz Druge u prvu ligu, podići vrijednost momčadi za 700 posto, prodati igrača za tri milijuna eura, ostati šesti u Prvoj ligi, bez stresa... Što sam još trebao?

Ima Rendulić i internacionalnog iskustva. Dvije godine proveo je u Fooladu, a onda i nekoliko mjeseci kao pomoćnik Draganu Skočiću u iranskoj reprezentaciji.

- Drugačija to kultura, drugi mentalitet. Sjećam se i ekstremnih vrućina. Znalo je biti 50 stupnjeva. Ali navikne se čovjek na sve.

Naviknuo se Rendulić i na Mostar. S njim je stigao trofej, a večeras bi mogao i još jedan. Od 18 sati u Zenici se igra finale. I to ne bilo kakvo. Mostarski derbi. Zrinjski protiv Veleža.

20. travanj 2024 15:25