StoryEditorOCM
Nogometriječ izbornika

‘Nećemo sad kukati nakon svega, moramo se spremiti za treće mjesto. Želim voditi reprezentaciju bar još dvije godine‘

Piše Hina
13. prosinca 2022. - 22:48

- Da nam je ovo netko ponudio prije prvenstva sigurno bi svi prihvatili, rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije nakon 0-3 poraza od Argentine u polufinalu.

„Čestitam Argentini, ovo je bila zaslužena njihova pobjeda. Nama ostaje da podignemo glave i na pravi način odigramo utakmicu za treće mjesto. Nemam što zamjeriti svojim igračima. Imali smo kontrolu tridesetak minuta, čuvali smo posjed, ali onda se dogodila jedna kontra pa jedanaesterac. Onda primimo i drugi pogodak iz kontranapada, nakon nekakvih odbijenih lopti. Ali, nekada imaš sreće, nekada je nemaš. Nećemo sad kukati nakon svega, moramo se spremiti za treće mjesto“, rekao je Dalić i potom se osvrnuo na jedanasterac za Argentinu.

„Igrači su se žalili da je sudac trebao svirati za nas korner prije tog jedanaesterca. Ali, nemamo se pravo sada žaliti na to. Izgubili smo utakmicu, ali igračima ne zamjeram ništa. Daju sve od sebe cijeli turnir“.

Potom se Dalić osvrnuo na početak utakmice, kao i nastavak dvoboja kada je Hrvatska krenula na sve ili ništa.

„Imali smo dobru situaciju u prvom poluvremenu. Stvarali smo i pripremali, ali nismo bili konkretni na kraju. Ali, to je ono što nam se ponavlja. Nemamo klasičnog napadača, nekoga tko će probiti. Sve znamo što je bilo dobro, a što nije. Da nam je netko ponudio ovaj rezultat prije početka prvenstva sigurno bi svi prihvatili. U nastavku smo htjeli dobiti brzinu i dubinu preko Oršića, Perišić je otišao na lijevi bok, a pokušali smo postati i okomiti ulaskom Vlašića. Ali, teško je vratiti se nakon 0-2 pa smo primili i treći. Nemam što previše dodati, zasluženo smo poraženi i Argentina ide dalje“.

Poslije utakmice evo što je pričao Zlatko Dalić:

- Možda je ovo kraj jedne velike generacije na svjetskim prvenstvima, neki od igrača ušli su u određene godine i moramo vidjeti što će biti do 2026. godine. Imamo odličnu momčad i neki od starijih igrača će se oprostiti tek nakon Europskog prvenstva. Ja ću ih nastaviti voditi. Moj ugovor istječe 2024. godine. Imamo još i Ligu nacija i kvalifikacije. Cilj mi je voditi Hrvatsku na Euro 2024.

Dodao je:

- Čestitam Argentini na plasmanu u finale. Ne mogu ništa zamjeriti svojim dečkima. Prvih pola sata smo igrali dobro, imali smo kontrolu, ali nismo bili konkretni u završnici. Imali smo posjed, a onda smo primili gol koji mi je dosta sumnjiv. Prvo je bio korner, po reakciji mojih igrača, a onda jedanaesterac. Ne znam što bi trebao naš vratar, skloniti se. Igrač se zabio u njega," kazao je izbornik Zlatko Dalić na novinarskoj konferenciji nakon poraza od Argentine.

"Taj gol je odveo utakmicu u drugom smjeru. Do tada smo imali punu kontrolu, posjed lopte, imali smo sve u svojim rukama. Utakmica je išla kako smo mi željeli. I onda se dogodi takva situacija. Naš golman je stajao, a igrač ga je udario. Ako su to nova pravila, neka stave da se golman mora skloniti. Ali neću raditi alibi na sucima."

"Prejeftino, prelagno. Nakon toga smo primili drugi gol i tu je bilo dosta toga riješeno. Imali smo posjed, ali nismo bili konkretni," dodao je.

Argentinu je do finala predvodio sjajni Lionel Messi koji je upisao gol i asistenciju.

"Ne treba puno govoriti o Messijevoj kvaliteti, zadnjih 15 godina je najbolji igrač na svijetu. Danas je bio dobar i opasan, on nosi tu razliku za Argentinu. Ima eksplozivnost, brzinu i tehniku. Opet je ovo pravi Messi kakav je bio," kazao je Dalić.

"Argentina je bila borbena, agresivna, svatko igra najbolje što može. Rekao sam da ne smijemo ući u nervozu i prihvatiti agresiju. Stavili su četiri vezna igrača koja su bila jako agresivna. Pored svega toga mi smo imali posjed imali smo kvalitetu i igru, ali nismo bili konkretni," dodao je.

Hrvatskoj sada slijedi ogled za broncu protiv poraženog iz susreta Francuske i Maroka.

"Izgubili smo ovu utakmicu, no imamo još jednu za treće mjesto. Teško se vratiti nakon ovakve utakmice. Rekao sam dečkima, glava gore, moraju biti ponosni na ovo što smo napravili, izvukli smo maksimum. Sada moramo biti spremni za borbu za treće mjesto. To je naš cilj, moramo se psihološki vratiti i oporaviti. Igrači su tužni, teško im je, osjećaju da smo mogli više i moramo biti spremni na subotu i susret za treće mjesto," naglasio je Dalić.

16. travanj 2024 11:03