StoryEditorOCM
Nogometvelika subota

Narančasta računica: Pobjedom protiv Slaven Belupa Šibenik se rješava svih teorijskih problema oko prvoligaškog ostanka

Piše Ivo Mikuličin
14. travnja 2022. - 18:28

Šest je kola do kraja prvoligaške nogometne utrke. Završnica će, kad je Šubićevac u pitanju, dati precizan odgovor jesu li u pravu skeptici, koji govore o mogućnosti da Hrvatski dragovoljac do kraja prvenstva osvoji 11, a Šibenčani nijedan jedini bod, ili pragmatičari, koji nas uvjeravaju kako je ta varijanta na razini "nemoguće misije". Istina, razlika između Narančastih i zagrebačkih Crnih je u proljetnom dijelu smanjena sa 15 na 9 bodova razlike, ali… Teško je vjerovati da će "dragovoljci" preskočiti Šibenik ili Istru. Ne ide im nimalo u prilog činjenica da u idućim kolima odlaze u goste pretendentima za naslov (Hajduk, Osijek, Rijeka). Istodobno, Šibenčane čeka ne baš ugodan raspored preostalih utakmica na Šubićevcu (Slaven, Rijeka, Dinamo).

Ljestvica laže

Za one, koji vole ne samo glasno kalkulirati, već i sitničariti vrijedi kazati kako aktualna prvoligaška ljestvica, objavljena u većini medija, zapravo laže. Unatoč ukupnoj slabijoj gol-razlici, Šibenik je trenutačno osmi ili ispred Istre. Iz prostog razloga, što se u slučaju bodovnog izjednačavanja, računaju međusobni susreti, a oni govore o tri šibenske pobjede. Jednako tako, Narančastima nimalo ne odgovara eventualno bodovno poravnanje s Hrvatskim dragovoljcem. Proljetni poraz protiv Zagrepčana od 0:5 na Šubićevcu nije samo imao pridjev "sramotni", već je uvelike pokvario gol-razliku u međusobnim susretima s "dragovoljcima", što se činilo gotovo nemogućim poslije prve šibenske pobjede (6:2) i zagrebačkog remija (1:1).

Ako se usredotočimo na zadnju utakmicu ili dalmatinski derbi, odigran po kiši i vjetru u Poljudu, onda možemo mirne duše posegnuti za starom, pomalo otrcanom frazom "kako je riječ o porazu koji ohrabruje". Ostaje nemali žal zbog pogotka koji je na jeftin način primljen u posljednjim trenucima susreta Hajduk - Šibenik (2:1).

Zašto potenciramo tezu o "jeftinom načinu"!? Pa, zato što se na Šubićevcu u dvije prvoligaške sezone kao na traci mijenjaju treneri, ali svejedno ostaje glavna boljka Narančastih u igri prema natrag. Nemali je broj golova u šibensku mrežu završio poslije suparničkih centaršuteva (čitaj: lošeg rasporeda i neodlučnosti u skoku) ili tako da je pogodak zabio suparnički igrač iz drugog plana poslije povratne lopte.

Ponavljanje propusta

Splitska je utakmica samo podsjetila na uporno ponavljanje takvih propusta. Dvojba je, dakle, samo je li u pitanju "tvornička greška" šibenskih braniča i veznih igrača ili se dosad na tome nedovoljno radilo na treningu!? Uostalom, vjerujemo da Računica u svom trenerskom rukavu ima i neka druga rješenja za spomenute, očito, osjetljive pozicije. S temeljnim kriterijem da vezne igrače, jednostavno rečeno, mora prisiliti na odgovorniju igru u defenzivnom smislu. Ako ne vjerujete autoru teksta pogledajte snimku pogotka Hajdukova Krovinovića u prvom poluvremenu.

Suprotno toj očiglednoj boljci, Šibenčani su drugo poluvrijeme na splitskom travnjaku odigrali izuzetno hrabro, gotovo presmiono. Na trenutke su silno podsjetili na sjajnu jesen, kad su Narančasti kao od šale zabijali suparnicima iz (polu)"kontre". Bilo je dovoljno prilika da se ostvari vodstvo u Poljudu.

- Mogu biti samo ponosan na svoju momčad. Da ovako stalno igramo ne bismo imali nikakvih problema. Zadali smo Hajduku dosta muke. Imali smo, uostalom, dosta šansi, ali ih nismo iskoristili - kazivao je još vruć od utakmice trener Šibenika Dean Računica.

Pere, splitski Pele

Treba li prešutjeti da je tog rođenog Šibenčanina kao bivšeg prvotimca Hajduka splitska publika dočekala velikim pljeskom!?

Da ne govorimo o poruci na semaforu prije početka utakmice, gdje je stajalo "Pele, splitski Pele, sretan Ti 80. rođendan", namijenjena još jednom starom dragulju sa Šubićevca, Petru Nadovezi.

Kad bismo se oslonili samo na "kartoteku" ili broj žutih kartona, koje je podijelio zagrebački Hercegovac Ante Čuljak, dobili bismo krivu sliku o splitsko-šibenskom nadmetanju. Ono je bilo daleko od grube igre. S nemalom natjecateljskom motivacijom, ali i bez faulova, kakve ne želimo gledati na travnjaku. Uostalom, nije riječ samo o Nadovezi, koji je za autora ovih redaka bio i ostao dragi i stari mangup iz šibenskog Varoša, te Računici, koji je gotovo četiri sezone bio udarna igla veznog reda na Šubićevcu. I bijeli, i narančasti dres nosili su Nikola Kalinić, Emir Sahiti, Josip Kvesić, Mario Ćurić, Dino Skorup, Ivan Delić… U takvoj konstelaciji snaga sportsko viteštvo je logično potisnulo pomisao o grubim nasrtajima.

Ako je Računica ponosan na svoju momčad, zašto ne bismo mi, zakleti Šibenčani, bili jednako ponosni i na Funcute. Ni vjetrovito vrijeme s kišom, ni niz loših rezultata Narančastih nisu bili prepreka da šibenski navijači požure u Poljud. Da budu dovoljno glasni u dalmatinskom derbiju. Na taj su način potvrdili da su uz svoj klub i kad se rezultati baš ne kotrljaju po našim, šibenskim željama, te istodobno na splitskim tribinama obilježili 39. rođendan navijačke skupine, koja ima odavno stečeni ugled u hrvatskom sportu, ne samo nogometu.

Nije, stoga, teško zamisliti koliko bi bilo njihovo zadovoljstvo da Elez nije u završnici "nogometne drame", kako su je krstili splitski novinari, zabio gol za, ruku na srce, očekivani uspjeh Hajduka.

Pišu se rezultati

Neizbježna je još jedna stara istina da se rezultati pišu, a dojmovi brišu. Zato je posve u pravu trener Šibenika Dean Računica kad kaže da bi njegovi igrači trebali na svakoj utakmici imati pristup, kakvim su se iskazali u Poljudu. To se nameće kao nasušna potreba već u idućem kolu, kad na Šubićevcu gostuju koprivnički Slaven Belupo. Momčad, koja ne "puca" od pojedinačne kvalitete, ali koja se s dna prvoligaške ljestvice podigla na jednostavan način - prepoznatljivim trenerskim rukopisom. Slaven Belupo je zaista neugodan suparnik ili neće biti laka zadaća uloviti "Zeku"(čitaj: trenera Zorana Zekića).

- Očekujem da protiv Koprivničana budemo pravi. Da se pobjedom riješimo svih teorijskih problema oko prvoligaškog ostanka. Da mirno i zadovoljno dočekamo 90. obljetnicu kluba, koju ćemo, vjerujem, dostojno proslaviti u prosincu ove godine - oglasio se ing. Tome Mileta, jedan od najstarijih navijača Šibenika, koji se unaprijed raduje i "Pričama sa Šubićevca", kako glasi radni naslov knjige o 9 desetljeća drugog dalmatinskog prvoligaša.

Valja spomenuti i kuriozitet da su sve tri ovosezonske utakmice Šibenika i Slaven Belupa završile remijem, te istovjetnim rezultatom od 1:1. Razlika je samo u tome, što je Šibenčane u prve dvije vodio Španjolac Mario Rosas, dok je u trećoj vrijedan bod u gostima izborio Zadranin Ferdo Milin. Trener, koji je u svojoj kratkoj misiji na Šubićevcu imao jedva prikrivenu želju da Narančaste u proljetnom dijelu pomakne za jedno mjesto prema gore. No, šesta je pozicija 6 kola prije kraja daleko od teorijskih pretpostavki, a kamoli realne računice.

25. travanj 2024 19:22