StoryEditorOCM
NogometOPTIMIZAM NA ŠUBIĆEVCU

Nakon osvojena tri boda na gostovanju u Zadru, Šibenik želi novu pobjedu na domaćem terenu: I Međimurje mora pasti

6. rujna 2018. - 13:20

Na zadarskim je Stanovima prošle subote negdje oko 21 sat naglo pala temperatura. Krenula je sitna kiša, prijetila je nevera. Makar su morali oblačiti jakne, šibenskim je prijateljima nogometa, zapravo, bilo toplo oko srca. Temperatura im se digla barem za tri stupnja. Posebice, nakon pogotka Nigerijca Yusufa Muse, kojim je zapečaćena prva ovosezonska pobjeda „narančastih“.

Odahnuti je mogao i zadarski veterinar, doktor Tomislav Vrčić. Čovjek, koji 60 godina živi u Zadru, ali ne može bez svog rodnog Šibenika. Kad smo ga vidjeli prije utakmice, rekao nam je:

- Neću na utakmicu, ali ako ne pobijedimo, nemojte mi ni javljati rezultat!

Šjor Tomi je već devedeseta na leđima, pa je ostao kod kuće i tamo osluškivao informacije sa Stanova. I dočekao vijest o šibenskoj pobjedi.

Tri junaka

- Zadrani znaju da je moje srce ostalo u šibenskom Varošu. Sretan sam zbog pobjede mog Šibenika, ali mi je drago čuti i da Zadrani imaju mota. Da nisu ćuci, šta bi rekli mi Šibenčani - govorio nam je poslije utakmice šjor Tome.

 

Atmosfera na zadarskom stadionu za vrijeme susjedskog derbija bila je točno onakva kakvu bi Tome i htio. Na prvoj domaćoj utakmici poslije povratka u Drugu ligu na tribinama je bilo više od tisuću ljudi. Više nego na prvoligaškom dvoboju Osijeka i Lokomotive! Susjedski je derbi prošao u nikad mirnijoj, gotovo prijateljskoj atmosferi. Bez grubih startova na travnjaku. Bez ružnih riječi i provokacija na tribinama. Da su na Stanove stigli Funcuti, vjerojatno bi bilo drugačije, ali pozitivna je stvar već to što se Zadrani zbog poraza nisu iskalili na šibenskim nogometašima. Dapače, porciju je oštrih poruka s tribina dobio trener Zadra Krešimir Sunara

Prva su tri ovosezonska boda Šibeniku donijela tri junaka - Lovre Rogić, Zvonimir Blaić i Davor Kukec. "Jedinica“ Šibenika, koja inače nosi broj 95, vladala je u intervencijama i na zemlji i u zraku. Krucijalna Lovrina obrana bila je ona Antoniju Repiću u situaciji "jedan na jedan", pri rezultatu 0:1. Zadarski su izvjestitelji bili vrlo blizu tome da ga proglase igračem utakmice, no prednost su dali strijelcu i asistentu Davoru Kukecu. Povratnik u šibenski dres, Zvone Blaić, pokazao je prvoligašku klasu. U situacijama "jedan na jedan“ sa zadarskim ofenzivcima bio je neprelazan. Pogotovo u skoku. I zato valja pohvaliti trenera Borimira Perkovića što se korigirao i vratio ga na njegovu prirodnu poziciju desnog beka.

Celić i Bulat

Nije Blaić bio jedina Perkovićeva korekcija ili promjena u odnosu na utakmicu s drugom momčadi Osijeka. Na svoju se prirodnu poziciju lijevog beka vratio Perica Šare. Na posljednjem treningu prije utakmice ozlijedio se Ivan Roca, pa su tandem zadnjih veznih činili Luka Celić i Marko Bulat. U nogometnom je genu te dvojice mladaca kreacija na prvome mjestu, pa valja reći da su destruktivni dio odradili vrlo solidno. Luka je, uostalom, već lani protiv Sesveta pokazao da može odigrati i tu poziciju. Marko je, pak, u Zadru bio puno hrabriji no inače. Korektna je zadarska publika čak i zapljeskala jednom njegovom opasnom udarcu, za koji mu je asistirao baš Celić.

Od prve su minute u Zadru zaigrali Ivan Antunović i Okechukwu, a u špici je ponovno bio Prince.
- Vrlo sam zadovoljan reakcijom igrača, koje sam ubacio u prvih jedanaest. Vidi se da Šare nije dugo igrao, ali je bio korektan u Zadru. Zvoni (Blaić, op.a.), očito, više paše pozicija desnog bočnog. Antunović još nije fizički na top-razini, ali sam zadovoljan s onim što je pokazao u sat vremena igre. Kad uhvati pravi ritam treninga, on će, nema sumnje, biti pravo pojačanje - secirao je Perković poslije Zadra.

Musin povratak

Šibenik je u Zadru bio odgovorniji i discipliniraniji nego u prvom kolu na Šubićevcu.
- Možemo pričati o elementu sreće kod prvog pogotka i nekim šansama Zadra, ali mi smo u globalu bili bolja, zrelija momčad. U taktičkom smo smislu igrali vrlo dobro. Bili smo dobro organizirani i naprijed, i u fazi obrane - zaključio je šibenski trener.

Dakako, bilo je u Zadru i spornih elemenata u šibenskoj igri. Znalo je "curiti“ kroz sredinu obrane, pa i po lijevom boku. Taj je problem Perković riješio uvođenjem Yusufa Muse. Nigerijac je, zajedno sa Šarom, uspješno neutralizirao zadarske prijetnje. Musa se, na koncu, od "osigurača“ prometnuo u strijelca, pa je njegova kandidatura za poziciju lijevog krila sasvim realna. Posebice, zbog toga što su Okechukwu i Prince još jednom pokazali jalovost u završnici. Mladi je Ganac više puta - i to u izglednim situacijama - kliznuo na pod poput djeteta koje uči hodati.

Dolaze motivirani

U idućem kolu na Šubićevac stiže čakovečko Međimurje. Zanimljivo, Šibeniku je ždrijeb u prva tri kola donio donedavne trećeligaše. Svi vjeruju da je nakon pobjede u Zadru vrijeme za prvo slavlje na domaćem terenu. Bez obzira što Međimurci zasad imaju stopostotan učinak. U prve su dvije utakmice u Čakovcu pobijedili Solin i Dragovoljac.

- Znamo u kojem sustavu igraju. Najvažniji igrači su im Škvorc, Marcijuš i Režić. Redom prvoligaški igrači. Prva dvojica kao dobri individualci, a Režić kao branič s odličnim udarcem. Potvrdio je to s dva pogotka u prva dva kola. Njima je, kao novim drugoligašima, motiv igrati protiv nas. Pogotovo, nakon dvije uvodne pobjede. No, motivirani smo i mi. I napravit ćemo sve da s nova tri boda potvrdimo zadarsku pobjedu. Favoriti smo i moramo se tako postaviti - najavio je Perković.

Utakmica Šibenik- Međimurje igra se u subotu s početkom u 19 sati na stadionu na Šubićevcu.

25. travanj 2024 19:02