StoryEditorOCM
NogometGORDON SCHILDENFELD

Najiskusniji igrač Šibenika uoči dolaska Dinama na Šubićevac poručuje: Moramo vratiti ‘ratnički‘ duh momčadi

Piše Ivo Mikuličin
1. travnja 2021. - 11:42

Gordon Schildenfeld je minulih dana bio zaista „in“ ili, kako znaju zločesto govoriti, „virio je iz paštete“. Gotovo da i nije bilo hrvatskog medija, koji popularnog Šifu nije koristio u najavi utakmice Hrvatske i Cipra, pozivajući se na „ciparski“ staž bivšeg hrvatskog reprezentativca. Isto tako, Gordon je dodatno zanimljiv i zbog toga što je u dva navrata nosio dres Dinama, koji je prvi suparnik Narančastih. Idućeg suparnika, koji će biti i službena promocija novog trenera Šibenika, Španjolca Escobara.

- Nećemo se međusobno lagati, pa govoriti da je riječka utakmica Hrvatske i Cipra bila privlačna, da se igrao lepršavi nogomet. No, bila je, to sam osjećao, silno psihološki teška provjera za naše, hrvatske reprezentativce. Nije lako igrati, kad znaš da, jednostavno rečeno, moraš pobijediti. Da je svaki drugi ishod bio potencijalna katastrofa. U tom trenutku i nije toliko važno tko je na drugoj strani. Važno je da dođeš do vrijednih bodova. A pobjeda je dobro došla za buđenje Vatrenih, punjenje akumulatora samopouzdanja. Zato ću ponoviti ono, što nikad na krijem. U mojoj nogometnoj karijeri ljepšeg osjećaja nisam imao od doba, kad sam nosio kockasti dres - ispalio je bez puno premišljanja Schildenfeld.

Svjetska trica

Nešto oprezniji bio je Šifo oko najave šibenske utakmice s liderom Dinamom. Iz niza razloga.
- Htio bih, prije svega, istaknuti kako je Dinamo, kao moj bivši klub pobjedom nad Tottenhamom napravio puno ne samo za Zagreb i Maksimir, već za cijelu hrvatsku. Volim lutati po stranim portalima i medijima uopće. Ta je Dinamova „trica“ silno odjeknula u cijelom svijetu. Opet se s poštovanjem govori o hrvatskom nogometu. A Modri stižu ovog vikenda na Šubićevac! Pitanje je, dakle, što je nama, Šibenčanima činiti prije i za vrijeme te utakmice!? Možemo li nešto ušićariti? Na nama je da šutimo i radimo. Utakmica neće biti nimalo nalik na prošli zagrebački susret. Dinamo nas jamačno neće podcijeniti. Iz dva bitna razloga. Već su se jednom opekli, kad su držali da će lako do bodova protiv Šibenika. Osim toga, njima je pobjeda prijeko potrebna u borbi za prvo mjesto, s obzirom da im Osijek stalno i opasno puše za vratom. No, valjda će se i nas nešto pitati na toj utakmici. Uz žaljenje da neće biti gledatelja. S Funcutima bi, siguran sam, sve izgledalo drugačije, napetije - uvjeren je Šifo.

Momčadska igra

Najiskusniji igrač Šibenika priznaje da nije bio baš najsretniji pristupom igri nekih mlađih prvotimaca na posljednjim, ne baš berićetnim prvoligaškim dvobojima. Da to nije ni blizu narančastih predstava na riječkoj Rujevici, Maksimiru...

- Kao da dio nadarenih igrača nije shvatio kako je njih zapravo lansirala čvrsta, momčadska igra, a ne njihova pojedinačna izdanja. Da smo imali puno više uspjeha, bolje izgledali, kad je svaki od prvotimaca bio posve podređen interesima kolektiva. Radimo na tome da momčad vrati homogenost, karakter. Sve ono što nas je krasilo u prvim kolima nastavka prvenstva. Vjerujem da će se opet osjetiti taj stari ratnički „štih“ u našoj prepoznatljivoj igri - malo kritizira, malo hrabri naš sugovornik.

Kao pravi profesionalac Schildenfeld nije htio detaljno obrazlagati odlazak trenera Krunoslava Rendulića, a ni dolazak novog španjolskog trenera. Nije reagirao ni na našu sitnu provokaciju „da će dolazak novog trenera značiti i promjenu u sustavu igre“.

- Ne vjerujem u velike promjene načina igre. Uostalom, o tome će odlučiti novi trener. Bit ćemo, dakako, puno pametniji poslije prvih treninga s njim. Ruku na srce, nema ni previše vremena za neke radikalne promjene- oprezno i odmjereno će Schildenfeld.

Šifina odmjerenost krije, međutim, i žestok natjecateljski naboj. Bolje rečeno, imali smo osjećaj da nastavak prvenstva čeka kao napeta puška.

- Nimalo ne sumnjam da ćemo izboriti opstanak u prvoligaškom društvu. Izginut ćemo na travnjaku, ako bude trebalo. Ima još dovoljno špirita u našoj momčadi. Uostalom, naša prednost u odnosu na posljednjeplasiranu Lokomotivu i nije tako mala. Šest bodova uz saznanje da imamo bolji skor u međusobnim susretima. Bilo bi logično da više strepe klubovi, koji su lošije plasirani od Šibenika. S većim bodovnim zaostatkom. Cijeli nastavak prvenstva, dug 10 kola krije i jedan kuriozitet. „Fenjeraš“ Lokomotiva se u svakom idućem kolu sastaje s momčadima, koje smo mi apsolvirali. A onda slijedi susret s „lokosima“ u Zagrebu, u kojemu se možemo riješiti svih briga. I opušteno dočekati predzadnju utakmicu s Hajdukom na Šubićevcu - završio je Šifo.

16. travanj 2024 15:30