StoryEditorOCM
NogometJOSIP MAJIĆ

Najbolji igrač jesenskog dijela isijava optimizam: ‘Idemo na prvo mjesto, pet bodova nije nedostižna prednost‘

Piše Ivo Mikuličin
11. siječnja 2024. - 19:03

Svi se, kad je riječ o šibenskoj nogometnoj jeseni, slažu kako je najbolji u narančastim redovima bio 29-godišnji napadač Josip Majić. O tome ne govori samo dojam, već i statistika. No malo tko zna da je već iskusni nogometaš iz Benkovca već drugi put stigao na Šubićevac.

– Bio sam član juniorske momčadi Šibenika prije točno 10 godina. Vježbao me Ivan Bulat, dok je trener prve momčadi bio danas silno traženi Goran Tomić. Nadao sam se prelasku u seniore, no za Šibenčane je po završetku proljeća sve krenulo naopako. Unatoč visokoj, četvrtoj poziciji, izbačeni smo administrativnim putem u Treću ligu, pa sam sreću potražio na drugim mjestima. Nije baš mali broj klubova gdje sam se okušao: Gorica, biogradski Primorac, Zadar, Hrvatski dragovoljac, Lokomotiva... I u inozemstvu, u Njemačkoj i Sloveniji. Možda bi mi nogometni put bio puno lakši da nisam na ligaškoj utakmici u Njemačkoj slomio stopalo. No sad su takvi i slični problemi, na sreću, iza mene – otvorio nam se Majić na prvu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Napadač Šibenika proveo je blagdane kod svojih, u Benkovcu. I nehotice nas podsjetio na dane kad su iz tog dijela Dalmacije na Šubićevac stizali Vrcelj, Lacmanović...

– To je daleka prošlost. Radije bih o sadašnjosti i bliskoj budućnosti. O atmosferi, koja je zaista sjajna u momčadi i u klubu. Igrači su u pravom smislu tog izraza složna klapa. Sve zvuči gotovo nevjerojatno kad se zna da smo se minulog ljeta na šibenski travnjak spustili sa svih strana. Da smo zatekli svega tri-četiri igrača iz ranije sezone. Otuda i neki padovi u igri i rezultatima tijekom jeseni. A nogomet je, dobro znate, nepredvidiv. Uostalom, jedini remi u domaćim utakmicama ostvarili smo kad smo pružili možda najbolju igru protiv Dugopolja – otkriva i objašnjava stanje u svlačionici Šibenika naš sugovornik.

Optimizam izbija iz gotovo svake Majićeve riječi, ne samo rečenice, kad je riječ o nogometnom proljeću. Optimizam temeljen na najavljenim pojačanjima i definitivnom ozdravljenju Ivana Delića i Marka Đire.

– Raduje me informacija da nam stižu barem dva kvalitetna pojačanja. O tome koliko će nam vrijediti Delić i Đira, da i ne govorim. Bit ćemo, nema sumnje, kvalitetniji nego u prvom dijelu prvenstva. Spremni smo jurišati na prvo mjesto. Nije pet bodova, koliko nas dijeli od vodećeg Zrinskog, nedostižna prednost. Uostalom, čeka nas na proljeće još jedan međusobni susret – vjeruje Josip Majić u kvalitetu šibenske momčadi.

Za kraj ugodnog ćaskanja ostavili smo priču o Funcutima, šibenskim prijateljima nogometa.

– Nemate pojma koliko nam znači potpora s tribina na Šubićevcu. Međusobni pozdravi i skandiranje nogometaša i navijača nakon završetka utakmice ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Oduševljen sam činjenicom da nas Funcuti prate i na gostovanjima. To se najbolje osjetilo na teškim gostovanjima u Vukovaru i Vinkovcima, kad je njihovo bodrenje itekako pomoglo da ostanemo neporaženi, da ugrabimo četiri važna boda – završio je Majić.

Carević poput Ivića

Mnoge je iznenadila odluka da nogometaši Šibenika cijele pripreme odrade na svom Šubićevcu. No ne i starije šibenske prijatelje nogometa, koji se sjećaju zime kad je prije pedesetak godina, kao mlad trener, na šibenski travnjak stigao Tomislav Ivić.

– Kompletne pripreme odradili smo u Šibeniku. Ivić nije ni pomišljao na visinske pripreme, ali nerijetko je koristio dvoranu, u kojoj se igralo "na rebat". Bez auta i kornera, pa smo stjecali kondiciju na specifičan način. Odmah je formirao dvije momčadi, koje su usporedo igrale prijateljske utakmice, te igrače, koji bi se istaknuli u pričuvnom sastavu, brzo prebacivao u prvi. Tog smo proljeća načinili malo natjecateljsko čudo, točnije sa 16. pozicije stigli na peto mjesto, koje je jamčilo viši rang. Zato želimo i aktualnim prvotimcima puno sreće, te da stignu Zrinski. Prednost od pet bodova nije strašno velika – sjećaju se i priželjkuju ondašnji prvotimci, šibenski nogometni veterani Branko Bakmaz i Ivan Ninić.

Kao što je bilo najavljeno, nemalo se ove zime promijenila i "krvna slika momčadi". Poslije vraćanja s posudbe Roka Brajkovića (Rudeš) i Mihaela Rovisa (Istra), postignuti su i sporazumni raskidi ugovora sa stoperom Robertom Ćosićem i veznim igračem Rokom Ivankovićem.

Nova su imena Ganac Ransford Appah i iskusni 32-godišnji stoper Robert Punčec, iza kojega je i bogata inozemna karijera (Union Berlin, Maccabi Tel Aviv, Bugarska...), ali i prvoligaška sezona na riječkoj Kantridi.

image

Mario Carević zadovoljan je atmosferom u momčadi

Niksa Stipanicev/Cropix

– Bit će, nadam se, još dolazaka, a vrlo vjerojatno i odlazaka. Ne volim kad je na okupu previše prvotimaca, pa su logično nezadovoljni oni koji nemaju priliku za igru – indikativna je izjava trenera Marija Carevića.

Na pripremama će prosto vrvjeti od mladih imena. Uz juniore (Ilić, Baturina, Bikić, Čeko, Sekulić, Mučić, Morrison, Sekulić i Kulušić) pripreme će s prvom momčadi započeti i kapetan kadeta Ivica Matas, inače sin bivšeg vratara i trenera Ivice Matasa, koji nije odolio (dolarskoj) ponudi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kamo ga je kao trenera vratara pozvao stari prijatelj Goran Tomić. A Ivicu Matasa će u stručnom stožeru Šibenika zamijeniti još jedno dobro poznato lice, Biličanin Hrvoje Slavica, za kojega mnogi govore "kako je najveći ‘funcut‘ među aktualnim i bivšim nogometašima na Šubićevcu"!

Prvi trener Mario Carević se, ipak, nada da će momčad barem dva-tri dana otići na mini zajedničke pripreme, zbog, kako je kazao, "dodatnog stvaranja atmosfere u momčadi".

Zbog vremenskih (ne)prilika, koje su spriječile sijanje trave na igralištu u Crnici, "narančasti" će pripreme započeti na pomoćnom terenu (čitaj: umjetnom travnjaku. Zbog toga će i najveći dio pripremnih utakmica, posebice na početku priprema, odigrati u gostima. Planirano je sedam prijateljskih susreta do početka drugog dijela prvenstva, kad Šibenčani ugošćuju momčad Sesveta.

image

Mario Carević s Hrvojem Slavicom

Nikša Stipaničev/Cropix
01. svibanj 2024 20:29