StoryEditorOCM
Nogometodlučni u zaštiti Šibenika

Na Šubićevcu zvoni zvono za uzbunu: ‘Moramo nešto poduzeti da se promijeni loš sudački tretman našeg kluba‘

Piše Ivo Mikuličin
30. kolovoza 2022. - 15:51

Na Šubićevcu zvono zvoni na uzbunu. Ne samo zbog procjene da su domaći nogometaši oštećeni suđenjem Osječanina Darija Bela na utakmici Šibenik – Dinamo(1:2), već i tvrdnje kako su Narančasti zakinuti lošim sudačkim odlukama na šest od sedam dosadašnjih prvoligaških utakmica. U tom su unisoni navijači i klupski čelnici.

- Moramo nešto poduzeti da se promijeni loš sudački tretman našeg kluba. To je i naša dužnost u odnosu navijače koji bodre klub i momčad. Da Funcuti i ostali ne bi pomislili da stojimo skrštenih ruku – kazao nam je Marino Jurić, vlasnik kluba.

Okidač za šibenski revolt je, nema sumnje, procjena da je Bel, jednostavno, morao suditi kazneni udarac poslije sudara Ivana Delića i Dinamova stopera Emira Dilavera duboko u kaznenom prostoru. Delić je već efektnim driblingom prešao Dinamova stopera, kad ga je ovaj sapleo udaranjem u gležanj. Šibenski napadač nije, za razliku od nekih drugih zvijezda i zvjezdica Prve hrvatske (teatralno) pao, već samo posrnuo, te se, shvativši da Belu nije ni na kraj pameti penal, pokušao ponovno domoći lopte, koju su Modri izbacili u korner.

- Riječ je o klasičnom kaznenom udarcu. Što drugo dosuditi, kad obrambeni igrač saplete napadača, koji ga je slomio driblingom – kazivao nam je i pitao se jedan od velikih sudačkih autoriteta. S usrdnom molbom da ostane anoniman.

Istodobno, član Komisije za suđenje Vlado Svilokos zanijekao je tu teoriju tezom „da nema ni govora o kaznenom udarcu“. Skloniji smo prvom objašnjenju iz prostog razloga što je Dilaver udario po nozi Delića, koji ga je već prešao. Uz neizbježno pitanje:

- Znači li to da suci trebaju, suprotno toj situaciji, favorizirati igrače, koji padaju kao pokošeni i poslije najmanjeg kontakta!? Je li pretjerana neslužbena procjena klupskog vodstva Šibenika da su Narančasti oštećeni u šest od sedam utakmica!?

Na to pitanje precizan odgovor mogu dati samo oni, koji su sve šibenske susrete gledali u živo ili ih pomno analizirali. Potpisnik ovih redova može, pak, sa sigurnošću u najmanju ruku spornim nazvati tri situacije. U zadnjim trenucima utakmice Gorica – Šibenik (0:0), kad su gosti zaprijetili opasnom „kontrom“ šibenski je napadač Dolček fauliran i nogama, i rukama na način, što je uvelike podsjećao na Šimunićevo bezobzirno rušenje Sulejmanija na utakmici Srbija – Hrvatska(1:1). No, nije sviran ni faul, a kamoli dodijeljen crveni karton!

Iako je stoper Mislav Matić okrenuo leđa prema šuteru na utakmici Šibenik – Lokomotiva (2:1) sudac je pokazao na bijelu točku, jer je šibenski igrač slučajno pogođen u ruku. Blago rečeno dvojbenim ostao je pad (ili rušenje) Japanca Araija u kaznenom prostoru domaćina na utakmici Varaždin – Šibenik (2:2).

Na gornjem katu Šubićevca su, očito, uredno bilježili sve sporne trenutke, pa traže sastanak s Marijanom Kustićem i Brunom Marićem. Do sastanka će vjerojatno doći idući tjedan. No, ako se vratimo utakmici Šibenik – Dinamo nije dobro što se na meti kritika našao Bel, koji je u zadnje vrijeme prednjačio korektnošću među hrvatskim sucima. A nitko, ama baš nitko nas ne može uvjeriti da Osječanin nije bio naklonjen Modrima prošle nedjelje na Šubićevcu.

26. travanj 2024 11:42