StoryEditorOCM
NogometHRVOJE KULUŠIĆ

Na Šubićevcu sve miriše na Prvu ligu: ‘Stižu trojica jakih igrača, jedan je prokušani Nijemac‘

Piše Ivo Mikuličin
4. siječnja 2024. - 08:30
Hrvoje Kulušić: Igralište u Crnici nam je posebno važno, jer tamo planiramo treninge prve momčadi i ligaške utakmice junioraNikša Stipaničev/Cropix

Na Šubićevcu sve miriše na Prvu ligu. Sve osim trenutačnog položaja na ljestvici, koji sugerira prednost od pet bodova Zrinskog iz malog Jurjevca. Posebno je napredovalo uređenje klupskog doma, za što se nemalo založio Denis Brašić, a koje, među inim, govori kako će se na gornjem katu otvoriti klupski restoran i kafić.

U razgovoru sa sportskim direktorom Šibenika Hrvojem Kulušićem prevladavala je, doduše, ona stara Smojina "Ima puno lipih stvari, ali vam ih ne mogu reći", no dalo se naslutiti kako čelni ljudi HNK-a Šibenik nisu gotovo ni trena mirovali u minulim blagdanskim danima.

Imena za koji dan

– Idemo ciljano na dva iskusna igrača, koji će bez problema zaigrati i u prvoligaškoj konkurenciji. Naravno, uz uvjet da se plasiramo u društvo najboljih. Stiže nam na probu i jedan prokušani njemački nogometaš, koji je odbio potpisati ugovor dok se mi na treninzima ne uvjerimo da će biti stvarno pojačanje. Imena spomenutog terceta bit će, vjerujem, poznata do kraja tjedna, ali vam zaista, iz poslovnih razloga, ne mogu otkriti o kojim se igračima radi prije nego sve dobije službenu formu – otvorio nam se Kulušić na prvu loptu.

Na Šubićevcu vjeruju u barem još četiri pojačanja, koja su zapravo "pojačanja". Riječ je, naime, o igračima koji su zbog ozljeda pauzirali gotovo cijelu jesen, a koji će u proljetne pripreme ući zdravi i spremni.

– Tu mislim prvenstveno na Điru, Osmankovića i Pavičića. Očekujem da ćemo u drugom dijelu prvenstva vidjeti i novo, bolje lice nadarenog Ivana Laće, koji nema puno tajni o nogometnom nadmetanju, ali koji bi se mogao, primjerice, ugledati na Ivana Božića. Točnije, iskusnog igrača koji je prošao i Dinamo, i Lokomotivu, i inozemstvo, a koji jasno demonstrira da suvremenog nogometa nema bez dovoljne trke – potiče naš sugovornik Skradinjanina Laću na svojevrsno nogometno buđenje u nastavku drugoligaške utrke.

image

Ivan Božić bi trebao zaredati s golovima

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Znači li sve spomenuto da će Šubićevac, poslije odlaska Roka Brajkovića i Ivankovića, posegnuti za još nekim ispisnicama!? Kulušić se samo zagonetno nasmijao na to pitanje, te posegnuo za odgovorom koji i nije tako općenit.

– Nisu bile rijetke utakmice koje smo započinjali, pa i završavali, s čak petoricom mladih igrača, što neizravno sugerira da ne vapimo toliko za nadarenim koliko za iskusnim igračima. Ako ostvarimo sve želje oko pojačanja, bit će, dakako, još odlazaka. To je neminovnost i zbog smanjenja troškova prve momčadi. Dvadeset pet igrača u seniorskom kadru je, ipak, previše. Sve valja svesti na razumnu mjeru – objašnjava sportski direktor HNK-a Šibenik.

Da na Šubićevcu gotovo jednaku brigu posvećuju mladima, jasno sugerira podatak da će pripreme seniora i juniora za proljetni dio prvenstva početi istog datuma, 8. siječnja.

Pojačati i juniore

– Morat ćemo posegnuti za pojačanjima i kad je riječ o juniorskom sastavu. Tu je već mladi Ganac Morisson, a planiramo dovesti još dvojicu nadarenih igrača. Iz jednostavnog razloga što su naši juniori dospjeli u opasnu zonu borbe za opstanak u Prvoj ligi (op.p., trenutačno su predzadnji sa samo bodom više od "fenjeraša", vinkovačke Cibalije).

Ruku na srce, igrali su jesenas bolje nego što pokazuje bodovna bilanca. Dovoljno je spomenuti da su tri utakmice izgubili poslije vodstva od 2:0. Da su dobili barem dva od tih susreta, bili bi u sredini ljestvice. Pitate me razloge zašto je otišao njihov trener, Portugalac Rui Mota!? Ne bih o detaljima. Riječ je o sporazumnom raskidu ugovora. Tko će ga naslijediti!? I to je gotovo riješeno. Opet ne mogu spomenuti ime, ali riječ je o nogometnom veteranu s nemalim internacionalnim iskustvom – otkrio nam je Kulušić.

Nisu samo intenzivirani radovi na (konačnom) uređenju klupskog doma na Šubićevcu. Zahuktali su se i oni u Crnici, gdje je sve spremno za uređenje novog travnjaka na igralištu odavno utihnulog trećeligaša Metalca.

– Travnjak bi bio već "položen" da nas je poslužilo vrijeme. Triput su uzaludno dolazili radnici tvrtke "Jadro", koji trebaju posijati travu. A to je nemoguće po vlažnom vremenu, koje "kraljuje" već dva-tri tjedna. Vjerujem da će se to riješiti kad zapuše prva bura, rastjera vlagu.

Igralište u Crnici nam je posebno važno jer tamo planiramo treninge prve momčadi i ligaške utakmice juniora. Dobrim dijelom i zbog toga da sačuvamo travnjak na Šubićevcu – objašnjava naš sugovornik.

U šibenskim (i ne samo šibenskim!) nogometnim krugovima dobro je odjeknula informacija da je HNK Šibenik potpisao ugovor o poslovno-sportskoj suradnji s kninskom Dinarom. Automatski su krenula i sjećanja na vremena kad su nogometaši iz Knina po nepisanom pravilu stizali na Šubićevac: Urukalo, Stanić, Vukadin, Ugrčić, Ožegović... U juniorskim danima šibenski dres je povremeno oblačio i kasniji reprezentativac Ilija Petković. Iz Knina su u novije vrijeme na Šubićevac stigli itekako korisni Husmani i Marina.

Stiže i Kninjanin

– Vjerujem da će se takva praksa poslije potpisanog ugovora samo nastaviti. Već smo se, uostalom, dogovorili oko dolaska jednog mladog Kninjanina u Šibenik, no s tim ćemo počekati do ljeta. Ne bez razloga. Dinara je jesenski prvak Šibensko-kninske županijske lige. Imaju silno ambicioznog predsjednika Dragana Miličevića.

Kod potpisivanja ugovora shvatili smo da iza kluba stoji i grad. Otud pojavljivanje gradonačelnika Marija Ćaćića na našim pregovorima. Raduje nas i podatak da Kninjani grade, kako kažu, novo pomoćno igralište. Vjerojatno je da će ono biti i glavno jer vlasnik sadašnjeg terena odavno ne živi u Kninu – pojasnio nam je razgovore i potpisani sporazum s kninskom Dinarom Hrvoje Kulušić.

Naš sugovornik je htio još nešto naglasiti ili suprotstaviti se ćakulama kako u šibenskoj momčadi "nema domaćih igrača".

– Ne smijemo pretjerivati u tom smislu. Većinu utakmica smo počinjali s trojicom igrača, odgojenih na Šubićevcu. Istodobno, podržavam tezu kako ne možemo fureštima smatrati igrače koji su stigli iz najbližeg susjedstva. Poput Josipa Majića, rođenog Benkovčanina, ili Bruna Brajkovića, koji vuče podrijetlo iz Dubravica u zaleđu Skradina. No to ne znači da ne moramo poboljšati rad s mladima, te se jače povezati sa županijskim nogometnom bazom – objašnjava i najavljuje naš sugovornik.

image

Josip Majić je bio prvo ime jesenske polusezone, očekuje se i nastavak dobrih igara

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Ostali smo bez preciznog odgovora na naše pitanje u stilu: "Hoće li šibenska delegacija skoknuti do HNS-a da pojasni ambicije kluba, ambiciozne projekte uređenja sportskih objekata, pa i da raspravi o tome kako su neke greške sudaca na štetu Šibenika minule jeseni, posebice kad je riječ o slavonskim gostovanjima u Vukovaru i Osijeku, djelovale tendenciozno."

Sudačke pogreške ili...

– Bilo je grešaka na našim utakmicama, ne samo spomenutim. Utakmicu s Vukovarom sam, primjerice, gledao u društvu Bruna Marića, predsjednika Komisije za suđenje HNS-a. I on je u prvi mah bio uvjeren da je pogodak Šibenika, točnije Ivana Božića, bio regularan, no kasnijom analizom je utvrđeno da je sudac bio u pravu kad ga je poništio. Nismo bili zadovoljni ni suđenjem na utakmici u Sesvetama. I tu je sve mirisalo na odluke koje su bile na štetu Šibenika. Teško je, međutim, rješavati takve i slične situacije oko sudačkih odluka kad na drugoligaškim utakmicama nema VAR-a – nerado govori o suđenju na šibenskim utakmicama direktor HNK-a Šibenik.

– Bit će VAR-a na jesen, na prvoligaškim utakmicama!?

Takvim provokativnim pitanjem završili smo naš dio razgovora u bližoj perspektivi Šubićevca.

– A tko sretniji od mene da se vratimo u Prvu ligu!? To posebice zaslužuju naši navijači, koji nas prate i na dalekim gostovanjima – odgovorio je Hrvoje Kulušić.

image

Funcuti uvijek uz ‘narančaste‘, treba im uzvratiti povratkom u Prvu ligu

Ante Čizmić/Cropix
02. svibanj 2024 23:27