StoryEditorOCM
NogometREŽU SE TROŠKOVI

Na Šubićevcu predstavljen novi trener: nekolicina igrača dobila slobodne papire, među njima i indijska ‘zvijezda‘

Piše Krešimir Gulin
5. siječnja 2022. - 12:47

Zadranin Ferdo Milin (44) novi je trener nogometaša Šibenika! Najvažnija je to vijest s prvog treninga Narančastih uoči proljetnog dijela prvenstva.

Odvjetnik Stipe Grubišić, koji zastupa Marina Jurića, novog (su)vlasnika Šibenika, objasnio je zašto je prekinuta suradnja sa španjolskim trenerom Mariom Rosasom, koji je tijekom jeseni svom nasljedniku u dotu ostavio finu bodovnu zalihu čime je praktički osigurao ostanak Narančastih u 1.HNL:

- U svom nastupnom govoru kazao sam kako ćemo nastojati rezati troškove u klubu. Jedan od razloga raskida s Rosasom je i njegova visoka plaća. Drugi razlog je taj što Rosas još uvijek nije riješio trenersku UEFA Pro licencu, koja mu je potrebna za rad u Hrvatskoj- kazao je Grubišić.

Nadalje, Grubišić je obrazložio i odluku da se povjerenje ukaže Milinu:

- On je domaći trener, mlad i potentan. Ima dobru karijeru u kojoj se izdvaja status izbornika U19 reprezentacije. Bio je pomoćnik Damiru Krznaru u Dinamu. Također, bio je kudikamo težim situacijama od one koju je zatekao u Šibeniku. Uopće ne sumnjam da će raditi dobar posao na Šubićevcu - istaknuo je Grubišić.

image
Na Šubićevcu je predstavljen novi trener, Mario Rosas više se neće vraćati u Šibenik
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Još jednom je pojasnio i situaciju oko Marina Jakoliša:

- Novac za otkup njegovog ugovora je osiguran. Mi smo prije 31.12. ponudili Hajduku taj iznos, no na žalost nemamo pozitivan odgovor igrača. Pregovori se nastavljaju i nadam se kako će završiti pozitivnim ishodom za Šibenik- rekao je Grubišić.

Inače, Marin Jakoliš je pozvan na početak priprema, ali je morao izostati zbog zdravstvenih razloga kao i još nekolicina igrača Šibenika poput njegovog brata Antonia, zatim Delića, Močinića, Attysa...

Prema riječima Stipe Grubišića kostur momčadi i na proljeće će biti sličan onom jesenskom. U skladu s politikom rezanja nepotrebnih troškova kojima su kolumbijski vlasnici bili itekako skloni, novi partneri su već raskinuli ugovore s nekolicinom igrača koji su silno opterećivali klupski budžet, a zauzvrat su na travnjaku pružali mrvice. Tako su bivši postali Indijac Sandesh, Englez Dasilva i Argentinac Bailone, a možda ta lista postane još bogatija za poneko ime idućih dana.

Što se tiče kontigenta igrača iz Kolumbije (Mina, Mena, Bedoya,...), oni bi se trebali pojaviti idućih dana na pripremama na Šubićevcu.

S druge strane, novih igrača još uvijek nema u redovima Šibenika. Jedan od razloga je problem s FIFA-om, odnosnom neplaćanjem naknada za razvoj, mahom kolumbijskim klubovima iz kojih su dovođeni već spomenuti igrači. Odvjetnik Grubišić već je govorio kako je taj dug od oko 250 tisuća eura jedan od mačeva nad glavom Šibenika:

- Dok ne riješimo problem s FIFA-om ne možemo ni dovoditi nove igrače- otkrio je Grubišić.

No, sudeći po riječima novog trenera Šibenik bi pojačanja mogao naći u vlastitom kadru. Uostalom, Milin je priznao kako će njegov primarni zadatak na Šubićevcu biti razvoj mladih igrača i dizanje njihove vrijednosti:

- To je jedini način da se klub stabilizira. U sredinama kao što je Šibenik to je moguće samo ako se stvara nova vrijednost. Nama najveća pojačanja na proljećemogu biti mladi igrači koje već imamo u kadru. Svi oni dobit će šansu, kao što je to dobio Niko Rak. Jasno, to trebaju zaslužiti svojim zalaganjem na treninzima i igromu prijateljskim utakmicama. Mislim da radimo velike gluposti ako dovodimo igrače sa strane koji su jednake kvalitete kao momci koji su ponikli u Šibenikovoj školi nogometa- mudro je zborio Milin i već na službenom predstavljanju dao naznake svoje filozofije rada na Šubićevcu.

image
Ferdo Milin danas je vodio prvi trening nogometaša Šibenika uoči proljetnog dijela sezone
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Milin je svjesan da mu neće biti lako raditi pod hipotekom solidnih rezultata i primamljivog nogometa koji je Šibenik gajio pod Rosasovom palicom:

- Prije svega, zadovoljan sam što sam ponovno u Šibeniku, ovaj put kao trener. Zahvalan sam upravi na povjerenju, a htio bih čestitati kolegi Rosasu, njegovom stručnom stožeru i svim igračima na dobrom rezultatu kojeg su postigli jesenas. Stoga će i meni biti teže, jer nemam kredita i moramsve to potvrditi. Znate, uvijek je lakše kad dođete u klub koji ima loš rezultat i onda vi imate šansu da ispravite neke stvari. Međutim, bio sam ja i u puno gorim situacijama od ove koju sam zatekao u Šibeniku. Što se tiče načina na koji će Šibenik igrati, mogu reći da nisam 'rob' nekog sustava. Više sam pobornik principa da se adaptiram na igrače koje imam i na njima gradim sustav igre- kazao je novi trener Šibenika.

S Rosasom su otišla injegova dva pomoćnika iz Španjolske. Milin se odlučio na šibenski kadar:

- Bilo bi loše da promijenim kompletan stožer i dovedem 5-6 ljudi sa strane, naročito u situaciji kad Šibenik ima svoje kvalitetne ljude i ljude koji su sa mnom prijatelji. Stoga, u stožeru ostaju kondicijski trener Frane Cinoti i trener vratara Ivica Matas. Kao pomoćnika sam uzeo i Marka Kartela, a možda dovedem i jednog analitičara- zaključio je Milin, koji je otkrio kako ima i šibenske krvi:

- Moja majka je iz Bićina, rođena Paić- završio je novi trener Šibenika. 

image
Prvi trening Narančastih uoči nastavka sezone
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
23. travanj 2024 19:51