StoryEditorOCM
Nogometveliki jubilej

Mladost iz Tribunja slavi 70 godina! Od prvog baluna iz izbjegličkog kampa do osvajanja Županijskog kupa

Piše Ivo Mikuličin
20. lipnja 2022. - 12:15

Špigete su bile u prvom planu. Ne one, kojima se vežu cipele ili kopačke, već „špigete“, kako u dalmatinskom nogometu zovu momčadi, u kojima igraju dječaci do 10 godina. Sedamdeseta obljetnica tribunjske Mladosti posebno je obilježena je utakmicama (dalmatinske) mladosti. Preciznije, desetim turnirom „Sveti Ante“ , koji je okupio „špigete“ iz 11 dalmatinskih klubova(Šibenik, biogradski Pomorac, Vodice, Trogir, Hajduk iz Pridrage, filipjanska Nova zora, Janjevo iz Kistanja, kninska Dinara, Zadar, šibenski Joso Bego i domaća Mladost), te dječake iz prvoligaša Slaven Belupa.

- Šteta je što su u zadnji tren odustali hajdukovci. I splitske „špigete“, i veterani. No, ispričali su nam se zbog toga. Iz Poljuda su nam stigli i prigodni darovi za našu obljetnicu. Kao znak da Bijeli vode računa o našem klubu – odmah nam je referirao Damir Jakeljić, predsjednik tribunjske Mladosti.

Guštali smo u kratkom druženju s nogometnim „špigetama“ i njihovim trenerima, koji su u pauzama brojnih utakmica imali ručak u hladovini na otvorenom, ali i ćakuli u lijepo uređenim prostorijama tribunjske „Mladosti“. Županijskog ligaša, što se može pohvaliti s tridesetak seniora, te više od 60 dječaka, koji redovno vježbaju na (pre)uređenom igralištu, zvanom Rupe.

Aktualno klupsko vodstvo je zatečenu ledinu pretvorilo u više nego dobar travnjak, izgradilo klupske prostorije, tiskalo monografiju, ali se najviše ponosi nemalim skokom u broju (mladih) tribunjskih nogometaša. Tribunjska Mladost ima i svoju himnu, koju je skladao i otpjevao tribunjski pjevač, nogometaš i policajac Mile Perkov.

Ta brojnost je, nema sumnje, i dio priče o tome kako smo jedna od rijetkih dalmatinskih općina, u kojoj je, prema zadnjem popisu stanovništva, narastao broj žitelja. No, ona je i plod više nego dobrog rada klupskog vodstva, koje je prije 4 godine u klubu zateklo 12 seniora i samo sedmero djece – uvjeren je načelnik općine Tribunj Marko Grubelić, koji je kao nadareni nogometaš, također, nakupio „pristojan“ broj nastupa za svoju Mladost.

Guštali smo i u pričama iz davnine tribunjskog nogometa, koji je svoje korijene pustio još 1946. godine, ali je organizirano loptanje počelo šest ljeta poslije. Zašto spominjemo daleku 1946. godinu!? Pa, zato što je ondašnji dječak, a danas barba, koji je zagazio u deveto desetljeće života Tome Stipaničev – Tić iz izbjegličkog kampa u egipatskom El Shattu, gdje se našao s nemalom skupinom Tribunjaca, u rodno mjesto donio nogometnu loptu.

U jednom od starih brojeva Šibenskog lista postoji i jasno svjedočanstvo o tribunjskim nogometnim nastupima ljeta 1952. Objavljena je informacija kako su u prijateljskom susretu u Tisnome nogometaši tribunjske Mladosti pobijedili sa 3:2 domaće Jedinstvo. Bila je to jedna od sedam utakmica, koje su Tribunjci odigrali prije 70 godina. Sa 6 pobjeda(vodički Prvoborac, šibenski Jadran, Prvić Luka, zlarinski Mornar, betinski Jadran, tišnjansko Jedinstvo). Uz napomenu da je na svakoj od tribunjskih utakmica bilo između 400 i 500 gledatelja. Otud i rečenica u već spomenutom lokalnom tjedniku, gdje je 24. rujna 1952. godine osvanuo tekst „Tribunj je nekad bilo mjesto, gdje se malo govorilo i znalo za nogometni sport izuzev onih , koji su živjeli izvan mjesta“.

Od neformalne nogometne družine do službenog utemeljenja Mladosti (i početka natjecanja u Šibenskom nogometnom savezu) prošlo je 11 godina. Za osnivačku skupštinu, održanu 2. ožujka 1963. godine posebne zasluge pripisuju se prvom predsjedniku Jakovu Perkovu Levantovu, kojemu su bliski suradnici bili Ratko Alaga, Ante Kumanović, Ante Krapljanov, Zdravko Babun i Ante Ferara. Sedamdeseta obljetnica Mladosti obilježena je utakmicom prvog sastava i tribunjskih nogometnih veterana, ali i svečanom sjednicom, na kojoj su podijeljena priznanja posebno zaslužnima: Slobodanu Ukiću, Ivani Perkov, Otonu Jugovu, Šimi Ukiću – Bumbeti, Vladi Junakoviću, Mati Jugovu, Miri Arbutini… Neki od njih, naravno, nisu više među živima, pa su prigodne plakete primile njihove supruge ili kćerke.

Priča o 70 ljeta tribunjske Mladosti bila bi, dakako, siromašnija bez spomena najvećeg klupskog uspjeha. Prije dvije godine Tribunjci su, predvođeni trenerom Stipom Kedžom osvojili Kup Šibensko-kninske županije, pretekavši i trećeligaše Vodice i Zagoru. Vrijedi, stoga, spomenuti imena igrača, koji su podigli trofej: Krešimir Erak, Ivan Stipaničev, Igor Stegić, Jakov Arambašić, Petar Tabula, Luka Budimir, Vinko Klarić, Domagoj Dumančić, Šime Perkov, Martin Grubelić, Jakov Popov, Stjepan Kujundžić, Bruno Zadro, Šime Kendeš, Dario Stipaničev, Šimun Popov, Leo Zadravec, Stipe Grubelić, Vice Biluš i Mario Rešić. Rado se spominje i podatak da su tribunjske „špagete“ na zadnjem turniru u Janjevu osvojile drugo mjesto,

- Tribunjci dobrim dijelom žive za Mladost, pa neće biti problema oko toga da vodstvo kluba prepustimo novim, mlađim zanesenjacima. Sportskim amaterima, koji su u aktualnim uvjetima, osuđeni da prose dodatnu sportsku kunu. Nama je, pak, lakše, jer imamo izuzetnu potporu općinske vlasti, Turističke zajednice Tribunj, ribarske zadruge Adria i tribunjske marine. Nadam se da će novo vodstvo nastaviti istim putem, jer, bez lažne skromnosti, držimo kako je Mladost najbolje organizirani klub u Županijskoj ligi – još jednom se oglasio predsjednik Damir Jakeljić.

Nećak Blage Zadre

Za tribunjsku Mladost igrao je i pokojni otac estradne zvijezde Đanija Stipaničeva, dok je aktualni prvotimac Bruno Zadro, nećak vukovarskog heroja Blage Zadre. Slavonac, koji se „usidrio“ u u tribunjskoj luci. Tribunjski nogometni zanesenjaci posebice, pak, ističu dva podatka. Više od četiri godine(1966. – 1970.) predsjednik Hajduka je bio Josip Grubelić, rođeni Tribunjac, dok je veći dio u zadnjim desetljećima na tribunjskoj adresi Hajdukova legenda, Šibenčanin Petar Nadoveza. U monografiji Mladosti je, među inim, fotografija s transparentom „Nadoveza Pere – strah čuvara mreže“.

Šibenski treneri

Za uspon kluba Tribunjci su posebno zahvalni i šibenskim trenerima(Ivica Ninić, pok. Ranko Lakić, Željko Maretić, Stipe Kedžo…) - Kedžin doprinos našem klubu je najveći. Riječ je o iskusnom stručnjaku, pravom nogometnom znalcu. Zato nam je i posebno žao što smo se morali rastati – otvorio nam se predsjednik Jakeljić.

Javna je tajna da je Tribunj malo gnijezdo hajdukovaca, ali klupsko vodstvo ne krije želju ni za suradnjom sa Šibenikom.

Vratar Frane

Jednako ugodno kao i na turniru „špigeta“ bilo nam je na ručku u gostionici „Tople“. Možda taj podatak ne bismo potencirali da nam ukusne morske specijalitete nije servirao vlasnik lokala Frane Grubelić, nekad veliki nogometni talent, koji se kao vratar okušao i u prvoligašu Šibeniku.

Boje Šibenika sredinom osamdesetih godina minulog stoljeća branio je još jedan Tribunjac, napadač Jovica Štampalija.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
25. travanj 2024 05:31