StoryEditorOCM
Nogometbodovi za zimnicu

Mini-kriza na Šubićevcu: u preostalih sedam utakmica jesenskog dijela prvenstva Šibenik čeka prijeteći raspored

Piše Ivo Mikuličin
28. listopada 2021. - 16:34

Kraj listopada je vrijeme pripremanja zimice gotovo svugdje, pa i među nogometnim prvoligašima. U tom smislu su nogometaši Šibenika prošlog petka napravili, kako se govori u košarci, "grešku u koracima“. Propustili su punim uspjehom protiv Slaven Belupa ne samo osvojiti još dva vrijedna boda, već i Koprivničanima pobjeći na ne baš lako dostižnih deset bodova razlike.

Različite su šibenske reakcije na prvoligašku utakmicu Šibenik – Slaven Belupo. Od „Dobro smo i prošli kako smo igrali“ (Milan Jakšić Bimbo) do „Najvažnije je da nismo izgubili“ (dr. Tomislav Vrčić), pa i one, očito benevolentne u novinarskoj loži „ Da nam je netko prije utakmica s Hajdukom i Slavenom na Šubićevcu ponudio četiri boda vjerojatno bismo tu računicu objeručke prihvatili, a sad neki grintaju kao da je remi s Koprivničanima smak svijeta. Očito smo brzo zaboravili prošlosezonsku utakmicu, kad smo od istog suparnika na šibenskom travnjaku izgubili sa 0:3“

Bolnica na kraju grada

Nije baš lako ni jednostavno objasniti očigledni pad igre Šibenika u drugom poluvremenu, u kojemu je olako ispušteno vodstvo od 1:0. Objašnjenje leži, nema sumnje, u spletu objektivnih i subjektivnih ćimbenika.

U objektivne mirne duše možemo ubrojiti izostanak ozljeđenih i požutjelih Suada Sahitija i Stipe Bačelića Grgića, koji su samo dodatno popunili kapacitete „male bolnice na kraju grada“, u kojoj su odavno kao pacijenti Karlo Bilić, Ivan Močinić, Sandesh Jhingan i Juan Camilo Messa, a odnedavno i iskusni Josip Kvesić. Da momčad izgleda dodatno ispuhano pobrinula se i povišena temperatura kod dvojice udarnih igrača (Mario Ćurić, Antonio Marin), o čemu se, iz razumljivih razloga, šutjelo prije utakmice. Puno toga vjerojatno ne bismo ni spominjali da je kapetan Ćurić umjesto suparničke mreže u dobro smišljenoj šibenskoj akciji umjesto stative pogodio mrežu, te ostvario realno nedostižnih 2:0.

U subjektivne razloga nemalog posrtanja u drugom poluvremenu valja izdvojiti dojam da su Narančasti u pristupu utakmici bili daleko od igre i komplimenata, kojima su ih posebice poslije pobjede nad Hajdukom, obasipali stručnjaci diljem Hrvatske. Kratka odigravanja na prvu zamijenjena su „carinjenjem“ lopte, a brza tranzicija nepotrebnim driblinzima ili šutiranjem u prilikama, koje su zapravo bile neprilike.

Bitka s Hajdukom

Na sve spomenuto kao „kec na desetku“, kako bi kazali naši istočni susjedi, došle su i prerane, i ne baš rezonske izmjene trenera Marija Rosasa. Lakše je, dakako, biti general poslije bitke, ali neke promjene „ključnih“ igrača, uslijedile su prerano. Bez pravog razloga zamijenjen je nadareni novajlija Cristopher Attys, a s još manjim rezonom ušao je Argentinac Bailone. Pogotovu, što je, zbog njegove nesposobnosti u funkcionalnom smislu da igra u oba smjera na lijevoj strani napada, ostavio praktički na streljani braniča Davida Carlosa Minu, koji je u prvom poluvremenu bio na tragu svojih sjajnih igara u prethodnim kolima. Uostalom, tako je došlo i do kornera u završnici utakmice, iz kojega su Koprivničani poravnali rezultat.

image
Trener Mario Rosas
Tom Dubravec/Cropix

- Zadovoljniji sam rezultatom nego igrom. Očito, nismo se uspjeli energetski oporaviti poslije teške, iscrpljujuće bitke s Hajdukom - kratko i jednostavno objasnio je tijek zbivanja na travnjaku trener Mario Rosas.

Španjolski stručnjak ima vjerojatno i svoje objašnjenje za uvođenje Bailonea, no Argentinac nas je po tko zna koji put uvjerio da nema dovoljno energije za sve snažnije i trke pune hrvatske prvoligaške okršaje.

- Bailone nije igrač iz nogometnog boutiqa. On je roba iz nogometnog dućana „second hand“. Na Šubićevcu je dobio dovoljno prilika i prošle, i ove sezone. On je provjereno loš igrač. I ne znamo što više radi u Šibeniku. Jedino, ako su u pandemiji ukinute sve zrakoplovne linije prema Buenos Airesu – kombinacijom ljutnje i cinizma oglasili su se tijekom nadmetanja s Koprivničanima ne baš brojni gledatelji na zapadnim tribinama.

Prijeteći raspored

Temu osiguranja (bodovne) zimnice nismo nametnuli baš slučajno. U preostalih sedam utakmica, koje će Narančati igrati do kraja jeseni čeka ih, blago rečeno, prijeteći raspored.

Do kraja druge etape prvoligaške utrke Šibenčani idu na noge momčadima, kojima, uglavnom, gori pod petama. Hrvatskom dragovoljcu i pulskoj Istri, a sve će samo ne lako biti drugo gostovanje u Zagrebu kod Lokomotive, koja je ove sezone više nalik na Orijent-express nego na prošlosezonskog sporovoznog „ćiru“.

Na Šubićevac, pak, stižu dvije momčadi gladne bodova i trofeja, Rijeka i Dinamo. A u jesenskom dodatku odigrat će se još dva susreta treće prvoligaške etape. Narančasti će na gostovanja u Osijek i Veliku Goricu ili na dvoboje s momčadi protiv kojih su jedva osjetili slast jednog gola, a kamoli boda.

Zato Funcuti i ostali boga mole da se zatvori „bolnica na kraju grada“. Da se za ligaške dvoboje osposobi većina već spomenutih igrača kako simpatični Mario Rosas ne bi morao čupati kosu, kad valja ubaciti nekog klupe.

Opet protiv svojih!

Španjolski stručnjak već danima razmišlja oko toga tko će zamijeniti stopera Stefana Perića, koji je protiv Slaven Belupa „zaradio“ treći žuti karton. Iskusni Indijac Sandesh Jhingan, nadareni junior Doni Grdić ili nedovoljno oporavljeni Karlo Bilić.

U Zagrebu će ove subote Šibenčani opet igrati protiv svojih. Crni dres Hrvatskog dragovoljca nose momci, stasali na Šubićevcu. Napadač Vinko Petković i vezist Ivan Roca. Stariji Šibenčani će među „svoje“ bez problema uvrstiti i trenera zagrebačkog prvoligaša, Splićanina Davora Mladinu, koji je početkom devedesetih minulog stoljeća nosio šibenski dres.

- Nadam se našem uspjehu, iako nam neće biti lako protiv Šibenčana. No, ne vjerujem da su Narančasti bolji od Osijeka, koji nam u prošlom kolu nije dozvolio gotovo nijednu suvislu akciju. Svojom tvrdom i pragmatskom vizijom nogometa – kazao nam je Mladina.

Pobjeda juniora
Nisu samo minulih dana igrale prve momčadi Šibenika i Slaven Belupa. Snage su odmjerili i juniori oba kluba. Šibenske su nade, za razliku od seniora, došle do vrijedne pobjede. Slavili su 1:0 pogotkom Šupe.

- U sezonu smo startali više nego dobro, a potom upali u nemalu krizu. Dobrim dijelom i zbog toga što su nam najbolji juniori s pravom prebačeni u prvu momčad – kazivao nam je trener Anđelko Godinić.

Na prvoligaškoj ljestvici juniorskih sastava Šibenčani su poslije 9 utakmica dvanaesti sa 8 bodova. S utakmicom manje od većine ostalih klubova.

18. travanj 2024 11:02