StoryEditorOCM
NogometDar iz Osijeka

Mateo sve ti cvitalo- Šibeniku 200 tisuća eura od transfera Matea Baraća u Ajax

6. kolovoza 2017. - 13:02

Kakav dar iz Osijeka sletio je na Šubićevac!? Ili, iz Amsterdama kako god hoćete! Da pojasnimo. Stoper Osijeka Mateo Barać potpisuje ugovor s nogometnim velikanom Ajaxom iz Amsterdama, a vrijednost transfera procjenjuje se na dva milijuna eura! Budući da HNK Šibenik ima pravo na odštetu u visini od 10 posto Baraćevog transfera, lako smo došli do brojke da će se u kasu "narančastih" od prelaska njihovog bivšeg igrača iz Osijeka u Ajax sliti oko milijun i po kuna. Astronomski je to iznos za Šibenik koji tavori u financijskoj besparici.

Stoga je taj novac za Šubićevac kao neka mana s neba. Toliki transfer Šibenik nije ostvario još od prodaje Frane Bitunjca u Fiorentinu. I tada se radilo o odšteti od 200.000 eura. Od tada, pa do danas Šibenik praktički i nije zaradio neki ozbiljniji novac od prodaje nekog igrača. Evo, primjerice kada je Barać odlazio iz Šibenika u Osijek iz Gradskog vrta na Šubićevac je stigla "tričava" odšteta od 10.000 eura.

Razlog za to je teško razumljiva klupska politika, ista ona koja je spuštala nos do poda, kada je Sinjanin Mirko Labrović dok je bio trener Šibenika uporno forsirao Baraća procjenjujući kako je "Baki" igrač koji ima ono nešto... No, nećemo otvarati stare rane u trenucima kada na Šubićevcu trebaju otvarati šampanjac. Jer, gotovo ni krivi ni dužni osigurali su skoro polovicu godišnjeg proračuna.



Da, prelazak Baraća iz Osijeka u Amsterdam osiguralo je Šibeniku praktički šest mjeseci. Ipak, zaslužio je Šibenik taj novac, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je Baraća vratio u nogometni život, nakon što je taj 23- godišnji stoper došao iz Hrvatskog dragovoljca na Šubićevac. Inače, u cijeloj priči oko Baraćeve prodaje vrlo mudar bio je i Osijek.

Slavonci su se pokazali kao vrlo dobri trgovci. Nisu odoljeli prvom šuškanju eurića, već su strpljivo čekali pravu ponudu. Podsjetimo, još lani odbili su ponudu Groningena od oko milijun eura. Ovog ljeta, navodno im je na stolu bila ponuda portugalske Brage na otprilike isti iznos. No, Osječani su čekali i dočekali. Veliki Ajax istresao je dvostruko veći novac, valjda vidjevši kako je Barać sudjelovao u zaustavljanju PSV- ovih napada u 3. pretkolu Europa lige. U toj Osijekovoj šahovskoj partiji, profitirao je i Šibenik.

Sada se postavlja pitanje kako će Šibenik potrošiti taj novac. Nema dvojbe da je rovi zadatak osigurati pokoje pojačanje vrijednom treneru Zoranu Slavici koji od relativno skromnog štofa pokušava skrojiti dobro odijelo. Jer, Šibenik još nema poraza u prijateljskim utakmicama. Doduše, nisu ni protivnici bili baš respektabilni... Ali, konture igre kakvu bi Slavica htio već se vide. Naravno, sjajno bi Slavičinoj mlađahnoj momčadi došlo pokoje istinsko pojačanje. S njima bi se "šibenska dica" bolje razvijala, a i Šibenikov hod do željenog opstanka u 2.HNL bio bi manje trnovit. S nešto friškog kapitala u novčaniku lakše je ići u kupovinu. Ako ne do prvog kola 19. kolovoza, onda svakako do 31. kolovoza do kada traje prijelazni rok.

Vijestima sa Šubićevca dodajmo i onu da neće biti ništa od povratka u narančasti dres Grge i Ante Živkovića. Oni su prihvatili ponudu drugoligaša Novigrada i već su počeli pripreme s istarskim klubom kojeg vodi Nino Bule.

03. svibanj 2024 14:08