StoryEditorOCM
NogometNEPREŽALJEN

Mario Rosas: Rado bih se vratio u Šibenik i zasukao rukave! - kaže omiljeni Španjolac, nekadašnji trener "narančastih"

Piše Ivo Mikuličin
17. lipnja 2023. - 09:30

Ne okreći se, sine! Na taj stari hrvatski film, što ga kao redatelj potpisuje nezaboravni Branko Bauer, podsjeća gotovo svaki razgovor na Šubićevcu. Svi žele u stilu “Bilo pa prošlo” zaboraviti prošlu (prvoligašku) sezonu, pa se optimizam polako, ali sigurno probija kroz, do jučer, tmurno šibensko nogometno nebo.

- Tražimo i skautiramo igrače. Ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama. Polako slažemo roster s neskrivenom željom da se što prije vratimo u društvo najboljih - kaže sportski direktor Hrvoje Kulušić.

Neslužbeno, dogovoren je ostanak Marka Đire, a klupsko vodstvo ne skriva želju da na Šubićevcu ostanu i neki, kako kažu, karakterni igrači iz prošle sezone. Nažalost, izjalovio se već dogovoreni povratak Kninjanina Marija Marine. Ostat će još najmanje jednu sezonu u Koprivnici iz obiteljskih razloga. Suprotno tome, Funcute i ostale će jamačno obradovati informacija da se pregovara o povratku nekih domaćih, šibenskih nogometaša. Kao i to da se s talijanske posudbe vraća napadač Ivan Delić.

Ne trebamo selice

A kad već spominjemo posudbe, klupsko vodstvo ne bježi od posudbe igrača iz najboljih hrvatskih klubova. S temeljnom porukom: Bolje mlad, ambiciozan igrač na posudbi nego stara nogometna ptica - selica!

Ono “karakterni” nije slučajno spomenuto, jer u prošloj je sezoni bilo dovoljno prvotimaca, koji su više razmišljali o tome kakvi će rezultati biti na sportskim kladionicama nego kako će tog vikenda proći Šibenik.

- Ne, ne želimo da Šubićevac napuste svi igrači, koji su nastupali u prošloj sezoni, ali će jamačno biti više onih s ispisnicom nego onih koji su spremni produžiti vjernost narančastom dresu. U svom razmišljanju i ponašanju neki od njih ne shvaćaju kako su padom Šibenika u niži rang srozali i vlastitu cijenu na nogometnom tržištu - otvorio nam se Frane Malenica, friško umirovljeni šibenski gospodarstvenik i prijatelj Željka Karajice, kojega bismo rado vidjeli u nekoj od naslovnih uloga na Šubićevcu.

Ostaje dvojbeno gdje će iduće sezone igrati stoperi Stefan Perić i Nikola Đorić. Ne, nije upitno da će nositi dres jednog od klubova, kojima je vlasnik Karajica, no dvojba je hoće li to biti Šibenik ili austrijski prvoligaš iz Klagenfurta!?

Teško je, međutim, izbrisati dojam kako bi poslove oko finalizacije igračkog rostera trebalo ubrzati, jer drugoligaška utrka, u koju će s gotovo jednakim ambicijama ući i Slavonci, točnije Vukovar i Cibalia, počinje već u prvoj polovici kolovoza.

Navijače Šibenika, dakako, jednako kao i budući prvotimci zanima i tko će sjediti na klupi Šubićevca. Nije još raskinut ugovor s dosadašnjim trenerom Damirom Čanadijem. Kao znak da postoji, istina, mala mogućnost njegova ostanka u narančastom taboru. No, sve češće se spominju imena drugih stručnjaka.

Carević, Lozo, Mladina...

- Ako je riječ o ozbiljnom projektu, rado bih se vratio u Šibenik. Zasukao bih rukave u meni dobro poznatoj i simpatičnoj šibenskoj sredini - javio se svojim šibenskim nogometnim prijateljima Španjolac Mario Rosas, pod čijim je vodstvom, slažu se gotovo svi hrvatski stručnjaci, Šibenik igrao najatraktivnije od svih hrvatskih prvoligaša, a čijem bi se povratku, što kriti, najviše radovali Funcuti i ostali šibenski prijatelji nogometa.

Spominje se i mogućnost angažiranja nekih dalmatinskih trenera. Poput Marija Carevića, Marka Loze i Marija Mladine, kojemu je istekao ugovor s novim prvoligašem Rudešom.

Dojam je da remont u momčadi i stručnom stožeru malo kasni za promjenama na upravnoj zgradi kluba, te igralištu Metalca i stadionu na Šubićevcu.

U Crnici na dobrom, starom igralištu Metalca, već se sprema nova ograda, a uskoro će se postaviti i novi travnjak s kvalitetnom drenažom. Gornji kat na Šubićevcu dobit će posve novi izgled. Ruši se dio postojećih zidova sa željom da se uredi i prostor za domjenke, pa i moguće objede igrača.

O tome najizravnije brine Denis Brašić, poslovni partner Željka Karajice, koji, očito, baš kao i vlasnik kluba razmišlja na duge staze.

Dobre vijesti, kad je riječ o objektima, stižu i u svezi sa stadionom na Šubićevcu. Gradska “vlada” je već odobrila sredstva za idejni projekt, koji, među inim, predviđa uređenje južne tribine, ili pretvaranje Šubićevca u malu nogometnu bombonjeru. Neslužbeno, kad je riječ o uređenju nogometnih stadiona, Šubićevac bi se trebao naći i na listi od sedam objekata, za koje će, koristeći europske fondove, sredstva izdvojiti i Hrvatski nogometni savez.

Kad je riječ o novim prvotimcima, onda je gotovo sigurno da će se u rosteru prve momčadi, osim strpljivih stopera Viktora Damjanića i Donija Grdića, naći još mlađi Babić i Sekulić, koji su se iskazali igrama u juniorskoj momčadi. I ne samo oni.

Juniori Šibenika su, za razliku od ranije sezone, ovog proljeća na vrijeme osigurali prvoligaški ostanak, ali je vruća želja da u prvoligaškoj konkurenciji sa svojim vršnjacima zaigraju i šibenski pioniri i kadeti.

Prošli prvu prepreku

- Mi smo na tom putu već preskočili prvu prepreku, točnije izbacili smo u kvalifikacijama momčad pulskog Uljanika, pa nas ovog vikenda čekaju odlučne utakmice za plasman u Prvu ligu kadeta i pionira, kad se šibenske nogometne nade sastaju sa zagrebačkim Lučkim. Pritom bih htjela objasniti specifičnost propozicija, koje favoriziraju pionirske rezultate.

Točnije, u slučaju pobjede pionira, obje kategorije odlaze u viši, prvoligaški rang. Ako pioniri remiziraju sa Zagrepčanima, onda nam je prijeko potrebna pobjeda kadeta - objasnila nam je Željka Tadić-Štrkalj, koja već godinama administrativno i organizacijski brine o najmlađim kategorijama na Šubićevcu.

Pionire, odnosno kadete vode bivši prvotimci Šibenika Ivo Krečak i Anđelko Godinić, a vjeru u uspjeh pionira dodatno podgrijavaju imena osnovaca Gian Paola Peme i Bruna Mišure, od kojih je potonji već dobio poziv za hrvatsku U-15 reprezentaciju.

Prvoligaška sudbina šibenskih pionira i kadeta kroji se već ovog vikenda, no u trenutku nastajanja ovih redaka još uvijek nije određeno gdje će se igrati utakmice s Lučkim: u Senju, Gospiću ili Ogulinu.

Ispisnice

Klub su već napustili Rogić, Matić, Mesa, Kvržić i Čanadija, kojima je istekao ugovor, a od kojih su potonja dvojica već našla nove sredine, Borac iz Banje Luke i mostarski Zrinjski. Iz Šibenika su otišli i igrači koji su bili na posudbi, Čop, Soldo, Dolček, Đorić i Arai, dok je neizvjesna situacija oko Mine, kojemu nije istekao ugovor, ali je dojam da ne postoji obostrana želja da Kolumbijac i dalje nosi šibenski dres.

- Ne, ne želimo da Šubićevac napuste svi igrači, koji su nastupali u prošloj sezoni, ali će jamačno biti više onih s ispisnicom nego onih koji su spremni produžiti vjernost narančastom dresu - kaže Frane Malenica

Dobre vijesti stižu i u svezi sa stadionom na Šubićevcu. Gradska vlada je već odobrila sredstva za idejni projekt, koji predviđa i uređenje južne tribine ili pretvaranje Šubićevca u malu nogometnu bombonijeru

10. rujan 2024 04:20