StoryEditorOCM
NogometBit će za stadione

Lova do krova, a možda bude još i više: HNS već zaradio 187 milijuna kuna

14. srpnja 2018. - 13:23

Ulaskom u finale Svjetskog nogometnog prvenstva hrvatska reprezentacija zaradila je minimalno 29,5 milijuna dolara, odnosno oko 187 milijuna kuna! Lova do krova za Hrvatski nogometni savez.

Podsjetimo, od toga je 8 milijuna dolara osigurano samo za plasman u Rusiju i još 1,5 milijun dolara kao naknada za smještaj i troškove boravka i treninga u kampu u Rusiji.

Dodatna četiri milijuna zarađena su prolaskom u osminu finala, još četiri za četvrtfinale te šest milijuna za polufinale. Finalistu pripada 28 milijuna dolara (plus onih 1,5 milijuna naknade), a svjetskom prvaku u blagajnu će se sliti ukupno, čak, 39,5 milijuna dolara! U našem bi slučaju to bilo čak 250 milijuna kuna! Strašan iznos.

Od te FIFA-ine nagrade za plasman 60 posto trebalo bi ići Savezu, a 40 posto igračima i stožeru. A onda se taj iznos između igrača i stožera dijeli u postotku 80:20. Međutim, i jedan dio “kolača” koji pripada HNS-u mogao bi biti proslijeđen igračima u znak zahvale za spektakularno odigran turnir.

Ako postanemo prvaci, igrači bi među sobom na jesen, kada “sjedne” lova od FIFA-e, mogli podijeliti oko 12,5 milijuna dolara, što bi po “glavi” bilo oko pola milijuna dolara. Princip je sličan u svakoj reprezentaciji, Hrvatska nije ništa drukčija od ostalih. Razlike su jedino u omjeru raspodjele među igračima, stožerom i Savezom.

Službenih izjava iz Kuće nogometa na ovu temu nema. Nije još vrijeme, ne želi se remetiti mir uoči finala, no riječ je svakako o ozbiljnoj zaradi. Možda ne toliko za igrače koji ionako u svojim klubovima zarađuju veliki novac, koliko za Savez i, nadamo se, budući razvoj hrvatskog nogometa i infrastrukture.

20. travanj 2024 09:04