StoryEditorOCM
Nogometda se ne ponovi cibalia

Legendarni vratar Šibenika šalje poruku Čanadijevim igračima: ‘Od Lokomotive počinje novo prvenstvo‘

Piše Davor Trutin/SN
17. travnja 2023. - 11:01

Kako se sve može preokrenuti u kratko vrijeme, odnosno kako nešto što se činilo sigurnom okladom, postane nešto posve suprotno, pokazali su nogometaši Šibenika i Gorice u ovoj "epskoj" borbi za ostanak u eliti. Dugo se čekala ova utakmica na Šubićevcu i međusobni boj, u kojem je društvo iz Turopolja podarilo Narančastima "četvorku", došavši na na bod zaostatka.

A prije samo 7 kola sve se činilo idiličnim za Šibenčane. Nakon pobjede na teškom gostovanju u Koprivnici, uz posrtaj Gorice na Poljudu Čanadijeva momčad bila je na +9 bodova u odnosu na suparnika. Mnogi su već tada Goricu proglasili drugoligašem. Ali, u sljedećih 7 utakmica Sopićeva momčad osvojila je 14 bodova, kao i prvak Dinamo, a Šibenik u istom razdoblju uzeo tek 4 boda (Dinamo 3, Osijek 1), a trenutno je u nizu od 3 poraza (Hajduk,Rijeka, Gorica).

I, evo ti drame, golema prednost je nestala i borba za ostanak se zakuhala do maksimuma. Istina, i nakon šokantnog poraza na Šubićevca šibenska momčad i dalje ima prednost, kakvu, takvu. I ovaj bod može na kraju biti presudan. Uspije li Gorica pak u preostalih 7 kola prestići Šibenik i ona osvojiti 9.mjesto a Šibenčane trasirati u drugu ligu, bio bi to jedan od najvećih povrataka u HNL-u.

Prije 3 sezone Varaždin je napravio malo čudo, i pod vodstvom Samira Toplaka od sigurnog putnika u 2.HNL na kraju 3 kola prije kraja osigurao ostanak u eliti, a Zaprešićane poslao u niži rang. Tada je Varaždin nakon 21.kola imao svega 12 bodova, a u preostalih 15 skupio 24!

Ali, i Šibenik je jednom, i ne tako davno bio akter, i to onaj s negativnim predznakom jednog velikog preokreta. U sezoni 2015/16. u 2.HNL Šibenik je na polovici sezone imao čak 11 bodova prednosti u odnosu na Cibaliju. Da bi se onda u posljednjem kolu regularnog dijela u međusobnom susretu nakon 0:0 na Šubićevcu pred 5000 gledatelja Vinkovčani s tim bodom senzacionalnim come backom vinuli u prvoligaški razred, a Šibenčane poslali u kvalifikacije.

Šibeniku je u toj "majstorici" trebala pobjeda za prvo mjesto, ali nije uspio. Ponavlja li se povijest, pitaju se neki nakon slavlja Gorice na šibenski Crni petak. Zavrtjeli smo broj jednog od aktera iz te sezone vratara Hrvoja Slavice, koji je sada trener golmana kadeta i juniora Šibenika.

image

Hrvoje Slavica

Nikša Stipaničev/Cropix

-Ha, povlače se neke paralele...Sjećam se naravno te sezone ali moram reći da sam zbog ozljede propustio zadnjih desetak kola tog proljetnog dijela. Istina, imali smo velikih 11 bodova viška nad Cibalijom. Vinkovčani su počeli smanjivati tu prednost, mi smo na drugoj strani često remizirali i došla je ta zadnja utakmica koju smo morali dobiti za obranu prvog mjesta. Završilo je 0:0, bili smo puno bolji, zapucali niz šansi, imali i dva igrača više...nije ništa pomoglo. Kasnije smo u kvalifikacijama s Istrom ostali u Drugoj ligi, Puljani ostali prvoligaši. Sada se nešto slično dogodilo, ali ništa još nije gotovo ovim porazom Šibenika - smatra popularni Lavić.

Šibenik je tada imao za drugu ligu prilično dobru momčad (Alispahić, Collins, Solomon, Šare...).

-Uprava kluba je tada smjenila Mirka Labrovića u trenutku kada je Šibenik još imao +8 bodova viška?! Malo kome je tada bilo jasno zašto se to dogodilo - pita se i danas Hrvoje.

Slavica se sjetio još nekih detalja i poslao jedan savjet Čanadijevim igračima.

-Cibalija je tada imala na klupi prekaljenog lisca Stanka Mršića, koji je uporno ponavljao kako se prednost može dostići i prestići, da samo treba vjerovati. I to se stalno povlačilo po medijima. Igrači to čitaju i to postane nekakva mantra, u psihi igrača na obje strane. Zato bi bilo dobro ne osvrtati se na izjave iz suparničkog tabora, trener Sopić radi nešto slično u Gorici, i definitivno ih je podigao. Treba gledati samo sebe, isključivo sebe i ja vjerujem da će Šibenik u preostalih 7 kola uspjeti obraniti ovih +1, a možda i povećati prednost. Ono što je bilo treba zaboraviti, i tek sada počinje novo prvenstvo za Šibenik. Od Lokomotive koja je sada najvažnija utakmica za Šibenik - poručio je na kraju Hrvoje.

Eto, savjet iskusnog vratara sa Šubićevca koji je sa Šibenikom prošao more ovakvih situacija se može iskoristiti.

05. svibanj 2024 03:27