StoryEditorOCM
Nogometglavobolja za dalića

Kriza sa stoperima stigla je u najnezgodnijem trenutku: rješenje postoji, četiri imena su u igri, najveća intriga je jednokratni povratak 'umirovljenika'

15. listopada 2019. - 12:08

Vratiti Tina Jedvaja na stopera i upariti ga s Matejem Mitrovićem ako se potonji vrati u formu na vrijeme? 

“Pomilovati” Duju Ćaletu-Cara? Nagovoriti Vedrana Ćorluku da se na jedan susret vrati iz reprezentativne penzije? Rješenje se mora pronaći do ogleda sa Slovačkom u Rijeci 16. studenoga.

Hrvatska u dramu zadnjeg kola kvalifikacija za Euro ulazi bez standardnog stoperskog para. U zadnjih 90 minuta u kojima će im trebati barem neodlučeno protiv Slovačke na Rujevici “kockasti” ulaze bez Dejana Lovrena i Domagoja Vide zbog žutih kartona zarađenih u Walesu. A to izborniku Zlatku Daliću stvara veliku glavobolju jer (pre)velikog izbora baš i nema.

Kao da dovoljno težak udarac Hrvatskoj nije bio remi u Walesu kojim se neizvjesnost oko plasmana na Eura razvukla sve do zadnjeg kola ili ozljede Kovačića i Modrića (ipak lakša), već je ostala i bez zida pred Livakovićem Lovrena i Vide. 

A opcije koje su Daliću na dispoziciji, bez uvrede ikome, realno ipak nisu ni blizu renomeu viceprvaka svijeta. Recimo u Cardiffu je na klupi od stopera imao samo još HNL dvojac Milu Škorića iz Osijeka i Dina Perića iz Dinama. Škorić i Perić zajedno imaju jednu minutu provedenu na terenu u natjecateljskim utakmicama reprezentacije!

Škorić ima ukupno dva susreta za “kockaste”, prijateljski s Meksikom dok je u kvalifikacijskom protiv Walesa u Osijeku ušao u trećoj minuti sudačke nadoknade. Perić je u netom završenom prozoru prvi put pozvan u reprezentaciju. Stoga treba gledati (i) sve druge opcije. Uostalom, Vidinim i Lovrenovim zamjenama će možda zatrebati i zamjene.

Vratiti Jedvaja na stopera

Tin Jedvaj (23) za reprezentaciju u zadnje vrijeme uglavnom pokriva poziciju desnog beka, a ranije je znao i lijevog. Pamte se ona dva gola Španjolcima u Ligi nacija kada je glumio lijevog beka. Međutim, po vokaciji je ipak prvenstveno stoper.

U svom klubu njemačkom Augsburgu ove sezone redovno igra na stoperskoj poziciji, iako se ne može reći da niti klub ni on nešto posebno briljiraju. Međutim, na beku je sasvim solidan u kockastom drsesu, a ima već i dovoljno iskustva igranja za reprezentaciju, skupio je već 21 utakmicu. Gotovo je postao pa i rutiner, a ima iskustvo i iz Rome, Bayer Leverkusena...
  
Osposobiti Mitrovića

Matej Mitrović (25) ovu je akciju reprezentacije, susrete protiv Mađarske i Walesa preskočio zbog ozljede. Otpao je pred okupljanje pa je umjesto njega pozvan Dino Perić iz Dinama koji je imao pretpoziv. Stoper Club Bruggea je izvan terena tri tjedna, preskočio je i zadnje tri utakmice svog kluba.

Prethodno je u prvih sedam mjeseci ove godine bio izvan terena zbog velikih problema s gležnjem. Mitrović je dosad skupio 12 nastupa za reprezentaciju, na papiru u hijerarhiji je prvi stoper iza Vide i Lovrena, ali je i bio posljednji prekobrojni kada se kratio kadar za SP u Rusiji. Uz Jedvaja i s njim bi zadnja linija mogla izgledati Bartolec, Jedvaj, Mitrović, Barišić.

‘Pomilovat’ Ćaletu-Cara

Je li ranije od planiranog sazrelo vrijeme da se stavi po strani incident mladog Duje Ćalete-Cara (23) u mladoj reprezentaciji. Podsjetimo, neočekivano se i u kasni trenutak povukao s ljetošnjeg U21 Eura pod obrazloženjem klupskih obveza i zahtjeva, a što nije dobro odzvonilo u javnosti.

Kasnije su se stoper Marseillea i tadašnji izbornik Nenad Gračan prepucavali i medijski oko razloga povlačenja. Poslije je završio na ledu i u seniorskoj reprezentaciji, nije pozvan od strane Dalića za zadnje akcije u rujnu i listopadu. Prošle godine bio je najmlađi član reprezentacije na SP-u u Rusiji. U Marseilleu u posljednje vrijeme uglavnom igra.
 
‘Odmiroviti’ Ćorluku

Nakon lanjskog SP-a u Rusiji Vedran Ćorluka (33) se zajedno s Marijem Mandžukićem i Danijelom Subašićem oprostio od igranja za reprezentaciju. Može li se Ćorluku zatražiti da se jednokratko reaktivira u ovoj kriznoj situaciji, za tih riječkih 90 minuta? Hoće li ga izbornik Zlatko Dalić (na)zvati?

Nije to napor za tijelo kao što je to stalni natjecateljski žrvanj. Ćorluka je redovan starter za svoj Lokomotiv iz Moskve, ujedno i kapetan. Povratak tako iskusnog igrača bio bi vjetar u leđa ostalima u zadnjoj liniji, ali i cijeloj momčadi. Jedvaj, Mitrović, Ćorluka, Barišić. E takva zadnja linija... Ima i ta opcija da zagolica maštu. ∙    


Katić zapažen u rangersima, Benković ne igra, Antonio Milić ozlijeđen

Donedavni U21 reprezentativac Nikola Katić zna imati vrlo zapaženih rola u lideru škotske lige Glasgow Rangersima. Filip Benković ne igra u Leicesteru, kao ni Antonio Milić u zadnje vrijeme za Rayo Vallecano (druga liga) zbog ozljede gležnja...

Vida odigrao 31 od posljednje 32

Pogotovo je Vida, neskloniji ozljedama, gotovo pa neizostavan. Nastupio je u čak 31 od 32 posljednje utakmice Vatrenih, službenima, prijateljskima, 30 puta u početnoj postavi.

U zadnjih pet godina propustio je samo dvije utakmice velikih natjecanja ili kvalifikacija, oba puta su ga izbornici planski odmarali u skupinama, protiv Španjolske na Euru 2016. i Islanda na SP lani.

25. travanj 2024 03:36