StoryEditorOCM
NogometZa koga navijate?

‘Krešimirov grad nije ni Dinamov, ni Hajdukov... Najviše ljudi je za naš klub!‘: slavni šibenski sportaši o velikoj utakmici na Šubićevcu

Piše Davor Trutin/SN
12. svibnja 2022. - 17:30

Približavanjem velike nogometne nedjelje, koja bi mogla donijeti rasplet priče oko prvaka HNL-a, raste i napetost oko utakmice na Šubićevcu. Mediji iz cijele Hrvatske najviše govore o toj utakmici, a pod njihovom posebnom "paljbom" su Šibenčani, kako akteri sa Šubićevca, tako navijači, i to s obje zainteresirane strane.

U ovom tekstu odlučili smo za mišljenje i prognozu upitati neke poznate, znamenite Šibenčane, sportaše, izbornike, trenere, funkcionere... Neki od njih su nam priznali za koga navijaju.

"Pratim, naravno, sve sportove, pa tako i domaći nogomet. Doduše, nisam baš pasionirani znatiželjnik, ali pratim i HNL. Mislim da je Dinamo pobjedom nad Osijekom na Maksimiru napravio veliku stvar i da je bliži konačnom cilju. U nedjelju Dinamo može pobjedom u Šibeniku doći do naslova i realno je veliki favorit u tom susretu. Igraju protiv mog Šibenika, kluba za koji navijam i za kojeg bih želio da uvijek pobijedi. Ali, Šibenik ovog proljeća igra toplo-hladno, malo gori, malo doli, stoga je teško očekivati da će moći zaustaviti Zagrepčane. Ali, kao što kaže veliki Ivica Osim, nažalost, odnedavno pokojni, nogomet je jedini sport u kojem ne pobjeđuje uvijek bolji. Sukladno tome, u nedjelju ništa nije sigurno, pa ni Dinamova pobjeda. Iako, opet ponavljam, realno će Dinamo teško propustiti ovakvu priliku", kaže nam hrvatski vaterpolski izbornik Ivica Tucak.

Na upit je li Krešimirov grad pretežito obojen plavom bojom, Tucak kaže...

"Pa, u Šibeniku ima dosta navijača Dinama i to oduvijek. Ima i hajdukovaca, ali mislim da je ipak najviše onih kojima je Šibenikova narančasta boja najdraža, kao i meni", kazao je izbornik Barakuda, uz želju da sve protekne u sportskom nadmetanju.

Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, hrvatska i šibenska sportska legenda, također prati nogometna zbivanja. Nakon što će u petak, naravno, nazočiti uzvratnoj utakmici utakmice za 3. mjesto u PH između vaterpolista Solarisa i Mladosti u Crnici, Bukić će u nedjelju biti i na Šubićevcu...

"Radujem se ovoj uzbudljivoj završnici sezone u HNL-u, u kojoj se za titulu bore Dinamo i Hajduk, a blizu su u toj borbi bili i Osijek i Rijeka. I moj Šibenik je jedan od aktera koji će u nekoj mjeri odlučivati u raspletu oko pitanja prvaka. Mislim da je to dobro za hrvatski nogomet. Drago mi je za Hajduk, osim što ima armiju navijača koji su sjajni, da je Lukša Jakobušić uspio dati sportsku dimenziju klubu u smislu ambicija i da Hajduk ozbiljno ide na završnicu prvenstva i finale Kupa. Drago mi je, naravno, da je i Šibenik u elitnom razredu hrvatskog nogometa.

Kad igra Šibenik, bilo da igra s Hajdukom, bilo s Dinamom, ja navijam za Šibenik. Grad Šibenik je uvijek imao senzibilitet za sport, za nogomet, košarku, vaterpolo, i evo sada će baš utakmica Šibenika na jedan način neizravno odlučivati o prvaku, odnosno, da se Hajduk bori za naslov. Mislim da će Dinamo to pokušati izbjeći, ali to je za hrvatski nogomet odlična stvar, da se do zadnjih 90 minuta ne zna tko će biti prvak. Dinamo je favorit u nedjeljnom dvoboju, njima je ta utakmica puna važnija nego li Šibeniku, koji igra za sportski prestiž. Motiv Dinama je viši, veći ali nogomet je jedan od sportova u kojem je teško prognozirati pobjednika. Kažem, ovo je super stvar za nogomet, vidjelo se u zadnjim kolima da favoriti gube bodove i na tzv. malim utakmicama, što je također dobro. Veselimo se završnici sezone, Kupa, ali i vaterpola. Split ima i Hajduka i Jadrana koji se bore za titulu, što je za Split fantastično", veli nam Bukić.

I njega smo zamolili za komentar kako Šibenik diše što se nogometnih, navijačkih pretenzija, tiče...

"Pa, ta podjela na Dinamov ili Hajdukov grad datira od dana bivše države. U Šibeniku je bilo puno Dinamovih navijača zbog nacionalne pripadnosti, jednog nacionalnog naboja, Hajduk je, pak, bio simbol Dalmacije. Nije to bilo podijeljeno kao danas. Mene silno žaloste ta navijačka prepucavanja, posebice kada su izražena kroz nasilje. Sportsko rivalstvo apsolutno da, poželjno je, ali tučnjave, vrijeđanja po medijima, ne donose dobro nikome", zaključio je Bukić.

Bivši hrvatski izbornik Neven Spahija veliki je pobornik svih sportova, pa tako i šibenskog. Ove sezone pogledao je uživo nekoliko utakmica Narančastih na Šubićevcu, ali u nedjelju, na njegovu žalost, neće nazočiti dvoboju s Dinamom. Ulovili smo ga na Tenerifima, gdje je njegova Baskonia igrala utakmicu ACB lige protiv domaćina.

"Na žalost, neću moći biti na utakmici, ali dajem veliku podršku Deji (treneru Računici, op.a.) i momcima. Ove sezone sam pratio više utakmica Šibenika nego ikad s obzirom da ne živim dugo u mom rodnom gradu. Što se utakmice tiče, Dinamo je realno favorit i ne vjerujem da će propustiti priliku doći do pobjede i naslova. Šibeniku želim sve najbolje, to je moj klub, za mene nema drugog kluba", izričit je Spahija.

Tvrdi da Krešimirov grad nije ni Dinamov, ni Hajdukov...

Za kraj, kao šećer smo ostavili i jednu ženu, gospođu, košarkašicu Antoniju Sandrić, nekoć Mišuru. Iznenadila se kada je saznala razlog našeg poziva, ali spremno je odgovorila...

"Ha, slabo pratim sport zadnje vrijeme, posebno nogomet. Na žalost, i košarku slabije pratim, jednostavno nemam puno ni vremena kada sam zauzeta s djecom. Znam da se igra važna utakmica u nedjelju na Šubićevcu, želim naravno da pobijedi Šibenik, i zbog Šibenika, ali i Hajduka, za koji, mogu otvoreno reći, navijam od malih nogu, još kada sam s ocem gledala utakmice. Šibenik igra bez pritiska i to bi moglo presuditi, možda. Dinamo je bolji, ali ne pobjeđuje uvijek bolji", kazala nam je Antonija.

26. travanj 2024 18:04