StoryEditorOCM
NogometJurići silno zapeli

Krenuo ‘generalni remont‘ na Šubićevcu: Izabran sportski direktor, čeka se trener, vjerojatne su brojne igračke promjene

Piše Ivo Mikuličin
26. svibnja 2022. - 08:59

- Zahvalan sam obitelji Jurić, koja mi je dala punu potporu na Šubićevcu. Uvjeren sam da će oni od Šibenika napraviti ozbiljan i konkurentan klub – tim riječima se Dean Računica kao trener oprostio od rada u svom matičnom klubu. No, njegov se nasljednik još uvijek ne zna. Neovisno od činjenice da su gazda Marino Jurić, predsjednica Marina i ostali suradnici ovih dana upravo silno zapeli da novu sezonu dočekaju spremni na svim klupskom razinama. Preciznije, Šubićevac je upravo krenuo s "generalnim remontom".

- Već imamo novog sportskog direktora, koji je zasukao rukave u svakodnevnim zajedničkim poslovima. No, ne bi bilo korektno izaći u javnost s njegovim imenom. Iz posve profesionalnih razloga. Čovjek je još uvijek ugovorom vezan za svoj dosadašnji klub, pa ga ne bismo smjeli dovoditi u nezgodnu situaciju – objasnio nam je Marino Jurić.

Zavjet šutnje

Uzalud smo ga provocirali i glede imena novog trenera. Od njega i pravnog zastupnika Stipe Grubišića dobili smo tek općenitu informaciju.

- Ime novog trenera znat će se, vjerujem, do kraja idućeg tjedna. Krug se suzio na pet kandidata. Vrlo smo oprezni oko konačnog izbora. Da nam se ne ponove propusti iz minulog proljeća – još jednom se oglasio gazda Marino.

Neslužbeno, među kandidatima je i bivši trener Šibenika Krunoslav Rendulić, čiji bi povratak, nema sumnje, obradovao dobar dio navijača. Pogotovu onih, koji su bili ogorčeni činjenicom da su mu Kolumbijci otkaz poslali na posve neprofesionalan način: SMS-porukom.

Netko je spomenuo i mogućnost da se na Šubićevac vrati Goran Tomić, ali je to bio, očito, insert iz starog filma "Moje pjesme, moji snovi". Puno je realnije očekivati da će se sjajni šibenski stručnjak uskoro preseliti u Maksimir ili na neku inozemnu adresu.

Tomić se samo slatko nasmijao na našu rečenicu glede usporedbe dviju zadnjih sezona na Šubićevcu. Prošlog smo proljeća svi punih usta govorili o uspjehu, kad smo osvojili 6. mjesto sa 36 bodova, a sad mnogi pljuju po tek završenoj sezoni, u kojoj su Narančasti inkasirali samo četiri boda manje!

Brojne igračke promjene

Šubićevac ne čekaju samo bitne promjene u stručnom stožeru i menadžmentu kluba. Nisu rijetki nogometni stručnjaci, koji drže kako bi trebalo drastično izmijeniti i krvnu sliku prve momčadi. Ako je vjerovati podacima iz Transfermarkta, onda, osim osporavanom Antoniju Asanoviću, u lipnju istječu i ugovori stoperima Biliću i Mesi, napadaču Grezdi i mladom Kolumbijcu Bedoyi. Dvojba je, dakako, s kim od spomenutih vrijedi produžiti vjernost Šubićevcu. U tom smislu formalno su najmirniji napadač Delić, branič Mina i stoper Perić, kojega mnogi vide kao korisnijeg u ulozi zadnjeg veznog igrača, a kojima ugovori traju do ljeta 2025. U narančastom taboru mogu biti jednako mirni kad je riječ o vrataru. Iskusnom Rogiću ugovor istječe idućeg ljeta, a nadarenom Đakoviću tek za dvije godine. Ugovornom obvezom za Šibenik još godinu dana vezani su i kapetan Ćurić, iskusni Kvesić, Španjolac Burgui, Francuz Klopp, Suad Sahiti, te iskusni Bačelić-Grgić i Antonio Jakoliš. Poslije nesretne suspenzije morala bi se, konačno, odrediti sudbina potonje dvojice. Do ljeta 2024. godine na vjernost Šubićevcu obvezali su se obrambeni igrači Šimunović, Grdić, Batarelo, nadareni vezist Niko Rak, te neiskusni Lopez, Torres i Mehmeti. Dugoročni ugovori s potonjom trojicom jasno svjedoče o promašajima u dovođenju akvizicija u posljednjim sezonama.

Uskoro istječu i posudbe igrača, dovedenih iz Dinama i Hajduka (Marin, Vidović, Julardžija, Skorup). S nadom da će se nastaviti dosad uspješna suradnja s najjačim hrvatskim klubovima. Uz napomenu da smo pomalo nepristojno prisluškivali razgovor gazde Marina Jurića s Mirkom Barišićem, "vječnim" predsjednikom Dinama, koji se i donio rečenicu:

- Mirko, s obzirom na to da će druga momčad Dinama preseliti u Treću ligu, nije li to prilika da se posudbe kombiniraju s potpisima vjernosti Šibeniku? Dakako, kad je riječ o igračima, sposobnim za prvoligašku konkurenciju.

Sito i rešeto

Nismo slučajno posegnuli za izrazom "formalno najmirniji". Neslužbeno, gotovo je sigurno da u narančastom taboru ostaju Kolumbijci Mina i Mesa, te mladi Vidović. Dojam je da sve ostale čeka teško sito i rešeto glede ostanka u šibenskom dresu.

- Novi sportski direktor drži kako prvotimci Šibenika moraju biti istodobno i funkcionalni i karakterni igrači. Ne pretjerujem, kad vam kažem da su brojni kvalitetni nogometaši zainteresirani za šibenski dres. Da za gotovo svaku poziciju u momčadi možemo birati između dva- tri igrača. Funkcionalnost igrača posebno će provjeravati iskusni prof. Pero Kuterovac, poznat po suradnji s vaterpolskom i rukometnom reprezentacijom. I on će se uključiti u bazične pripreme, koji će početi u prvoj polovini lipnja – informirao nas je Marino Jurić.

19. travanj 2024 13:05