StoryEditorOCM
NogometKlub iz Mandaline

Krajnji cilj Mihovila je plasman u Treću ligu (FOTO)

27. siječnja 2017. - 15:17

Iako nas zima grize kao nikad u posljednje vrijeme, u šibenskom prigradskom naselju Mandalini ćute se pupoljci. Riječ je o onim nogometnima što rastu u vrtu HNK Mihovil. Kluba, koji je Šubićevcu podario niz talenata (BačelićGrgić, Makarin, Vukorepa, Celić...), a koji bi svojim povratkom u Županijsku nogometnu ligu mogao bitno osvježiti to natjecanje. Ligu, koja je posljednjih godina srozala kvalitetu poput starog, otrcanog kauča. Posebice, u odnosu na ostatak Dalmacije.

Mihovil je dijete legendarnih šibenskih ratnika Nikole Vukošića i Mate Ajduka, koji su prije 24 godine vjerovali da bi klub iz Mandaline mogao obogatiti šibensku nogometnu obitelj. Bolje dane Mihovila danas najavljuje još jedan bivši prvotimac Šibenika, koji je nogometni put počeo u Mandalini. Vratio se svojoj prvoj ljubavi.


– Osjećaji su zafrkana stvar! Prvi klub se nikad ne zaboravlja. Pogotovo u situaciji kad te roditelji djece zovu da se vratiš, da pomogneš. Ja i svi mi, koji volimo Mihovil, moramo zahvaliti Ivanu Niniću - Iveku i roditeljima. Oni su jedini ostali uz klub u najtežim trenucima. Zbog njih i svih ljudi, koji su nešto dali ovom klubu - od sadašnje djece do veterana i onih kojih više nema - dužni smo Mihovil ponovno osoviti na noge – emotivno je nastupio Ante Vrcić, 26-godišnji predsjednik HNK Mihovil.


U klubu, kroz koji je prošlo više od tisuću nogometaša, danas trenira njih sedamdesetak. Više nego solidna brojka ako se zna da ih je prije samo nekoliko mjeseci bilo - dvanaest! Primjerice, od tri tića, koliko ih je vježbalo u listopadu, danas su narasli na respektabilnih 18.

– Po brojnosti trenutačno prednjače kadeti i stariji pioniri. Nije lako privući djecu nakon višegodišnjeg turbulentnog razdoblja u klubu. Krenuli smo doslovno od nule, no već je vidljiv napredak. Gravitiramo novijem dijelu grada, ali i Brodarici, Vrpolju, Primoštenu. To je nemali bazen iz kojeg mogu isplivati talenti – priča Vrcić.

 

Novo klupsko vodstvo namjerava stvoriti gro seniorske momčadi baš iz kadetske generacije, koja je osvajač županijskog kupa. Ona bi se iduće sezone trebala natjecati u Županijskoj ligi.

– Kadeti bi, zajedno s juniorima, trebali činiti seniorsku momčad. U kadetskom uzrastu vidim najveći potencijal kluba. Tu je nekoliko vrlo talentiranih nogometaša, poput povratnika iz Šibenika Santina Jurišića, Karla Bikića i Marka Mrčele – otkriva novi predsjednik Mihovila.

U Mandalinu bi uskoro trebala „sletjeti“ i kadrovska pojačanja. Jedno od njih je nekadašnji nogometaš Šibenika i bivši trener seniora Mihovila Ivica Matić. Rast u igračkom i trenerskom kadru morat će slijediti i renoviranje derutne infrastrukture. U Mihovilu se i po tom pitanju pomiču naprijed.

– Planiramo izgradnju svlačionica, kako bismo spremni dočekali natjecanje u Županijskoj ligi. U međuvremenu smo već krenuli s obnovom krova na klupskim prostorijama. Želimo današnjoj djeci omogućiti sve ono što mi nismo imali – napominje Vrcić.
U Mihovilu ne bježe ni od suradnje s drugim klubovima (Dinara, Janjevo...). Logično, u prvom je planu (ponovno) uspostavljanje dobrih odnosa sa "starijim bratom“ – Šibenikom.

 

– Ovih bi dana trebao razgovarati sa sportskim direktorom Zoranom Slavicom o mogućoj suradnji u omladinskom pogonu. S obostranim interesom. Možda ćemo one željne rađanja novih sukoba u šibenskom sportu razočarati, no nije nam ni na kraj pameti stvaranje neke nove struje ili suparništva sa Šubićevcem. Svi mi moramo raditi u skladu s interesima Šibenika. Što, naravno, ne znači da nećemo štititi svoje – apostrofirao je Vrcić, koji je za ovu godinu već dogovorio nastupe na turnirima za mlade u Požegi i Trnju, gostovanja u Sarajevu i Rimu, te kod istinskih sportskih prijatelja, Zrinjskog u Mostaru.

Da u Mihovilu misle ozbiljno, govori i podatak da je nova klupska uprava izradila detaljan dokument, s planom i strategijom kluba, za razdoblje od tri do pet godina. S neskrivenim ciljem – plasmanom u Treću ligu.
– Neki se tome podsmjehuju, ali taj je plan realan. Sramota je da grad poput Šibenika nema trećeligaša. Zamislite samo koliko bi Mihovil kao trećeligaš mogao koristiti Šibeniku. Kao poligon za njihove, a i naše mlade igrače – poentira Ante Vrcić.


Ništa bez Đuguma i Gregova
Pričati o Nogometnom klubu Mihovil, a ne spomenuti Gorana Ercegovića Đuguma i Antu Gregova, bio bi grijeh. Učitelj brojnih Mihovilovih generacija i „vječni“ tajnik kluba u Mandalini su od prvog dana. Đugum će uskoro preuzeti i novu, veteransku momčad kluba, u kojoj će zaigrati s Kikom Grandešom, Miljenkom Vukšićem, Anđelkom Orlovićem...

03. svibanj 2024 14:58