StoryEditorOCM
NogometTeška financijska situacija

Kolumbijski vlasnici žele dobro zaraditi na Šubićevcu: Traže kupca koji će im dati osam milijuna eura za klub koji su kupili za 100.000 eura

Piše Ivo Mikuličin
16. prosinca 2021. - 08:24
Eduardo Fernando Zapata Sierra i Francisco Cardona bi rado što prije otišli iz Šibenika, ali s torbom punom para  Nikša Stipaničev/Cropix

Ponavlja li se povijest na Šubićevcu na jednako loš način kao prije deset godina, kad je štrajk prvotimaca imao nešto i žešće dimenzije od ne tako davne „obustave rada“? Točnije, igrači nisu te jeseni samo odbili trenirati, već je većina njih u znak prosvjeda, zbog neisplaćenih primanja, izostala s prvoligaške utakmice s Hajdukom na šibenskom travnjaku. U susretu, odigranom 26. studenoga 2011. godine Narančasti su izgubili (1:2) od splitskih Bijelih. Sa sastavom, koji su zaboravili i najvjerniji navijači Šibenika, a koji je vrvio od pričuva, juniora i kadeta: H. Slavica, Golub, Tabula (Špadina), Spahija, Blaić – Georgijevski, Španja (G. Živković), B. Pešić –Kendeš (A.Živković), Malčić, A.Jakoliš. Uz napomenu da je strijelac jedinog pogotka bio poletarac Ante Živković.

Treba li posebno podsjećati da su šibenska nogometna kola potom krenula nezaustavljivo nizbrdicom. Zaustavila su se u Trećoj ligi, silno opterećena sanacijom velikih dugova, koji su prelazili 60 milijuna kuna.

Zabrinuti šibenski zet

Aktualni je štrajk imao blaže dimenzije, ali bi posljedice dugovanja prema igračima mogle biti puno teže. Ukoliko klupsko vodstvo ne odgovori pozitivno na zaslužena potraživanja prvotimaca, većina šibenskih prvotimaca moći će slobodno napustiti Šubićevac. S velikim financijskim pravima. Zato smo obavili i razgovor s Mariom Jurićem, glavnim tajnikom HUNS-a, bivšim nogometašem Šibenika i reprezentativcem Bosne i Hercegovine iz doba, kad je izbornik u susjednoj zemlji bio „trener svih trenera“ Miroslav Ćiro Blažević.

Razgovor s Mariom Jurićem, tajnikom Sindikata profesionalnih nogometaša počeo je i završio pomalo emotivno. Zbog njegovih neskrivenih emocija, vezanih za HNK Šibenik i Krešimirov grad.

- Rado se kao igrač sjećam svojih nastupa na Šubićevcu. U gradu, koji voli nogomet, klubu, koji je odgojio niz velikih igrača. Posebno se sjećam publike, čije ponašanje jasno svjedoči o velikoj šibenskoj nogometnoj tradiciji. Konačno, osobno želim Šubićevcu svako dobro i kao šibenski zet. No, situacija je, blago rečeno, zabrinjavajuća, kvari imidž kluba. U ovom trenutku među hrvatskim prvoligašima jedino Šibenik i Hrvatski dragovoljac kasne s isplatom igračima – krenuo je Jurić.
 

O svemu ste vjerojatno upoznati preko medija, ali vrijedi pitanje u kojoj Vam se mjeri javljaju i šibenski nogometaši?
- Javlja nam se veliki broj šibenskih prvotimaca. Nemojte, molim vas, od mene tražiti njihova imena, jer ih zakon u tom slučaju debelo štiti. Ja sam ih upoznao s njihovim pravima, koja su puno, puno veća nego prije deset godina, kad je, također, na Šubićevcu organiziran štrajk prvotimaca.
 

Što se u međuvremenu dogodilo?
- Bez lažne skromnosti mogu kazati kako je dobrim dijelom i našom zaslugom, točnije hrvatskom udrugom Nogometni sindikat, Hrvatski nogometni savez uskladio svoje propise s FIFA-om i UEFA-om, da su prvoligaški igrači zaštićeni glede svojih prava kao i u svim ostalim zemljama Europske unije. A propisi su ne samo dobri za prvoligaške igrače, već i posve jasni.
 

Znači li to da prvotimci mogu puno lakše i puno brže odlepršati sa Šubićevca, ako se nastavi ova ne baš zavidna priča s kašnjenjem njihovih primanja?
- Na dobrom ste tragu. Prije deset godina se čekalo ponekad i deset mjeseci na arbitražu. Sad je, međutim, dovoljno da se igrač obrati nama, a mi klubu s primjerenim pismom. Ako klub ne odgovori na naše pismo u roku od deset dana igrač je automatski slobodan. I ne samo to. Poslije raskida ugovora klub je dužan profesionalnom nogometašu isplatiti ne samo dugovanja, već i sve drugo, što ga pripada do završetka ugovora.
 

Jeste li o mogućim reperkusijama upoznali i klupsko vodstvo?
- Mi bismo mogli doći u Šibenik, snažnije intervenirati, ali se usrdno nadam da će se problem riješiti. Bilo bi to dobro ne samo za Šubićevac, već i hrvatski nogomet. A ja bih se pozitivnom rješenju dodatno radovao. Kao bivši prvotimac Šibenika i, što je još važnije kao šibenski zet. Nadam se da ćemo ovog ljeta na šibenskoj rivi popiti kavu u puno boljem raspoloženju – završio je Jurić.

Lažna obećanja

Sjećate li se Josipa Drenskog, dugogodišnjeg dopisnika Sportskih novosti u Šibeniku? Njegov sin Gordan je sredinom listopada u ime Zajednice športova grada Šibenika delegiran u Nadzorni odbor šibenskog nogometnog prvoligaša. Bio je, kako kaže, zatečen ćakulama o lošem stanju u klubu, koje su ga stigle već po izboru.

- Nadzorni odbor, kojemu je predsjednik Kolumbijac Eduardo Zapata Sierra, nije se nijednom sastao. Zato sam gospodinu Franciscu Cardoni uputio pismo u kojemu ga molim da mi predoči planove kluba, visinu ukupnog duga i način rješavanja problema. Dočekao sam odgovor „Dobit ćete uskoro sve podatke“. No, od tog odgovora je prošlo tridesetak dana. Bez ikakvih novosti, detalja – otkrio nam je Drenski.

image
Trenutak velikih obećanja: Paško Rakić, Željko Burić, Francisco Cordona i Eduardo Fernando Zapata Siera.
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Naš sugovornik nije, međutim, stao samo na pismu Cardoni. Nazvao je i zagrebačkog odvjetnika Šimu Savića, koji predstavlja u pravnom smislu klub i kolumbijske vlasnike na svim razinama s temeljnim pitanjem „Što kani poduzeti?“

- Dobio sam prilično uopćen odgovor i obećanje „da će Savić doći vrlo skoro u Šibenik, te sa mnom detaljno progovoriti o toj temi“.

Drenski čeka odvjetnika Savića baš kao Godota, no sve je bliže svom mišljenju o cijeloj problematici.
- Moj je dojam da bi Kolumbijci najradije izašli iz šibenske nogometne priče, ali da previše traže od potencijalnih investitora. – uvjeren je Gordan Drenski poslije niza službenih, a zapravo lažnih obećanja.

Drenski se klonio špekulacija, ali se u šibenskim nogometnim ćakulama spominje da novi, mogući vlasnik kluba nudi Kolumbijcima za odlazak četiri milijuna eura, a da oni traže dvostruku svotu!

Novi investitori

Da se iza brda valjaju novi, ozbiljni investitori potvrdio nam je neslužbeno i bivši šibenski dogradonačelnik Paško Rakić, koji je s gradonačelnikom Željkom Burićem bio od prvog dana u pregovorima s Kolumbijcima. Nije, međutim, htio o tome govoriti službeno, detaljno.

Samo je potvrdio želju gradskih čelnika „da se sve riješi na miran način, jer je to interes Grada Šibenika i šibenskog prvoligaša“.

- Novi investitori (op.p. govori se o Britancima) spremni su odmah uskočiti u fotelje na Šubićevcu s puno boljom financijskom ponudom – otkrio nam je drugi, službeni izvor u gradskoj „vladi“.

Je li grad dobro zaštitio klub?

Krenuli smo i tragom prošlotjedne informacije „kako grad ima mehanizme u potpisanom ugovoru s Kolumbijcima, kojim dijelom može zaštiti interese Šubićevca“.

Šibenski „mehanizam zaštite“ svodi se na šesti članak ugovora, što su ga 25. studenoga prošle godine potpisali Grad Šibenik i tvrtka Football Smart International, preciznije Eduardo Fernando Zapata Sierra, a koji govori o tome da šibenska vlast može zadržati depozit od tri milijuna kuna, koje su uplatili Kolumbijci, u posebnim slučajevima.

Na to Grad Šibenik ima pravo, ako klub ispadne iz Druge lige ili promijeni aktualno ime Hrvatski nogometni klub Šibenik. I što je posebno važno, to pravo šibenska „vlada“ može automatski ostvariti, ako klub upadne u stečajni postupak. A neslužbene informacije o klupskim dugovima idu dalje od neisplaćenih primanja igračima i gradskoj zajednici. Špekulacije govore da se različita potraživanja vjerovnika, ne samo šibenskih prvotimaca broje u stotinama tisuća eura, a ne u kunama!

19. travanj 2024 21:32