StoryEditorOCM
NogometAntonio Marin

Kao ‘desetka‘ je jako napredovao u Šibeniku pod palicom Marija Rosasa: U Maksimiru razmišljaju da ga vrate u svoje jato

Piše Tomo Ničota/SN
30. prosinca 2021. - 08:37

Pravi je trenutak i za podvući crtu pod mnoge stvari, pa tako i “skenirati” učinak Dinamovih igrača koji su igrali na posudbama. Ovih ste dana mogli pročitati kako se u Maksimir vraćaju dvojica igrača iz Istre, Robbie Burton i Damjan Daničić. A i Marko Đira mogao bi se vratiti iz Lokomotive, barem tako kaže prvi čovjek kluba s Kajzerice, Božidar Šikić.

Naravno, to što će se vratiti u Dinamo, ne znači da će u njemu i ostati. Logično, ako se nisu nametnuli na posudbi, kako će onda konkurirati u Dinamu?

Drukčiji govor tijela

A od svih igrača koji su na posudbama (ne računajući, primjerice, Stojanovića i Jakića, čije bi ugovore njihovi klubova trebali otkupiti), bez premca se najviše nametnuo Antonio Marin. Nakon što se u Dinamu nije mogao izboriti za minutažu iako je bio “projekt kluba”, pa je otišao u Monzu, potom i Lokomotivu, napokon je procvao u Šibeniku, u čijem je dresu upisao pet pogodaka, tri asistencije, te veliki broj uspješnih driblinga i izborenih prekršaja, po kojima je ponajbolji u HNL-u.

Kako to već kod nas ide, kad se ponizno vratio iz Monze i otišao put Kajzerice, mnogi su mislili da će ostati još jedan vječni talent, međutim, Marin je to vidio kao novu priliku. Prvo mu je Jerko Leko u Lokomotivi “otkrio” novu poziciju, s krila ga je prebacio na “desetku”, dao mu nekoliko utakmica u kontinuitetu, što dotad nije imao. A onda je u Šibeniku došao u ruke Marija Rosasa. Španjolac ga je dalje tesao baš kao “desetku” i Marin je u ovoj polusezoni jako napredovao. Popravio je stvari koje su mu treneri znali zamjerati poput “govora tijela”, defenzivnog učinka...

Zanimljiv je detalj, nakon nedavne utakmice u Osijeku, gdje je zabio gol, u kojoj su domaćini u Gradskom vrtu slavili 3:1, prišao mu je Nenad Bjelica i zatražio ga dres za svoju brojnu kolekciju, a Marin mu ga je i dao. Pritom mu je Bjelica i čestitao na odličnim igrama i nogometnom razvoju, što je dodatno zanimljivo jer baš je Bjelica bio taj koji mu u Dinamu nije dao previše minuta, smatrajući tad da nogometni talent nije razvio koliko je trebao i da još nije spreman za najveće pozornice. Dakako, bila je tu još jedna otegotna okolnost - Marin, tada na krilu, bio je zapravo alternativa Mislavu Oršiću, a to je jako nezahvalna uloga, s obzirom na to da je Oršić bio tada uvijek zdrav, spreman i u velikoj formi.

Najveći dobitnik

A Marinove igre u Šibeniku nisu ostale nezapažene u Maksimiru. Već tijekom polusezone, još dok je Damir Krznar bio na klupi i u fotelji sportskog direktora, pričalo se o njegovu povratku u Dinamu ove zime. Zasad je ta mogućnost odbačena jer Marinu je važan kontinuitet, a u Maksimiru se još nije otvorilo mjesto. Međutim, sad ovaj 20-godišnji Zagrepčanin više nije “vječna alternativa” Oršiću, već ga vide kao nasljednika Brune Petkovića, odnosno, u njegovoj ulozi “desetke”, polušpice. Petković je još uvijek u Maksimiru, no u svakom je prijelaznom roku moguć njegov odlazak, iako on sam nije sklon otići bilo kamo (ljetos je odbio transfer u Krasnodar). No, ako ipak ode ove zime, onda bi Dinamo mogao vratiti i Antonija Marina u siječnju. Ali, realnije i izvjesnije da će ostati na Šubićevcu do ljeta i razvijati se do kraja te iduće sezone preuzeti “desetku” u Maksimiru. Pogotovo ako nakon Rosasa opet dođe trener koji voli mlade igrače, koji im je spreman dati šansu.

U svakom slučaj, Antonio Marin zasad je najveći dobitnik od Dinamovih igrača na posudbama, jedini o kojemu u Maksimiru razmišljaju da bi ga odmah vratili u svoje jato.

25. travanj 2024 09:03