StoryEditorOCM
Nogometnarančasti samuraj

‘Jedva čekam zabiti na Šubićevcu, a na ulici svi žele selfi!‘: upoznajte Haruki Araija, prvog Japanca u dresu Šibenika

Piše Toni Veljača
25. rujna 2022. - 20:27
’Često me zaustavljaju na ulici, prepoznaju me i požele se fotografirati sa mnom’Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Haruki Arai (24), mladi japanski nogometaš iz Fukaye, ovog je ljeta, bez velike medijske pompe, potpisao ugovor sa šibenskim prvoligašem i tako postao prvi nogometaš iz Zemlje izlazećeg sunca koji je nastupio za “narančaste”.

Pokazalo se vrlo brzo, već nakon nekoliko utakmica, da Arai nije tek jedan od brojnih pridošlica koji su ovog ljeta sletjeli na Šubićevac – nego pravo pojačanje.

Haruki je u Šibenik stigao na posudbu iz tamošnjeg četvrtoligaša, Tiamo Harikate, iako je cijelu prošlu sezonu odradio u Cerezo Osaki, momčadi koja trenutno zauzima četvrto mjesto na ljestvici u njihovu najvišem ligaškom razredu. Zanimljivo, u Cerezo Osaki Haruki je dijelio svlačionicu i s jednim Hrvatom, bivšim igračem Hajduka, Matejom Jonjićem.

– Podatak da sam prvi Japanac koji je zaigrao za Šibenik sjajan je, drago mi je da sam ja probio led. Nadam se da će ljubitelji nogometa iz Šibenika, pa i iz cijele vaše zemlje sada malo više pratiti japanske nogometaše – rekao nam je Haruki, koji je zbog svoje energičnosti i hitrosti brzo pobrao simpatije navijača Šibenika.

image

’Završio sam trogodišnji studij na sveučilištu, gdje sam igrao u sveučilišnoj ligi’

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Sjajna podrška

– Imamo sjajne navijače i sjajnu podršku. Često me zaustavljaju na ulici, prepoznaju me i požele se fotografirati sa mnom. Drago mi je zbog toga i htio bih što prije postići zgoditak na Šubićevcu, da im na neki način zahvalim što su me ovako lijepo prihvatili – iskreno će Haruki, koji je pomalo atipičan nogometaš, samozatajan. Zanimljivo, po struci je profesor tjelesnog odgoja.

– Završio sam trogodišnji studij na sveučilištu, gdje sam igrao u sveučilišnoj ligi, nakon čega sam odlučio postati profesionalni nogometaš. Inače, ogromna je razlika između hrvatske i japanske lige, a najveća je u fizičkim predispozicijama. Ovdje ima mnogo snažnih i tehnički vještih igrača, više nego što sam očekivao – ističe Arai.

Na spomen Šibenika kao grada, Haruki ne krije oduševljenje. Ipak, jezična barijera još mu uvijek predstavlja problem. Ali dok god Arai “priča” na terenu i dobro igra, znanje engleskog i hrvatskog brzo pada u zaborav.

– Hrvatski jezik… Uh, težak je – kroz smijeh će simpatični Japanac. – Učim engleski od prvog dana, i eto, trudim se što bolje se uklopiti u momčad. Grad je inače prekrasan. Kulturološki, jako se razlikuje od Japana, ali i na to se polako privikavam, kao i na hranu – kaže nam Arai.

Šteta bodova...

– Kada smo već kod hrane, jeste li kušali neke naše specijalitete? – pitamo igrača Šibenika.

– Iskreno, nisam još. Evo prije nekoliko dana išao sam na sushi sa suigračem Mesom jer sam htio vidjeti kako ga vi pripremate. Nije loše, ali ipak se vaš ne može usporediti s japanskim – sa smiješkom će Haruki.

Šibenik trenutno drži sedmo mjesto na ligaškoj ljestvici.

– Svi smo veliki profesionalci i svakoj utakmici nastojimo pristupiti maksimalno ozbiljno. Želja nam je, naravno, pobijediti na svakoj utakmici, ali nogomet je nepredvidljiv. Generalno sam zadovoljan početkom sezone, jedino žalim za nekoliko utakmica u kojima smo mogli uzeti sva tri boda, a nismo. Sada je reprezentacijska stanka, tako da se nadam da ćemo u nastavak prvenstva ući još spremniji i motiviraniji – zaključio je Haruki Arai.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Sretno slobodan

- Nemam djevojku, ali volio bih pronaći nekoga tko će mi biti partner u svakom smislu te riječi, ali to je danas jako teško pronaći - kaže Arai.

Kakav Messi, Ronaldo…

- Možda ćete se i iznenaditi, ali uzor mi je Junya Ito. Trenutno igra za Stade de Reims. Jako je brz i postiže mnogo golova. Nastojim biti poput njega - naglasio je Haruki.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 04:52