StoryEditorOCM
Nogometjakobušićev zahtjev

Je li Bruno Marić pred smjenom? Hajduk želi novog šefa sudaca, evo što o tome kaže predsjednica Šibenika

Piše Zdravko Reić/JL
17. studenog 2022. - 16:48

Novi zamah polemikama dala je vijest o pokretanju postupka protiv Bruna Marića i to od strane vodstva HNS-a, zbog jednog dijela njegovih izjava u kojima "nije primjereno predsjedniku sudačke komisije komentirati teme koje izlaze izvan djelokruga sudaca, suđenja i rada Komisije nogometnih sudaca". Usput postavlja se pitanje zašto Hajduk, odnosno Jakobušić, nije prijavio Marića Disciplinskom sudu već je to prepustio HNS-u.

Tu prijavu su doživjeli kao najavu mogućeg pada Marića, kako bi to želio, uostalom i javno tražio predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić. Na tom pravcu su neki portali pokušali od dužnosnika klubova dobiti podršku Jakobušićevom zahtjevu, ali – kao i uvijek kad se manipulira s anketama – objave se jedino odgovori koji odgovaraju anketaru.

Onda je li Marić na "gingoli", to jest ljuljački, ali u splitskom žargonu na vješalima? Zanimljivo, prema prikupljenim informacijama kod devet prvoligaških klubova, bilo da pojedinci, na odgovornim dužnostima govore otvoreno ili neki prilično neodređeno, odnosno s molbom da se očituju "off the record", Bruni Mariću ne manjka apsolutna podrška klubova.

Predsjednik Gorice Nenad Črnko proslijedio je poruku sa stajalištem velikogoričkog kluba upućeno redakciji splitskog portala:

- Unatoč relevantnim činjenicama da je naš klub daleko najoštećeniji ne samo u ovoj nego i prethodnoj sezoni, dajemo punu podršku svim tijelima koja sudjeluju u organizaciji i provođenju natjecanja SuperSport HNL-a, a to podrazumijeva i rad komisije nogometnih sudaca i predsjednika".

Predsjednik Lokomotive Božidar Šikić, jedan od najiskusnijih aktera hrvatskog nogometa, također je nedvosmisleno podržao Bruna Marića:

- Definitivno Marić više nego svi drugi nastoji unaprijediti suđenje, takva njegova želja, fokusiranost i stručnost već daje rezultata. Ovo kakvo je današnje suđenje, svima nama u nogometu, pravi je melem na ranu kako je to bilo u prošlim, baš i ne tako davnim vremenima. Ali to je proces, koji će pod Marićevim vodstvom donijeti još bolje suđenje.

Šikić se, kao još neki sugovornici. čudi "koliko smo nestrpljivi", odnosno "koliko predstavnici klubova šute kad su odluke u njihovu korist, a dižu glas nezadovoljstva kad pomisle da su oštećeni". Potpredsjednik HNS-a Damir Mišković, prvi čovjek Rijeke, otklonio je sudjelovanje u raspravi "s obzirom na moju funkciju", ali je usput iskazao zadovoljstvo da se "kao vrlo djelotvoran pokazao kavez za gostujuće navijače na Rujevici". Inače iz riječkog ambijenta naglašeno je uvjerenje kako "Hajduk može biti sretan da prekinuta utakmica nije dobila epilog pobjede od 3:0 za Slaven".

image

Bruno Marić

Damir Krajac/Cropix

Predsjednica i vlasnica Šibenika Marina Jurić odbila je sudjelovati u bilo kakvim kampanjama tipa "za i protiv", ali je ipak naglasila da u svemu podržava krovnu konstrukciju, to jest HNS. Tako je rekao i Robert Markulin, predsjednik Slaven Belupa, koji je procijenio da je predsjednik sudačke komisije "uložio mnogo napora da se stvore uvjeti za bolje suđenje", te da "Marić ima moje povjerenje". Sportski direktor Istre 1961 Darko Raić Sudar:

- Misao Zorana Zekića, izrečena poslije utakmice s Hajdukom, najbolje oslikava stanje u našem nogometu. A to je osjećaj da "pored Dinama i Hajduka drugi klubovi uopće ne postoje".

Što se tiče sportskog direktora Osijeka Vlade Čohara "nije primjereno da pojedini klubovi daju ocjene o suđenju zato jer se javljaju jedinio kad se osjećaju oštećenima". On je izrazio uvjerenje da će poslije Svjetskog prvenstva, do nastavka lige, doći do sastanka na kojem će se analizirati suđenje. Inače, press-služba Dinama je na anketu iz Splita odgovorila kako "nemaju potrebe ulaziti u tu polemiku".

Kako god okrenuli, Jakobušićeva molba ili zahtjev upućen na adresu predsjednika HNS-a Marijana Kustića ipak nije pala na plodno tlo. I to premda je nedvojbeno da su se događali propusti, različiti kriteriji, nesnalaženja s primjenom VAR-a, ali su se mnogi složili da je "baš Hajduk imao najviše koristi otkako se kod nas primjenjuje VAR tehnika."

23. travanj 2024 21:17