StoryEditorOCM
Nogometspremni za obračun

Izbornik Zlatko Dalić pred polufinalni dvoboj: ‘Ako svladamo Argentinu bit će to najveća pobjeda Hrvatske svih vremena‘

Piše Frane Vulas
12. prosinca 2022. - 15:12

Nakon Brazila na putu prema finalu Mundijala pred Hrvatskom je u Kataru još jedan južnoamerički gigant Argentina. Polufinale Svjetskog prvenstva u Dohi koje se igra na stadionu Lusail najavili su izbornik Zlatko Dalić i dokapetan Ivan Perišić.

Na Virtualnom stadionu u Glavnom medijskom centru veći je interes očekivano bio za Argentince, bez obzira što pred sedmu silu nije izlazio Lionel Messi. Baš kao što će veću prevagu i na tribinama imati Argentinci, kojima će podršku dati desetine tisuća njihovih navijača, navodno njih čak 40 tisuća.

- Ušli smo među četiri najbolje reprezentacije svijeta što je za Hrvatsku sjajan rezultat. Uspjeli smo to napraviti dvaput zaredom, ali želimo više. Igramo protiv velike Argentine, koja ima Messija i veliki motiv. Proučili smo ih, znamo kako igraju i u kojem smjeru žele odvesti utakmicu. Vjerujem u naše igrače, pokazali su veliku kvalitetu i karakter. Nećemo se prilagođavati protivniku, igrat ćemo svojim stilom – naglasio je Dalić.

Na temu ozljeda i umora izbornik je kazao.

- Dosta smo se potrošili, igrali smo dvaput produžetke, ali uopće ne razgovaramo o tome. Ovo je polufinale SP-a. Imamo snage, volje, energije. Nemamo velikih problema oko sastava, većinom su svi zdravi i spremni – elaborirao je Dalić.

Nije želio vući paralele između ove utakmice s Argentinom i one iz grupne faze SP-a 2018. godine kada je Hrvatska slavila 3:0.

- Ovo je sasvim drugačija utakmica. Mi smo tada odigrali jako dobro, dali golove iz svih naših šansi, ali taj susret nema nikakve veze s ovim – naglasio je Dalić.

Hoćete li biti spremni na moguće argentinske provokacije?

- Znam da su ljudi u emocijama, bila je to jako borbena utakmica, bilo je mnogo nekih situacija. Nadam se da će sudac, tko god da jest, imati stvari u svojim rukama – kazao je Dalić.

Gdje biste svrstali ovu utakmicu po važnosti u povijesti Hrvatske?

- Rekao sam da su za mene dosad najveće utakmice Hrvatske bile one s Engleskom i Brazilom, ali mogla bi ovo biti ona najveća i najznačajnija. Nakon četiri godine ponoviti neki uspjeh s jednom uglavnom ipak novom reprezentacijom je nešto fantastično. Ako svladamo Argentinu za mene će to biti najveća pobjeda Hrvatske u povijesti! - smatra Dalić.

O protivniku je pričao biranim riječima.

- Messi je opet u dobroj formi, može sam riješiti utakmicu. Međutim ima i dobru podršku u svojim suigračima. Imaju Argentinci dobro izbalansiran tim. Mislim da će na Argentincima biti veći pritisak. Nama je hendikep što će oni imati više svojih navijača na stadionu – kazao je Dalić.

Ponovno je Dalića dočekalo pitanje o tome kako je prije pet godina krenuo kao v.d. izbornika.

- Mislio sam da je ovo mjesto rezervirano za neke druge face, ne za mene. Što god da se dogodi ponosan sam na rezultate s Hrvatskom. Nitko nije očekivao da će Hrvatska u razmaku od četiri godine biti u finalu i polufinalu SP-a. Ja sam imao svoj san da vodim Hrvatsku, ali ni on nije išao ovako daleko – rekao je Dalić.

Na kritike o igrama na SP-u jednog stranog kolege, da igramo dosadno, Dalić je efektno odgovorio.

- Mi igramo na rezultat. Mi smo u polufinalu Svjetskog prvenstva i tu je ta priča gotova.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
20. travanj 2024 13:03