StoryEditorOCM
Nogometpresica u dohi

Izbornik i kapetan najavili Brazil: Dalić se ispričao zbog svoje izjave i najavio povratak važne karike u momčad

Piše Šibenski.hr
8. prosinca 2022. - 13:21

Hrvatska u petak od 16 sati igra četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Protivnik ‘vatrenima‘ je moćni Brazil, a uoči tog susreta konferenciju za medije održali su izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić.

Jeste li opušteni pred utakmicu s Brazilom?

MODRIĆ: "Napravili smo veliku stvar ulaskom u četvrtfinale, ali bez obzira na to, želimo još više. Čeka nas možda i najveća utakmica na turniru protiv jednog od favorita za osvajanje naslova. Uvijek su favoriti, ali po prikazanoj igri na ovom prvenstvu s pravom u toj grupi. Moramo biti pravi, dati svoj maksimum kao i u svakoj utakmici do sad. Moramo dati maksimum mogućnosti i odigrati najbolju utakmicu. U tom slučaju imamo šanse. Ne zadovoljavamo se time što smo tu. Znamo da nas čeka utakmica protiv velikog protivnika, ali imamo svoje snage, vjerujemo u sebe i tako ćemo se i postaviti", pišu Sportske novosti.

Kakvo je stanje u ekipi?

DALIĆ: "Htio bih prvo objasniti nešto o umjetničkom klizanju i ispričati se ako se netko osjetio povrijeđenim. Nisam mislio ništa negativno, nego sam ga pohvalio. To je težak sport u kojem se ocjenjuje dojam, a u nogometu to nije tako. Nisam mislio ništa loše, čak sam i pohvalio sport. Isprike ako se netko osjetio povrijeđenim", rekao je izbornik pa nastavio:

"Nije bilo puno vremena za pripremu. Ova utakmica dolazi prebrzo. Bitno je da se oporavimo od Japana, Sosa je jučer trenirao i mislim da će konkurirati. Nećemo puno mijenjati, znamo što možemo. Napravili smo nešto fantastično za Hrvatsku s gotovo novom reprezentacijom. Igramo protiv jednog od najvećih favorita. Spremni smo i dat ćemo sve od sebe. Čeka nas jako teška utakmica u kojoj je Brazil favorit."

image
Tom Dubravec/Cropix

Igraju li i dalje stariji protiv mlađih?

MODRIĆ: "I dalje postoje te utakmice samo ovaj puta starci pobjeđuju. Jednom je bilo neriješeno, ali uglavnom starci pobjeđuju. Organizacija i atmosfera su odlični. Osjećamo se ugodno i uživamo ovdje. Nema puno putovanja i nemam nikakve primjedbe. Sve je u najboljem redu", rekao je Luka kojeg je suigrač iz Reala Vinicius nahvalio uoči susreta:

"Lijepo je čuti da Vini lijepo priča o meni i koristi birane riječi. On je odličan dečko i imamo super odnos. U nevjerojatnoj je formi i jako je napredovao otkako je došao u Real. To pokazuje i u klubu i u reprezentaciji, a i ovdje na SP-u. Bit će ga teško zaustaviti. Svi znaju njegove kvalitete, ali ako mogu nekim detaljem pomoći i otežati mu posao, sigurno ću to i napraviti. Ovdje smo da se svatko bori za svoju zemlju."

Susret s Brazilom bit će 12. utakmica na SP-u koju vodi Zlatko Dalić, a najsličnija je, kaže izbornik, finalu protiv Francuske u Rusiji.

DALIĆ: "Ovo je možda i najjači protivnik s kojim smo igrali na SP-u. Od 11 utakmica, 10 smo prošli kako treba. No, ova je došla prerano, među osam, ali tako je to, nekada te ždrijeb pomazi, nekad ne. Hrvatska je jedina manja zemlja koja je nakon uspjeha na jednom SP-u to ponovila. Jedina u povijesti. To je sjajno, ali tu nećemo i ne želimo stati. Probat ćemo dobiti",

MODRIĆ: "Slažem se s izbornikom. Francuska je taj rang, samo je ono bilo finale. No, to je ta veličina utakmice."

Kako pobijediti Brazil?

MODRIĆ: "Nekoliko puta sam igrao s Brazilom, ali još ih nismo uspjeli pobijediti. Nadam se da će se to promijeniti. Brazil ima fenomenalne igrače na svakoj poziciji. Moramo biti agresivni, trkački na nivou i ne dozvoliti im da se razigraju. To je važno kad ne budemo imali loptu, moramo biti agresivni i čvrsti i ne dati im da se razmašu", kaže Modrić pa dodaje:

"Brazil i Argentina su najbolje svjetske ekipe s puno velikih igrača. Uživam ih gledati, gušt je igrati protiv takvih ekipa. Imamo jednu takvu šansu sutra. Igrali smo i s Argentinom i s Brazilom. To je praznik nogometa i nešto što svaki igrač želi. To su velikani nogometa."

image
Tom Dubravec/Cropix

Kamerun je jedini uspio pobijediti Brazil.

MODRIĆ: "Nisam imao priliku gledati tu utakmicu, ali Brazilci su dosta toga promijenili. Nisu igrali s najjačom ekipom, ali imaju igrača za složiti dvije top momčadi. Nije to mjerilo, ali pokazuje da se i njih može pobijediti. Svaka je utakmica za sebe. Pokazali smo mentalnu snagu i čvrstinu u produžecima i penalima. Ako dođe do toga, zadnja utakmica nam je dala veliko samopouzdanje i ući ćemo samouvjereni. Vidjet ćemo što će biti. Spremni smo na sve."

Brazilci su najavili i nove plesove ako zabiju gol.

DALIĆ: "Imaju svoj način veselja i zabave. Pokazuju zajedništvo, narav i karakter, to je njihovo pravo. Je li to respekt prema protivniku ili ne, uopće nije bitno. Ne bih volio da mi tako slavimo, ali sli to je karakter, takvi su kakvi jesu i to je lijepo."

Je li ova Hrvatska jača od one u Rusiji?

DALIĆ: "Ovo je nova reprezentacija. Imamo 18 novih igrača i nemoguće je to usporediti. Imali smo sjajnu generaciju koja je 10 godina igrala zajedno, imala uspone i padove i kulminaciju u Rusiji. To su bili igrači u vrhunskim svjetskim klubovima, a sad nije tako. Ovo je fantastičan uspjeh! Sreća je što su ostali neki igrači iz Rusije kao što su Luka, Perišić, Lovren, Vida... Imaju još utakmica za dokazivanje", rekao je Dalić pa odgovorio hoće li čuvati Neymara kao nekad Messija:

"Slično je, iako je Argentina bila u grupi, a ovo je na ispadanje. No, moramo primijeniti isti recept, suziti prostor Neymaru, ali on ima veću podršku suigrača nego što je imao Messi prije četiri godine."

image
Tom Dubravec/Cropix

Srbija je izgubila od Brazila. Jesu li Vatreni izvukli pouke?

DALIĆ: "Gledali smo tu utakmicu. Srbija je igrala sjajno sat vremena i dobro parirala. Upala je u zamku i postala nervozna kada su došle situacije koje im nisu išle u korist. Nakon gola su pali i ušli u ritam Brazila. Ne smijemo biti nervozni i boriti se sami sa sobom, nego disciplinirani, vratiti se u formaciju i blok, čuvati loptu. Srbija je bila dobra dok nije primila gol", kaže Dalić pa nastavlja:

"Brazil je najbolja reprezentacija na ovom turniru, najbrži su i najenergičniji, s puno više raznovrsnosti nego druge reprezentacije. Ne znaš otkud dolazi opasnost. Ako se raširimo, imat ćemo velikih problema, ali kad izgube loptu, rade visoki presing, a u problemu su akoju ne vrate u nekoliko sekundi. To želimo napraviti, ne smijemo ići jedan po jedan, nego djelovati kao reprezentacija i u svakom segmetnu pomoći jedan drugome."

25. travanj 2024 17:53