StoryEditorOCM
NogometČistka na Šubićevcu

Ikiću Šibenik premalen- Collins sve bliže povratku

12. siječnja 2017. - 20:50

Ikić, Bandalo, Collins, Diyoke, Turčin, Šare... To su samo najistaknutija imena, koja su u recentnom razdoblju prodefilirala kao moguća pojačanja Nogometnog kluba Šibenik. No, ne stadionom na Šubićevcu, već samo medijskim prostorom. Prema riječima trenera nogometaša Šibenika Stipe Balajića, dijelu spomenutih će novine i portali biti i (ostati) najbliži susret sa Šubićevcem.
– Iznenadio me spomen Andrije Bandala, kao igrača koji bi trebao stići u Šibenik. Ne mislim pritom kazati da on nije dovoljno kvalitetan za nas. Dapače. Mislim da se radi o dobrom stoperu, koji sa 25 godina na leđima već ima određene kvalitete i iskustvo. No, s njim nismo kontaktirali. I ja bih, kao i vi, želio da u svlačionici već imam neka nova imena. Međutim, odgovor je negativan – govori nam Balajić.

Sinjanin na klupi Šibenika ipak se, nakon "škrtog“ uvoda, malo "otvorio“.
– Istina je tek da postoje kontakti s Rijekom. Mi smo im poručili na kojim pozicijama tražimo pojačanja. To su stoper, lijevi bek, veznjak, krilni napadač i centarfor. I dalje čekamo njihov odgovor, odnosno ponudu. Ne ovisi sve ni o njima. Nešto se pita i igrače. Pitanje je žele li neki njihovi prvotimci doći u Šibenik. Trebaju nam oni, koji se žele dokazivati. Koji žele pomoći i klubu, i sebi – kazao je trener "narančastih“.
I naveo nas na logično pitanje: znači li to da ih je netko od riječkih igrača već odbio?
– Nije tajna da sam htio angažirati stopera Franu Ikića. On je bio visoko na listi naših želja. Međutim, nije zainteresiran za dolazak u Šibenik. Istovremeno, uspostavljen je kontakt s Collinsom. Jamilu je igrač kojeg bi definitivno volio vidjeti u momčadi. Jedan je razlog što je Šibenik sredina u kojoj se već dobro snašao, a drugi što pokriva nekoliko pozicija na kojima smo tanki. On je počeo pripreme s Istrom, no vidjet ćemo što će poduzeti Rijeka – otkriva Stipe Balajić.
Sportski direktor Zoran Slavica i Balajić za to su vrijeme smanjili broj jezika, kojima se govori u svlačionici na Šubićevcu. U prijevodu, ispisnicu je, osim već spominjanih Salusstija i Kima, dobio Litavac Stankevičius, a blizu odlaska je i Albanac Dosti. Stanovnici Šubićevca više nisu ni Dragan Lovrić, Luka Čagalj i Bruno Ljubić.

– Deset je igrača na koje više ne računam. Neki su se sami diskvalificirali, za ostale smo procijenili da nisu dovoljno kvalitetni. Kad je riječ o Dostiju, on je izrazio želju da promijeni klub, a takve igrače nemam namjeru zadržavati. Alispahić će vjerojatno s nama započeti pripreme. No, i on bi se što prije trebao izjasniti želi li otići ili ostati – jasan je Balajić.
S obzirom da pojačanja još nema na vidiku, trener šibenskih nogometaša usredotočen je na kadar kojim raspolaže, ali i igrače koji će dobiti probno razdoblje da se nametnu.
Stipu Maretića i Matea Tutu, kao igrače iz našeg bazena, ne smijemo preskočiti. Želim vidjeti u kakvom su stanju. Njihov talent je nesporan, kao i kod Bitunjca, Ivana Stanića, Banića i Celića. Svi oni će dobiti priliku na pripremama. Znate, otkad sam došao u klub slušam priču o domaćim momcima i njihovom statusu. A malo koji klub ima toliko svojih igrača. Banić je, primjerice, igrač na kojega treba obratiti posebnu pozornost. No, on je još junior i već sad znam da će propustiti dobar dio treninga zbog školskih obveza. A pripreme će biti iznimno naporne. Nadam se da će ih svi izdržati – najavljuje Balajić, kao nekad Churchill, krv, znoj i suze.
Najavljuje i već dogovorene pripremne utakmice.
– Prvu igramo s Kapošvarom na Šubićevcu 4. veljače, pa vrlo vjerojatno sa Solinom 8. veljače. Tri dana poslije susrest ćemo se s Metallegheom iz Jajca, i to negdje u okolici Splita, a 18. i 19. veljače stižu nam Rudeš i Trnje. Za generalku je dogovoren ogled s drugom momčadi Hajduka 25. veljače. Ostala su nam još dva slobodna termina, koja ćemo brzo popuniti – raportirao nam je Balajić.

Kalinić i Ćaleta-Car pune blagajnu?
Odštete će napuniti klupski proračun
U posljednjih nekoliko dana neviđeno eksponiran potencijalni transfer Fiorentinina golgetera Nikole Kalinića u Kinu nije i jedini zbog kojeg bi (u slučaju da se ostvari) na Šubićevcu mogli "omastiti brk“. Osim 125 tisuća eura od Kalinićeva (45 milijuna vrijednog) prelaska u Shanghai, klupski bi budžet trebao napuniti i transfer Duje Ćaleta-Cara u Leipzig. Ako mladi šibenski stoper za 3 milijuna eura preseli iz jednog Red Bulla u drugi, iz Salzburga u hit njemačke Bundeslige Leipzig, na račun Šubićevca sjelo bi još 100 tisuća eura. Ili, negdje oko 3 posto.
Šibenski bi drugoligaš, tako, nenadano mogao doći do friške financijske "injekcije“, s kojom ni napad na vrh Druge lige više ne bi izgledao nerealan.
Kad pričamo o bivšim nogometašima Šibenika i lovi koja bi mogla "kapnuti“ od njihovih evenutalnih transfera, ne smijemo preskočiti ni Matu Maleša (Rijeka), Antonija Jakoliša (Steaua Bukurešt) i Arijana Ademija (Dinamo).
aravno, puno su manji izgledi da potonja dvojica priskrbe Šibeniku velike iznose. Iz jednostavnih razloga: Jakoliš (barem zasad) nije ostvario karijeru kakva mu se predviđala, a Ademi je (još uvijek) pod suspenzijom zbog dopinga. Maleš je, s druge strane, kao povremeni reprezentativac hrvatske puno atraktivniji na tržištu, a sa 27 godina na leđima vjerojatno željno iščekuje transfer karijere.


Napadač Vuković mijenja stopera Šupu

Kao što je i bilo najavljeno na koncu jesenskog dijela sezone, Ivo Šupe napustio je Šubićevac. Više nije pomoćni trener u stožeru Stipe Balajića. Nadzorni je odbor HNK Šibenik umjesto njega inaugurirao Klaudija Vukovića. Nekadašnjeg sjajnog napadača Šibenika, a posljednjih godina trenera u klupskoj omladinskoj školi.
Vuković je u stručni stožer prve momčadi "transferiran“ s mjesta trenera pionira, koji su u prvom dijelu sezone zauzeli osmo mjesto na prvoligaškoj ljestvici. Ispred Slavonaca Cibalije i Osijeka. Angažiranje Klaudija Vukovića jamačno će pomoći i u liječenju kronične Šibenikove boljke – neefikasnosti.
– Drago mi je da su u klubu prepoznali moj rad ne samo u ovoj sezoni, nego u svih dvanaest godina otkad radim s različitim dobnim kategorijama Šibenika – kazao je Vuković.


Krečak seli u omladinski pogon

Dosadašnji sportski direktor Šibenika Ivo Krečak krenuo je u suprotnom smjeru od njegova nasljednika Zorana Slavice. Krečak će, kako se i nagovještavalo, ostati u klubu. I to kao trener u omladinskom pogonu Šubićevca.


Šare u Rudešu?

Šibenik bi čekajući Rijeku, čini se, mogao izgubiti jednog vrijednog igrača na tržištu. Riječ je o još jednom bivšem igraču "narančastih", Perici Šari, koji je blizu potpisa za Rudeš nakon što je raskinuo sa Cibalijom.
– Zagrizli su predsjednik Knežević i trener Bišćan. Nisam još potpisao, no detalje smo dogovorili – javio nam se Šare.

03. svibanj 2024 16:12