StoryEditorOCM
Nogometprve informacije

HT pokreće nove programe na kojima će se prenositi HNL, jedna utakmica prikazivat će se na HTV-u, a evo i kako bi se liga trebala zvati

Piše šibenski.hr
23. veljače 2022. - 08:16

HNS je prodao TV prava i naslovno sponzorstvo za 11 milijuna eura godišnje, što je najveći iznos u povijesti.

Kako pišu Sportske novosti, nakon dvije runde razgovora sa zainteresiranima u ponedjeljak je i pismeno sletjela dogovorena ponuda Hrvatskog Telekoma, a isti dan Izvršni odbor potvrdio je prodaju starom i sada opet novom partneru za devet milijuna eura po sezoni na četiri godine, ali uz to dolazi i 1,5 milijuna eura sezonski od glavnog sponzora kladionice SuperSport te 500.000 eura na ime prava za klađenje. Cijeli taj novac podijelit će klubovi Prve HNL te drugoligaši, futsal, ženski nogomet, klubovi za juniorske utakmice…

Hrvatski Telekom je preuzeo pravo emitiranja oko 300 utakmica godišnje, a dodatno će platiti i kompletnu produkciju što će ga stajati još oko tri milijuna eura. Golemo je to ulaganje.

Kako je bilo medijskih napisa da će trošak produkcije biti oduzet od te svote te da će klubovi od devet milijuna eura televizijskih prava podijeliti samo šest, Sportske novosti su postavile pitanje HNS-u, koji je odgovorio:

- Troškove produkcije snosi korisnik licence, dakle nisu uključeni u iznose koje smo objavili.

Zbog toga bi od 11 milijuna eura klubovi Prve HNL trebali imati oko 9,5, dok bi se najviši rang trebao zvati SuperSport liga, a kako će biti puno ime tek se dogovoriti HNS i sponzor. Postoje ideje tipa Premier SuperSport liga… Druga liga će formalno nositi naziv Prva liga, a treći stupanj će službeno biti Druga liga.

HT i SuperSport prvo su usmeno najavili ponudu od osam milijuna eura, no potom se oglasio A1 koji je bio spreman povećati ulog te je pismeno HNS-u dostavio cifru za koji se neslužbeno govori da je bila 9,5 milijuna eura, dok su treću službenu ponudu poslali su Sportklub i AB SportConsulting na 3,5 milijuna eura. Savez je imao pravo zaključiti ugovor izravnom pogodbom, nije bio dužan raspisati javni natječaj.

Hrvatski Telekom najavio je pokretanje dva nova sportska televizijska kanala na kojima će ići prijenosi. Dakle, to više neće biti Arena Sport. Sigurno će se moći gledati na MaxTV-u, a HT će se tek oglasiti hoće li to biti u sklopu postojećeg sportskog paketa kao što govore neke najave ili će se ipak morati dodatno plaćati. Imaju li šanse HNL gledati i ljudi koji koriste usluge drugih operatera, to je pitanje na koje će također odgovoriti HT.

Velika je novost i da se HNL nakon 11 godina vraća na HRT. To je bio uvjet HNS-a. Na tome su baš inzistirali. Vjerojatno će se raditi o susretu nedjeljom, međutim koji će to biti dvoboj, derbi ili utakmica tipa Istra 1961 - Slaven Belupo ovisi o tome koliko je Hrvatska televizija spremna platiti HT-u. Što više daju, imat će jače dvoboje. To se tek treba dogovoriti.

Klubovi Prve HNL će se sastati kako bi utanačili način raspodjele. Budući da je na stolu 9,5 milijuna eura to je gotovo milijun po klubu, no samo dio novca će ići svima jednako, a ostalo će ovisiti o plasmanu i atraktivnosti prvoligaša. Zato bi prvak mogao imati dvostruko više nego posljednji. Ideja je da se uvede i sustav tzv. padobrana, da dio kolača pripadne i onome tko ispadne iz lige kako ne bi preko noći ostao bez svega. Dosad su klubovi primali isplate u deset anuiteta tijekom sezone, vjerojatno će tako biti i dalje, dakle prvi novac trebao bi stići već u srpnju ili kolovozu.

31. siječanj 2023 22:13